VIDEO Un leu păşeşte pentru prima oară pe iarbă, după 13 ani trăiţi în cuşcă

0

Îmi amintesc ultima vizită la grădina zoologică, de unde am plecat, ca de fiecare dată, deprimată, văzând animalele blazate, privind în gol, sau dimpotrivă, patrulând angoasate în cei câţiva metri pătraţi de cuşcă, fără să-şi mai amintească măcar de savanele şi pădurile tropicale unde ar fi putut să-şi încordeze muşchii în salturi şi să alerge în voie. În copilăria, lângă blocul unde locuiam se afla o grădină zoologică, azi desfiinţată, unde în fiecare noapte, leul fulgera liniştea oraşului cu răgete de tunet. Pe atunci, mi se părea doar un vecin curios şi zgomotos, însă pe măsură ce am crescut, am început să mă-ntreb cum ajunsese leul ăla într-un orăşel liniştit din sudul României şi cum reuşea să-şi administreze acum statutul de rege al animalelor, trăind într-o cuşcă betonată, aceeaşi rutină zilnică.

 

lion_3307258b

 

Mi-am amintit de răgetul leului din copilărie urmărind filmuleţul de mai jos, realizat într-un sanctuar pentru animale sălbatice din Brazilia. Activiştii de la Ranchos dos Gnomos au reuşit să-l elibereze pe leul botezat Will, după ce acesta îşi trăise toţi cei 13 ani într-o cuşcă strâmtă, la un circ. Nici sanctuarul unde leul a păşit pentru prima oară pe iarbă nu se află într-o zonă naturală prea bogată, ci chiar în oraşul Sau Paulo, iar activiştii speră să sensibilizeze cât mai mulţi oameni, pentru a strânge donaţii care să le permită mutarea într-o zonă rurală. Reacţia lui Will, care începe să se hârjonească imediat ce atinge pământul şi să se plimbe, uşor debusolat, pe iarbă, nu are nevoie de note de subsol.

 

 

Din ce în ce mai multe organizaţii derulează programe de eliberare a animalelor din circuri, unde acestea trăiesc în captivitate, în condiţii extrem de neprietenoase. De curând, alţi 33 de lei închişi ilegal în circuri din America de Sud au fost preluaţi de un sanctuar, unde vor avea parte de o fărâmă de libertate şi de îngrijire. De asemenea, un număr ascendent de ţări adoptă legi care interzic exploatarea animalelor sălbatice în scopuri de diverstiment: Columbia şi Peru au făcut acest pas, la fel şi Grecia şi Bulgaria. China a interzis circurile cu animale şi abuzurile comise în grădinile zoologice încă din 2011, iar oraşul american San Francisco a decis luna trecută să spună nu divertismentului cu animale sălbatice şi exotice. Cel puţin opt municipii mai mici din California au adoptat interdicţii mai largi în domeniul circăriei, în timp ce Los Angeles şi Oakland au oprit performance-urile cu elefanţi, după ce au scos în afara legii instrumentele folosite pentru controlarea animalelor.

Aşteptăm astfel de măsuri şi în România, unde încă asistăm la spectacole dramatice, în care animalele sălbatice sunt tratate mai degrabă ca obiecte, decât ca fiinţe vii.

Sursa: Upi

 

Puteţi urmări şi:

VIDEO Cum reacţionează un animal ţinut la circ şi eliberat în sălbăticie

VIDEO Văcuţele ţopăie de bucurie, după ce sunt eliberate dintr-o fermă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger