Transplanturile fecale salvează vieți

2

Se spune că scaunul transplantat de la oameni sănătoși, amestecat cu apă caldă și introdus în colonul celor care suferă de infecții bacteriene poate restabili echilibrul microbilor din stomac. Acum a venit și dovada. Într-un studiu recent, 46 din 49 de pacienți suferinzi de colită cu bacteria Clostridium difficile, care cauzează diaree acută și apoasă, s-au simțit mai bine la o săptămână după un transplant fecal.

În cadrul cercetării, oamenii de știință de la Spitalul Henry Ford din Detroit, SUA, au realizat transplanturi cu materie fecală timp de doi ani, pe pacienți cu vârsta medie de 65 de ani, informează Yahoo! News. În majoritatea cazurilor, donatorii au fost fie soția, fie unul dintre copiii pacienților, restul fiind frați, părinți sau oameni fără nici un grad de rudenie.

Boala de care sufereau, cea amintită mai sus, poate fi letală. Ea este tratată de regulă cu antibiotice (metronidazol sau vancomicin), însă medicamentele nu funcționează la toți bolnavii. Mai mult, se spune că antibioticele perturbă echilibrul microbilor din intestin și pot crea un mediu fertil pentru bacterila C. difficile. În cazuri extreme, bolnavii sunt operați pentru îndepărtarea părților infectate ale intestinelor.

La trei luni de la transplanturile fecale, pacienții de la Henry Ford nu au dezvoltat complicații sau efecte secundare. Dintre cei 46 la care intervenția s-a dovedit un succes, doar patru au experimentat revenirea infecției în perioada în care au fost monitorizați. O veste bună, în condițiile în care infecția se reinstalează la 25-30% dintre bolnavii tratați cu antibiotice.

“Cu acest tratament (n.r. – transplanturile fecale), rata de vindecare este aproape de 100%”, a spus liderul cercetării, Mayur Ramesh. Aflați mai multe detalii pe Yahoo! News.

 

Puteți citi și:

Oameni + microbi = viață

Microbii din noi sunt și ceea ce mâncăm


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger