VIDEO Un documentar impresionant despre adolescenți tratați pentru dependența de internet

2

Aproape toți cei care folosim intensiv laptopurile și smartphone-urile ajungem să ne punem întrebări legate de relația noastră cu tehnologia și cu mediul la care ne oferă acces. E ok să stăm mereu cu o fracțiune de atenție îndreptată spre ecranul telefonului? Presupune asta o formă de adaptare la noua lume conectată sau mai degrabă un eșec al nostru în a ne administra relația cu un mediu acaparator? Într-o anume măsură, felul în care concepem legătura complexă dintre noi înșine și universurile deschise cu câteva clicuri și atingeri e modelată și de factori culturali: în anumite colțuri ale lumii, dependența de internet e reglementată psihiatric și tratată asemenea adicției de heroină. Documentarul Web Junkie intră în măruntaiele acestor dileme și, prin intermediul unor povești de viață, ne invită să reflectăm la propriile relații cu www.

Regizat de Hilla Medalia și Shosh Shlam, Web Junkie este o coproducție americano-israeliană care documentează viața într-un centru de tratare a dependenței de internet, deschis în China și dedicat adolescenților care, spun părinții, nu se mai pot desprinde de ecrane. Filmul, pe care îl puteți urmări mai jos, într-o variantă prescurtată, reușește să pătrundă dincolo de straturile de suprafață ale fenomenului numit dependență de internet și să scoată la iveală resorturile sociale și psihologice care îl alimentează. Din lumea interioară a adolescenților, conectată la ”perfuziile” de virtualitate ofertantă, care îi alienează de lumea ”reală”, camera intră în lumea părinților, debusolați și împietriți în valori ce refuză să se deschidă la noile nevoi ale copiilor. Documentarul a fost prezentat și în România, în urmă cu doi ani, la Festivalul Internațional Astra de la Sibiu.


2 comentarii

  1. Apreciez ca nu jocurile sunt problema. Daca un om sare de pe bloc nu e blocul de vina.
    Problema e ca nu exista un mecanism prin care sa se integreze eficient in societate tinerii usor retrasi.
    Solutii alternative orientate spre individ sunt cele mai adecvate, dar curiozitatea si mediul social poate deveni de multe ori foarte ostil.
    Daca se reuseste sa se gaseasca un acel lucru care sa-l motiveze, acela este si solutia.
    Intr-un punct din film, un parinte afirma ca si-a amenintat copilul cu un cutit, asa ca nu vad un model de urmat in schema asiatica/chineaza.
    O prostie, dublata de alta. https://www.youtube.com/watch?v=OQT2HVfxJu4

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger