Studiu: Copiii din România, printre cei mai fericiți din lume

3

Chiar dacă o cercetare anunța luna trecută că 20% dintre copiii din România au probleme psihologice, fiind diagnosticați cu anxietate și depresie, iar o statistică lansată în 2014 de Salvați Copiii arăta că unu din doi copii români sunt expuși riscului de sărăcie, un nou studiu susține că tot ei ar fi printre cei mai fericiți din lume.  Realizat de organizația Children’s Society, raportul arată că dintre cei 53.000 de copii din 16 țări analizate, copiii români cu vârste între 10 și 12 ani s-au declarat cei mai mulțumiți cu actualele condiții de viață. La polul opus, se află copiii britanici și copiii sud-coreeni.

Studiul derulat de Children’s Society în parteneriat cu University of York a măsurat nivelul autodeclarat de fericire al copiilor față de propria viață, ținând cont de două aspecte generale principale: 1. satisfacția față de propria viață, sub ansamblul relațiilor cu familia, școala etc.; 2. conținutul vieții emoționale, care variază în funcție de moment și context. Acesta din urmă ia în calcul diferite elemente, de la auto-acceptare, până la sentimentul propriei dezvoltări, autonomie ș.a.m.d.

Luând în considerarea ambele aspecte, copiii din România care au răspuns sondajului au înregistrat cele mai ridicate niveluri de mulțumire față de propria viață. Întrebați dacă sunt nefericiți cu condițiile de viață, doar 1 din 100 de copii români a răspuns afirmativ, în comparație cu 1 din 14 copii britanici. Potrivit studiului, principala cauză care îi face nefericiți pe copiii britanici este bullying-ul, respectiv hărțuirea de care au parte din partea colegilor de școală.

De pildă, în ceea ce privește experiența pozitivă în raport cu școala, copiii români cu vârsta de 10 ani au avut un indicator de 9,3, iar cei de 12 ani, un indicator de 8,9. Copiii români sunt depășiți doar de turci (9,4) și sunt urmați de cei algerieni, columbieni și norvegieni, în vreme ce cel mai puțin mulțumiți sunt copiii israelieni. În ceea ce privește imaginea de sine, la nivel corporal, fetițele din România s-au declarat cele mai mulțumite (9,4), la fel și băieții (9,3), iar cele mai mari probleme de imagine le-au declarat copiii din Coreea de Sud, Anglia și Germania.

La capitolul conștientizare a drepturilor copiilor însă, România se află la mijlocul clasamentului, cu 64% dintre copii oferind răspunsuri pozitive, cei mai informați fiind copiii norvegieni (77%).

Totodată, nu reiese clar din studiu din ce categorii sociale provin copiii intervievați, pentru a putea înțelege dacă aceste concluzii sunt relevante pentru toți copiii din România, în condițiile în care statisticile legate de riscul expunerii la sărăcie și excluziune socială sunt îngrijorătoare.

Sursa: The Guardian


3 comentarii

  1. “The research considered in this report was
    undertaken with children in mainstream schools in each country. This has made it
    possible, within the resources available, to achieve the large sample
    sizes which make some of the statistical analysis feasible. However, mainstream schools samples are
    likely to exclude certain subgroups of children, including children educated in
    specialist settings and children who are not attending school, possibly as a result of particularly disadvantaged circumstances. Therefore a goal of future research should be to include some of these subgroups”.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger