Suedia a lansat cărți de educație sexuală pentru adolescenții cu dizabilități

0

Adolescenții cu nevoi speciale au acum la dispoziție o serie de cărți de educație sexuală care le vorbesc despre pubertate, dragoste și masturbare, scrie The Local, care a stat de vorbă cu o profesoară din spatele proiectului. „Acum 10 ani, am vorbit cu mama unei fete autiste și m-am întrebat cum să discut cu aceasta din urmă despre menstruație când va veni momentul”, spune Margareta Nymansson, una dintre autoarele noilor manuale. „Am scris o carte în care am explicat că toate fetele sângerează și ce se întâmplă atunci, iar când [fetei autiste]i-a venit menstruația, nu a fost îngrijorată, pentru că era pregătită, ba chiar a fost mândră”.

Zece ani mai târziu, Nymansson și colegele ei Vija Bjelvenfeldt și Hillevi Tärmö au pus laolaltă, cu ajutorul departamentului de educație al consiliului local din orașul Uppsala, o serie de manuale menite să-i ajute pe elevii cu dizabilități să abordeze astfel de subiecte. „E un subiect sensibil și, prin urmare, unul la care educația pentru copiii cu nevoi speciale se află în urmă”, spune profesoara. „Aceste cărți ar trebui să fie o parte din materialele viitoare care sunt necesare în această privință”.

Copiii cu dizabilități, explică ea, se chinuie adesea să înțeleagă nuanțe, așa că astfel de concepte precum menstruația sau masturbarea trebuie să le fie explicate simplu și direct. De exemplu, cuvântul „sex”, care în suedeză înseamnă atât contact sexual, cât și cifra șase, poate genera confuzie. Noile manuale folosesc în schimb termenul de argou „knulla” („to fuck” în engleză, „a te fute” în română), care deși este perceput ca fiind vulgar, are avantajul de a nu fi ambiguu. „Nici noi nu ne simțim confortabil folosindu-l”, spune Nymansson, dar este un cuvânt pe care îl înțeleg mulți”.

Una dintre cărți explică dragostea pe care un copil o are față de mamă, tată sau un animal de casă și că atunci când cresc și devin adolescenți, un băiat, de exemplu, simte altfel de dragoste pentru o fată sau pentru alt băiat. Alt manual vorbește despre masturbare. „Spune unde și când îți este sau nu permis să te masturbezi”. Iar o altă carte, care este încă în lucru, discută dreptul de a refuza contactul fizic. „Este despre dreptul de a spune nu, despre faptul că nimeni nu are voie să-ți facă nimic fără voia ta. Nu sunt rare cazurile în care fetele cu dizabilități sunt abuzate”.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger