Ziariada: Singurul ziar tipărit care ajunge în satele din Munţii Apuseni

0

“Nu am mai citit un ziar tipărit de foarte mulți ani” e un lucru pe care premierul socialist al României, Victor Ponta, îl are în comun cu mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit weekendul acesta. În rest, sunt cât se poate de diferiți. Unul trăiește într-o lume imaginară, unde orice copil de clasa întâi are acces la Internet.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Text şi foto de Radu Cernuta

 

Fraza de mai sus a fost rostită de primul ministru la conferința organizată de Organizația pentru Media din Sud-Estul Europei (SEEMO), organizație regională a editorilor de presă din sud-estul Europei, afiliată Institutului Internațional de Presă. În multe alte țări, afirmaţia ar fi generat dezbateri îndelungi asupra presei și a rolului ei în societate, a felului în care este percepută către autorități; în România, a trecut neobservată. Cei pe care i-am întâlnit zilele trecute, când am participat la a șasea Ziariadă — distribuirea numărului 6 al ziarului Apusenii Liberi –, trăiesc în Munții Apuseni. Nu au acces la Internet și acest ziar, făcut și dus până la ei acasă de voluntari, e singura lor sursă de informații obiective.

Ziarul Apusenii Liberi își are originile într-o foaie de informare editată de Asociația Salvați Roșia Montană în anii 2002-2003. Ca răspuns la demersul lor, Roșia Montană Gold Corporation a pus la punct o redacție și a început să publice Ziarul de Apuseni. După referendumul din 2012, când, în ciuda tuturor campaniilor, reclamelor și dezinformării din partea RMGC, cvorumul nu a fost îndeplinit, iar cei de la Salvați Roșia Montana și-au dat seama că în rândul moților există  receptivitate la mesajul lor, au hotărât să înceapă editarea unei publicații proprii. Un rol a jucat și conștiința faptului în zonă nu se mai găsea niciun fel de presă, nu mai existau chioșcuri de ziare, accesul la Internet era inexistent pentru marea majoritate a populației și singurele informații care ajungeau acolo erau cele din reclamele, emisiunile de radio și televiziune plătite de RMGC și Ziarul de Apuseni, editat tot de companie. Primul număr  a apărut în februarie 2013, într-un tiraj de 30.000 de exemplare, finanțat în întregime din donații, și a fost distribuit gratuit în 35 de localități, în principal în  zona Roșiei Montane, pe valea Arieșului, dar și în Alba Iulia. De la numărul 4, din martie 2014, s-a inclus și în zona Certej în aria de distribuție, aceasta fiind practic dublată. Ziarul scris, realizat și distribuit de voluntari a ajuns acum la ediția a șasea. Tema numărului curent este corupția și între articole găsim un editorial de Mihai Goțiu, o investigație RISE Project despre culisele unei tranzacții penale în cazul Roșia Montană, o prezentare a celor care susțin proiectul de la Certej și a motivelor lor, realizată de către Roxana Percea și Tudor Brădățan, și o analiză a politicii resurselor în România de Ion Pop-Curșeu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sâmbătă dimineața, am pornit împreună cu colegele de echipă, Oana (Brașov), Roxana și Luminița (Cluj) din satul Lunca, aflat în zona Brad-Certej, și până seara acoperisem mergând din poartă în poartă Fizeș, Băița, Săliște, Trestia, Căinelu de de Sus, Ormindea și Luncoiu de Sus. Distribuirea în sine e o muncă monotonă punctată cu momente ce mi-au adus aminte de un cântec vechi, care spune că „poștașii sunt simpatici, câinii nu”, însă farmecul zonei ajută, face drumul mai ușor și timpul să treacă repede. Chiar mai mult ajută întâlnirile cu oamenii locului, care mă fac să înțeleg mai bine importanța acestei munci. Am întâlnit oameni îngrijorați de irosirea resurselor și de distrugerea naturii, care admirau activitatea asociațiilor de protecția mediului, oameni pe care corupția primarului i-a lăsat fără păduri despre care spuneau că ar fi fost în proprietatea familiei lor de la 1920, sau oameni care pur și simplu își puneau întrebări cu privire la oportunitatea exploatării zăcământului aurifer din zonă și doreau să știe mai multe.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dar cel mai des am întâlnit oameni care se bucurau să primească un ziar și promiteau să-l citească sau începeau imediat lectura; unii își aduceau aminte și de când au câștigat la o olimpiadă un abonament la Magazin Istoric sau cum au primit în 2003 „ziarul sfânt de la București”. Duminică am continuat cu Săcărâmb, Hondol și Certeju de Sus, localități mai apropiate de zona unde vrea să exploateze Deva Gold și unde primirea a fost ceva mai rece. Însă chiar și în blocurile din centrul comunei Certeju de Sus, unde domnește o atmosferă de degradare și dezagregare, și unde locatarii, despre care Roxana îmi spune că au fost aduși pe vremea comunismului pentru exploatările miniere, nu au pământ sau vreo legătură cu zona și își doresc exploatarea despre care speră că le va aduce locuri de muncă, niște venituri și un trai un pic mai bun, am găsit oameni care voiau să citească Apusenii Liberi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Despre decăderea presei în România s-a mai scris, însă, în general, centrat pe relația acesteia cu politica, sau cu ea însăși și cel mai des se vorbește despre subordonarea ei unor interese și despre lipsa standardelor profesionale. Nu am văzut încă o analiză a fenomenului pornind de la relația presei cu publicul, cu cititorii. Nu se întreabă nimeni dacă presa a reușit să informeze și să educe suficient atunci când era în plină glorie, dacă a fost măcar interesată de asta, dacă lipsa acestui interes a contribuit la declin și nici care sunt efectele decăderii ei din punctul acesta de vedere. Acum, exercițiul cititului ziarului, exemplu iconic de evaluare a alfabetizării, nu mai are loc în satele românești, nu pentru că indivizii nu ar  avea deprinderile necesare, ci pentru că lipsesc ziarele, iar societatea în care trăiesc e una din ce în ce mai puțin alfabetizată, ceea ce poate avea efecte foarte grave pe termen lung.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Potrivit Raportului UNESCO Alfabetizare pentru viață, o societate alfabetizată nu e una cu rată ridicată de alfabetizare, ci una în care deprinderile de a citi și scrie permit participarea în principalele aspecte ale vieții sociale, cum ar fi economia, știința, guvernarea. „A fi capabil să citești și să scrii un contract nu are nicio valoare decât dacă există instituții cum ar fi tribunalele care să-i asigure aplicarea,” se spune în raport. La fel, faptul că locuitorii din Apuseni sunt capabili să citească informațiile necesare pentru a participa în cunoștință de cauză la deciziile care le influențează existența, nu are nicio valoare, atâta timp cât nu există instituțiile care să le faciliteze accesul la aceste informații. În plus, se mai arată în raport, aprecierea și cererea pentru educație depind foarte mult de gradul în care societatea permite, promovează și susține efectele acesteia. Atâta timp cât educația pe care o au nu produce efecte în viața părinților, problema se va perpetua și agrava în rândul copiilor.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Când, înainte de a porni pe teren pentru articolul acesta, m-am interesat un pic despre ce urma să se întâmple, cineva îmi spunea că sunt doar niște oameni care distribuie un ziar; probabil nu-i un subiect. Dar acest ziar aprinde o lanternă acolo unde toți ceilalți, inclusiv autoritățile, au stins demult lumina, iar companiile împrăștie beznă. Astfel, niște oameni care distribuie un ziar sunt un subiect, deși n-ar trebui să fie.

 

Radu Cernuta a acoperit voluntar pentru Think Outside the Box toate protestele din ultimele luni, organizate la Sebeş de cetăţeni împotriva noii fabrici de formaldehidă Kronospan, o gravă ameninţare la adresa sănătăţii. Pentru a-i putea ajuta pe colaboratorii noştri să ducă mai departe subiecte extrem de importante, ignorate însă de presa centrală, avem nevoie de susţinerea voastră. TOTB.ro este o publicaţie independentă, realizată în acest moment strict cu ajutorul donaţiilor primite de la cititori. Dacă vreţi să încurajaţi jurnalismul independent şi jurnalismul cetăţenesc, puteţi contribui cu orice sumă donată în contul Asociaţiei Think Outside the Box. Vă mulţumim!




Vă mulţumim şi promitem să folosim cu sens donaţiile voastre!


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger