Frumusețile ascunse ale României: Abaţia cisterciană de la Cârţa, cea mai veche din ţară

7

Situată la 47 de kilometri de Sibiu, această construcţie poate fi ghicită chiar de la trecerea căii ferate, imediat dupa ce te abaţi de la drumul naţional Sibiu-Braşov, proaspăt modernizat. Intrarea în Cârţa este străjuită de un indicator micuţ pe care scrie ceva despre o abaţie, adică despre o mânăstire de călugări fortificată. Mie îmi aduce aminte de cartea lui Umberto ECO ,,Numele trandafirului” dar şi de ecranizarea acesteia din 1986 cu un Sean Connery strălucitor și un Christian Slater …foarte tânăr.

 

de Viorel Irașcu (Plecatdeacasă.net)

 

Este cea mai veche construcţie gotică din ţara noastră, atestată documentar în 1202, dar şi cea mai estică mânăstire de călugări cistercieni. Un ordin monahal înfiinţat în Franţa secolelor de după Marea Schismă şi care o are ca figură centrală pe Fecioara Maria, a carei imagine este pe fiecare cheie de boltă din toate aşezămintele acestui ordin. Este un ordin ce a căpătat anvergură după ce călugării din abaţia Citeaux( Cistercium în latină) s-au hotărât să urmeze cu stricteţe regulile Sfântului Benedict.

 

În 1241, marea invazie mongolă ce pustieşte această parte de Europă, distruge multe din construcţiile religioase din toată zona Transilvaniei, însă începând cu 1250 şi până în 1300 este refacută într-un stil gotic timpuriu continuat cu unul gotic târziu. Abaţiile cisterciene respectă câteva elemente arhitectonice şi de reprezentare religioasă tipice, cum ar fi: biserica este situată pe latura nordică, curtea interioara este mărginită spre est şi sud de alte anexe mânăstireşti iar zidul de vest este fortificat.

 

 

Distrusă în 1421 şi refăcută câţiva ani mai târziu, este desfiinţată de regele Ungariei, Matei Corvin în 1474, iar bunurile sale sunt transferate oraşului Hermanstadt-Sibiul de azi. Din fosta biserică se păstrează corul ce a fost înglobat bisericii evanghelice din Cârţa în urma amplelor lucrări de refacere din 1913-1914, zidul fortificat şi poarta de intrare cu turnul clopotniţă care rămâne emblema unor vremuri apuse, dar în care credinţa a triumfat.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Plecatdeacasă.net,

 

Puteți citi și:













Advertisment ad adsense adlogger