Un autor scrie o carte în timp ce-și monitorizează activitatea cerebrală

0

Pe Arnon Grunberg, scriitor olandez cu gust pentru experimente literare, l-am cunoscut acum câțiva ani, când a venit în România și i-am luat un interviu, imediat după ce se întorsese din Ucraina, unde fusese să-și caute nevastă și totodată subiectul unei cărți. Acum, Grunberg s-a apucat să scrie un nou volum experimental, înregistrându-și activitatea cerebrală în procesul creației, precum și fiecare gest și acțiune, prin intermediul camerelor video.

 

30WRITER-articleLarge-v2

 

Cu ajutorul electrozilor și a altor dispozitive, Grunberg își monitorizează bătăile inimii, mișcările deței și activitatea creierului, în încercarea de a determina ce anume se petrece în organismul unei persoane care traversează un proces creativ. Experimentul său combină neuroștiințele și teoriile mișcării ”sinelui cuantificat”, care se bucură în prezent de un număr din ce în ce mai mare de adepți, care își documentează și înregistrează detaliat viața, de la banii pe care îi cheltuie, cofeina pe care o consumă sau deciziile pe care le iau.

Un software instalat pe computerul autorului a înregistrat până acum cuvintele pe care le-a scris Grunberg în ultimele două luni, stabilind corespondențe între acestea și emoțiile sau activitatea undelor cerebrale din momentul scrierii lor. Miza acestei acțiuni este să verifice dacă anumite cuvinte stârnesc reacții particulare.

Experimentul literar va continua până în toamna viitoare, când Grunberg intenționează să publice nuvela rezultată. Un pas următor al acestui experiment presupune conectarea a circa 50 de cititori la dispozitive similare, pentru a testa cum reacționează la conținutul literar rezultat.

”Majoritatea oamenilor ar fi de acord că ceea ce ne conferă unicitate în rândul animalelor este creativitatea,” scrie Grunberg pe site-ul său. ”Este astfel cu atât mai interesant să înțelegem treptat procesele care determină creativitatea artistică sau care se derulează în cazul persoanelor care produc sau consumă opere de artă. Sunt aceste două procese identice sau cel puțin asemănătoare? Sau mai degrabă producția și aprecierea artei se bazează pe mecanisme diferite?”.

Textul ca atare va fi însoțit de rezultatele experimentului, pe care le va analiza o echipă de cercetători în neuroștiințe. Mai multe despre acest expriment puteți citi pe The New York Times

 Foto: Michael Nagle, The New York Times

Puteți citi și:

Ce se întâmplă când treci istoria literaturii printr-un algoritm

Dacă ne-am putea stoca amintirile precum datele într-un computer?

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger