O nouă recunoaștere internațională a importanței istorice a Roșiei Montane

3

La propunerea ICOMOS România, ICOMOS Canada, Icomos Ungaria şi a Comitetului Executiv al ICOMOS, specialiştii reuniţi la a 17-a Adunare Generală a ICOMOS (organism consultativ al UNESCO pentru probleme de patrimoniu cultural) desfăşurată la Paris au adoptat o nouă rezoluţie prin care reamintesc autorităţilor române responsabile (Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional) că protejarea patrimoniului cultural al Roşiei Montane este prioritară!

Această rezoluţie urmează unei lungi serii de rezoluţii şi luări de poziţie ale ICOMOS şi ale diferitelor organisme ale comunităţii ştiinţifice şi culturale internaţionale împotriva demarării proiectului minier propus la Roşia Montană.

Rezoluţia subliniează încă o dată valoarea excepţională a peisajului cultural minier Roşia Montană, atrage atenţia asupra ameninţărilor grave la adresa patrimoniului cultural aduse de demararea proiectul minier şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de deciziile administrative deja luate precum descărcarea de sarcină arheologică a Masivului Cârnic şi faţă de masivele demolări realizate de compania minieră.

Prin această rezoluție se face apel la autoritățile responsabile de managementul, protecția și conservarea moștenirii României să-și întărească angajamentul de protecție și conservare și să implementeze cele mai bune practici și politici, având in vedere importanța Roșiei Montane, localitate istorică ce a evoluat de-a lungul a două milenii.

Autoritățile române s-au dovedit a fi complice la distrugerea Roșiei Montane, ignorând părerile specialiștilor geologi, geografi, chimişti, biologi, istorici, arheologi, arhitecţi, economişti, ingineri, sociologi, agronomi, lingvişti care solicită autorităţilor statului român să oprească proiectul actual, extrem de defavorabil intereselor propriului popor. El trebuie substituit cu un plan de amenajare şi o strategie de dezvoltare durabilă a zonei, în condiţii de prezervare a patrimoniului său material şi spiritual de valoare mondială.

Sursa: Asociația ARA


3 comentarii

  1. Si eu consider ca protejarea patrimoniului cultural este prioritara, dar statul roman se pare ca nu face nimic in acest sens. Cei cu proiectul minier, insa, vor sa investeasca 70 milioane de dolari in renovarea si restaurarea acestuia si cred ca ar trebui sa tinem seama de aceasta investie.

    • Gold Corporation face tot posibilul sa inceapa exploatarea, pe principiul fa-te frate cu dracu pana treci podul. Statul roman, respectiv noi si urmasii nostri vom suporta toate consecintele nefaste ale acestui proiect odios in adevaratul sens al cuvantului. La distrugerea vestigiilor istorice si culturale unice ale acestui loc,se adauga dezastrul ecologic de proportii uriase prin disparitia celor 4 munti in locul carora va rasari un sinistru lac de cianuri mai mare decat lacul Vidraru ca suprafata care va contamina aerul si solul. Oricate masuri de precautie se vor lua, prin simpla miscare a pamantului se vor produce fisuri sau chiar crapaturi adanci in carapacea lacului cu cianuri, iar apa freatica va fi contaminata. Apoi apele curgatoare. Dezastrul e incalculabil si necontrolabil. Si ce e mai bine, sa alegem moartea sau un pumnisor de galbeni (caci peste 90% va fi la Gold Corporation). Oameni buni, ganditi si nu va mai lasati prostiti de reclamele Gold Corporation! E cea mai oribila pacaleala.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger