Mitul lamei de ras sau de ce s-ar putea bărbieri femeile

0

Jerry Seinfeld se verifică în oglindă după ce s-a bărbierit și-și observă părul din capul pieptului. “Ăsta nu era aici până acum”. Personajul de comedie își spală lama de ras și o privește circumspect. Cadrul se schimbă. Kramer povestește ceva cu înflăcărare, dar Jerry pare că nu-l aude, îl macină ceva. “Ce s-a întâmplat?”, îl întreabă vecinul de palier. “Nimic”.  “Nu-mi spune asta, te cunosc. S-a întâmplat ceva nasol. Care-i faza?”.  “Am făcut o prostie”, spune Jerry cu o voce ascuțită.

 

 de Ionuț Dulămiță

 

“Ce-ai făcut?”. “Păi, mă bărbieream și am observat o asimetrie în părul de pe piept și am încercat să-l egalizez. Apoi, până să-mi dau seama, a dispărut”. “Nu știi că n-ai voie să-ți bagi nasu’ acolo?”. “Femeile o fac”, se apără Seinfeld. “Femeile o fac”, îl imită Kramer în batjocură. “OK, atunci o să-ți iau o rochie de vară și o umbrelă de soare și poți să defilezi în toată splendoarea ta prin piața publică”. Vecinul îl sfătuiește pe Seinfeld să nu spună nimănui nimic despre asta. Mai târziu în timpul episodului, Kramer îl surprinde pe comic la baie, cu pieptul înecat în spumă de ras. “Nu mă pot opri. Alex crede că nu-mi crește păr în mod natural”. “Nu poți s-o ții așa. Nu știi ce-o să se întâmple? De fiecare dată când îl razi o să crească mai gros, mai des și mai închis”. “Fii serios, e doar o legendă”.

Deși vecinul își desfăce cămașa ca să-i demonstreze lui Jerry că se înșală, celălalt pare să aibă totuși dreptate. Credința generală că dacă îți razi părul de pe anumite părți ale corpului, acesta va crește mai des, mai gros și mai întunecat este considerată un mit în lumea științifică, spulberat încă din anii ’20. Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor par să fi știut asta, motiv pentru care, susține o esteticiană a starurilor de film, se rădeau cu lama pe față pentru a-și netezi și exfolia pielea. Mulți băieți au crescut cu iluzia că, dacă se bărbieresc de la o vârstă fragedă, o să le crească barbă deasă, iar femeile se feresc să se radă pe față din același motiv, o fac doar pe picioare – aceasta e în continuare cea mai ieftină și mai la îndemână metodă, chiar dacă nu cea mai plăcută.

“În ’70 și ceva, când am făcut școala [de cosmetică], profesorii întotdeauna ne ziceau: când o să fiți mame și o să aveți băieți, stați de vorbă cu ei să nu fie tentanți să înceapă rasul bărbii, mustății, foarte devreme, că stimulează creșterea”, ne spune o cosmeticiană. Bărbieritul era privit ca un întăritor hormonal în creșterea părului: “Ei, hormonal, nu-s așezați, la vârsta de 12-13 ani procesul hormonal încă mai continuă. Rasul se făcea când te duceai în armată. Se zicea că atunci îți cresc tuleii (n.r. – primele fire de mustață sau barbă) ca să poată fi rase și erai considerat bărbat”. Percepția că rasul îngroașă și îndeasă părul a fost pusă la îndoială însă încă de la începuturile secolului trecut, de specialista în antropologie medico-legală Mildred Trotter, de la Washington University School of Medicine. Cercetările ei au contrazis și alte credințe populare, de genul “expunerea la soare e un remediu pentru chelire”, și au arătat, printre altele, că femeile au la fel de mult păr facial ca bărbații.

O știre publicată la 9 august 1928 în ziarul The Pittsburgh Press anunța un studiu în care, pe parcursul unui an, Trotter a analizat părul facial al studenților la medicină după ce s-au bărbierit. Din bărbile rase, a recoltat mostre pe care le-a tăiat la intervale cuprinse între 12 ore și patru zile, apoi le-a analizat la microscop. La sfârșitul studiului, Trotter a observat că rasul nu duce la îmbogățirea părului din barbă; ce-i induce pe oameni în eroare e faptul că barba crește mult mai repede imediat după ce este rasă, după care procesul de creștere încetinește treptat. Studiul a arătat că părul nu crește în mod constant, încetul cu încetul, ci prin explozii bruște care au loc la anumite intervale. Într-o altă cercetare, aflăm de aici, antropoloaga a monitorizat trei fete care și-au ras picioarele de la genunchi până la glezne de două ori pe săptămână, timp de opt luni. La final, observațiile la microscop nu au depistat nici o creștere în diametrul firelor de păr și nici o schimbare de culoare.

Rezultatele lui Mildred Trotter au fost confirmate și de studii ulterioare. În numărul din 29 octombrie 1963 al cotidianului Lawrence Daily Journal-World, în cadrul unei rubrici cu întrebări de la cititori, un medic invoca un studiu publicat de Howard T. Behrman în Jurnalul Asociației Medicale Americane, în care dermatologul din New York, orașul care a găzduit serialul Seinfeld, arăta că părul crește mai repede imediat după ce este ras, apoi, în câteva ore, procesul încetinește. “Raportul a confirmat că rasul nu face părul mai gros și mai aspru”, scria medicul. Firele de păr sunt mai închise la culoare și mai aspre la baza lor, continua el, iar dacă sunt tăiate aproape de bază, pot lăsa impresia că vor rămâne așa după ce cresc. Din câte aflăm de aici, o altă lucrare clasică de știință, publicată în anul 1970, a analizat cinci bărbați care și-au ras părul de pe unul din picioare în fiecare săptămână, timp de câteva luni, lăsând celălalt membru inferior intact. La final, nu s-a observat nici o diferență în rata de creștere și în textura părului între picioarele rase și cele nerase.

La baza preconcepției se află, de fapt, o iluzie a creșterii. Scurtimea porțiunii de la baza firului de păr, care se continuă din foliculii aflați sub piele, face ca, după radere, schimbările care se produc în lungimea firului să poată fi observate mai ușor. Dacă un fir de păr este ras până la piele și crește cu 1,5 milimetri, diferența se observă imediat. Dacă, însă, firul de păr are deja 15 centimetri lungime, nimeni nu poate depista 1,5 milimetri în plus, apăruți în aceeași perioadă ca în cazul părului ras, decât cu instumente speciale. La bărbați, iluzia poate apărea dacă se bărbieresc prea des. La circa 12 ore după ce se rad, pielea facială este din nou țepoasă (pentru că, după cum precizam mai sus, barba crește repede imediat după ce a fost tăiată, după care procesul încetinește) și cu cât se rad mai des, cu atât au impresia că părul le crește mai mult. Pentru că firele de păr nu formează un unghi drept cu pielea, după ce sunt rase, ele expun ochiului o porțiune mai mare acoperită cu fire de păr. Când acestea se ridică din piele, par să fie mai groase, mai ales dacă sunt comparate cu porțiunea de piele din jurul lor. Expertul în păr Philip Kingsley dă ca exemplu un băț de bambus: un băț mai lung se îndoaie mai ușor, însă același băț, dacă este scurtat, pare să fie mai greu și mai tare. Firele de păr netuns au vârfuri mult mai fine, în mod natural, decât cele proaspăt tunse sau rase. Acestea din urmă au terminații boante, ceea ce le face să pară mai groase, în timp ce părul care crește natural devine mai ascuțit la vârf. “Când firele de păr cresc în mod natural, ele se ascut la vârf, așa că par mai subțiri”, explică dermatologul Jessica Wu, de la University of Southern California din Los Angeles. “Când sunt rase, ele sunt tocite, așa că par mai groase – se observă secțiunea transversală a firului”.

Acesta este, de altfel, unul din motivele pentru care unele femei aleg să se epileze pe picioare în loc să se radă. “Epilatul este mai igienic (n.r. – pentru că elimină riscul tăierii și al infecțiilor), mai eficient ca aspect și mai de lungă durată”, ne spune cosmeticiana, cu precizarea că metoda menține o estetică mai fină decât după ras timp de 10-15 zile. “În cazul rasului, după trei zile, apar puncte negre, ca gămăliile. La epilat nu e același aspect peste 3-5 zile. Nu aceeași finețe o are piciorul după ras ca după epilat. Epilatul smulge firele de păr, pe când rasul numai le elimină la suprafață. Porii se dilată la căldură și aderă foarte bine pelicula aia de ceară caldă. Când smulge firul de păr, îl smulge din rădăcină”.

În ceea ce privește întunecarea părului după ce este ras, cercetătorii Rachel C. Vreeman și Aaron E. Carro scriu că părul nou nu este luminat de soare și expus altor substanțe chimice, așa că pare mai întunecat la culoare decât părul deja crescut. Cosmeticiana spune că majoritatea femeilor care aleg să se epileze au părul închis. “Femeile cu părul deschis preferă să se radă pentru că părul lor nu e așa vizibil. Rasul e mai comod și mai la îndemână oricând. Cumperi un Bic, tragi un săpun, sunt și femei care o fac pe uscat, care n-au pilozități mari și nu-s brunete”. Foliculii de sub piele sunt, de fapt, cei care determină diametrul și culoarea firelor de păr, fiind porțiuni vii care răspund la diverși stimuli, cum ar fi actvitatea hormonală. Ce crește peste piele nu are viață. “Rasul îndepărtează porțiunea de păr mort, nu pe cea vie de sub piele, așa că e puțin probabil să afecteze ritmul și tipul creșterii”, spun cercetătorii mai sus amintiți. Rasul nu influențează activitatea hormonală și foliculii, însă aceștia din urmă fac ca părul să varieze în structură, lungime și ritm de creștere. Creșterea sporită a părului care se observă imediat după ras, la fel și rărirea podoabei capilare în general sunt cauzate de genetică și de activitatea hormonală.

Cu aceste informații în minte, un fotomodel american scrie despre mitul mustății la femei. Ideea că bărbieritul face ca părul să crească la loc mai des și mai întunecat, susține ea, este o teorie a conspirației promovată de industria cosmeticii pentru a le îndemna pe femei să cheltuiască mii de dolari ca să scape de ceva ce poate fi îndepărtat cu o lamă de ras de 99 de cenți. “Îmi rad cu lama de ani de zile firele de păr de pe față, după ce un makeup artist mi-a spus să fac asta ca pielea să-mi arate impecabil în fotografii”. Fotomodelul a dedicat un capitolul din cartea pe care a publicat-o științei și istoriei din spatele bărbieritului și îl invocă pe chirurgul plastician Edward Domanskis, care le-a îndemnat pe femei să se radă pe față pentru a încetini procesul de îmbătrânire, o practică adoptată și de starurile de film de la Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor încoace. Potrivit lui Domanskis, japonezele își păstrează înfățișarea tânără pentru că se bărbieresc constant. Bărbieritul ar rezulta în exfolierea celulelor moarte, prin care se îndepărtează câteva straturi de piele, cauzând astfel iritarea și, în consecință, întinderea pielii, precum și umflarea celulelor rămase. Totodată, rasul facial ar duce și la reîntinerirea acestor celule, acesta putând și unul din motivele pentru care bărbații prezintă, de regulă, mai puține urme de îmbătrânire a feței în comparație cu femeile.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger