Un japonez a transformat o fostă fabrică Sony în cea mai mare fermă de interior din lume

0

În ultimii 10.000 de ani, oamenii au perfecționat peste măsură practicile agricole. Și totuși, o furtună de vară neașteptată sau o secetă prelungită încă pot distruge recoltele mănoase. Lucrând în prefectura Miyagi din estul Japoniei, grav afectată de cutremurul masiv și tsunami-ul care au lovit Japonia în 2011, Shigeharu Shimamura, un fito-psiholog nipon, a transformat o fosta fabrică de semiconductori a corporației Sony în cea mai mare fermă de interior din lume luminată de LED-uri. Aceste LED-uri speciale sunt create de compania GE Japonia și emit lumina la lungimi de undă optime pentru creșterea plantelor.

 

 

Ferma are cam jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal american (circa 2.300 de metri pătrați), a fost deschisă vara aceasta și produce deja 10.000 de bucăți de salată pe zi, potrivit unui comunicat de presă. „Știam deja cum să cultiv legume bune în mod biologic și mi-am dorit să integrez aceste cunoștințe cu tehnologia, să produc ceva nou,” spune Shimamura.

LED-urile sunt un element-cheie al magiei acestei ferme. Cu ajutorul lor, Shimamura poate controla ciclul noapte-zi și poate accelera creșterea. „Nu trebuie să ne limităm la a crește numărul ciclurilor noapte-zi”, este de părere acesta. „Trebuie să obținem cea mai bună combinație de fotosinteză pe durata zilei și cel mai bun respiro pe durata nopții, controlând iluminarea și mediul de crestere.”

 

 

Shimamura este de părere că sistemul îi permite să cultive o salată plină de vitamine și minerale de două ori și jumătate mai repede decât într-o fermă în aer liber. Poate, de asemenea, să reducă pierderile de la 50% la doar 10% din recoltă, față de o fermă convențională. Drept urmare, productivitatea pe metru pătrat este de până la 100 de ori mai mare în cazul noilor ferme. Controlând temperatura, umiditatea și nivelul irigațiilor, fermă poate reduce și consumul de apă la doar 1% din volumul necesar pentru câmpurile deschise.

Shimamura a avut ideea acestei ferme în adolescență, când a vizitat o „fabrică de legume” la Expo ’85 World’s Fair din Tsukuba, Japonia. A studiat psihologia plantelor la Universitatea de Agricultură din Tokyo și, în 2004, a pus bazele unei companii de agricultură de interior numită „Mirai”, adică „viitor” în japoneză.

 

 

Conceptul a prins elan în 2011, când Shimamura a primit o ofertă din partea GE de a utiliza LED-uri avansate pentru iluminarea fermei. LED-urile au o durată de viață mai lungă și consumă cu 40% mai puțină energie decât becurile fluorescente. Companiile au început să testeze tehnologia în martie 2012 și, un an mai târziu, planul era deja finalizat.

Inginerii GE utilizează tehnologia proprie pentru a face LED-urile suficient de subțiri încât să între în interiorul stativelor, să lumineze uniform și să facă față umidității ridicate din interior. „Astfel, putem crește numărul de stative, lucru care va duce la o creștere masivă a productiei,” spune Tomoaki Kimura, manager național pentru GE Lighting Japan.

Echipa GE Japonia consideră că fermele de interior de genul celei din prefectura Miyagi ar putea fi o soluție pentru penuria alimentară de care suferă lumea. Mirai și GE lucrează deja pentru a crea fabrici de plante în Hong Kong și în Orientul îndepărtat rus. Shimamura este de părere că, „în sfârșit, suntem pe punctul de a începe adevărata industrializare agricolă.”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger