Unele benzinării din Canada vor avea etichete de avertisment privind schimbările climatice

0

Oraşul canadian Vancouverul de Nord a iniţiat recent o lege prin care le cere benzinăriilor să afişeze “etichete de avertizare”, la fel ca pe pachetele de ţigări, pe pompele de alimentare din benzinării, prin care să-i informeze pe consumatori despre pericolele impuse de combustibilii fosili asupra stabilităţii lumii, aflăm de la The Atlantic. Oraşul devine astfel primul din lume care adoptă o astfel de măsură, etichetele urmând să fie afişate de la începutul anului viitor.

“Mesajul este că arderea combustibililor fosili cauzează schimbări climatice şi, pentru a adăuga o notă optimistă, iată câteva ponturi despre cum vă puteţi face automobilul mai eficient din punct de vedere al combustibililor”, a spus primarul Vancouverului de Nord, Darrell Mussatto. Nu se ştie încă exact cum vor arăta etichetele. Consiliul local se gândeşte la design-uri cu mesaje-cheie şi îndemnuri care să le arate consumatorilor ce pot face pentru a reduce emisiile cu efect de seră.

Printre ele se pot număra sugestii de achiziţionare a unei maşini electrice, de renunţare la o maşină veche în schimbul unui card de transport în valoare de 1.360 de dolari sau de economisire a combustibilului prin umflarea adecvată a cauciucurilor. Ele ar putea include şi informaţii despre gazele cu efect de seră, precum “Arderea combustibililor fosili contribuie la schimbările climatice” sau “49% din emisiile cu efect de seră din oraşul Vancouverul de Nord provin din transport”.

Cea de-a doua abordare este mai pe gustul lui Robert Shirkey, a cărui organizaţie de mediu, “Our Horizon”, a militat intens pentru introducerea etichetelor. Conceptele propuse de gruparea ecologistă sunt mai directe în ceea ce priveşte responsabilitatea personală a şoferilor, propunând imagini ca cea a unui copil trist, care pare nesănătos.

“Cercetătorii din domeniul tutunului arată că etichetele cu imagini au un impact mai mare decât cele care au doar text”, a spus Robert Shirkey într-un interviu pentru publicaţia CityLab. “Dacă combustibilii fosili ajung să fie priviţi la fel ca ţigările, atunci se va crea un mediu social care îi va oferi guvernului un spaţiu mai mare de lucru pentru adresarea problemei”.

Consiliul local din oraşul canadian, care a votat legea în unanimitate, va revizui acum designurile pentru primul lot de etichete, care ar urma să coste în jur de 2.260 de dolari americani. Implementarea programului va fi urmărită îndeaproape atât de industria combustibililor, cât şi de ecologiştii din SUA, aceştia din urmă militând la rândul lor pentru introducerea unor etichete similare în oraşe precum San Franciscă şi Berkeley.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger