RMGC promoveaza mineritul in Parlamentul European

21

Europarlamentarul Adina Valean, impreuna cu Rosia Montana Gold Corporation, organizeaza marti, 26 ianuarie, in Parlamentul European, un seminar cu titlul „A face din Europa un lider in exploatarea miniera sustenabila si responsabila”. Asta dupa ce in 2007 politicianul liberal sponsoriza audierea cu numele „Pericolele tehnologice pe baza de cianuri in exploatarea miniera”. O serie de europarlamentari cu pozitii declarate pe acest subiect nu au primit invitatii.

de Ionut Dulamita

Adina Valean explica pentru Think Outside the Box ca a vrut doar sa organizeze un seminar in oglinda a celui din 2007, pentru a nu fi considerata un politician inechitabil. Pentru a permite si idustriei sa-si exprime punctul de vedere si pentru a vedea „daca mineritul ar putea fi acceptat la Rosia Montana in conditii sustenabile de mediu”. „Nu am cenzurat lista de invitati”, spune europarlamentarul roman, care sustine ca nu s-a mutat in tabara industriei. 

„Minerit, aur, reabilitarea mediului, sustenabilitate, criza economica: a venit timpul ca aceste aspecte sa fie abordate adecvat. Specialisti, investitori si politicieni vor lua cuvantul si isi vor exprima liber parerile asupra acestor probleme”.

Rosia Montana Gold Corporation, cu sprijinul doamnei Adina Valean, europarlamentar si vicepresedinte ALDE (n.r. – Alianta Democratilor si Liberalilor pentru Europa), va invita sa participati la seminarul ‘A face din Europa un lider in exploatarea miniera sustenabila si responsabila’, organizat la Parlamentul European, in Bruxelles, marti, 26 ianuarie 2010”.

Asa suna invitatia la seminarul organizat de europarlamentarul roman, trimisa pe adresa redactiei de reprezentantii unor ONG-uri de mediu din Romania. Adina Valean, care este membra in Comisia pentru industrie, cercetare şi energie si membru supleant in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara in Parlamentul European, ne spune ca ideea acestei dezbateri s-a nascut in urma unei discutii mai vechi cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, pentru ca acestia sa-si poata exprima punctele de vedere intr-un cadru echitabil. Politicianul roman spune ca, in politica europeana de mediu, a invatat sa prezinte in oglinda aspectele pro si contra ale unei dezbateri.

La seminar au fost invitati experti internationali in minerit sustenabil, reprezentanti ai Directoratului pentru Industrie si al celui pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene, ai ministerelor si comisiilor parlamentare de specialitate din Romania, „indiferent de culoarea politica”, si ai mass media. „Am incercat sa pastrez subiectul in domeniul celor care sunt de specialitate. M-am axat pe industrie si mediu. Nu am cenzurat lista de invitati”, spune Adina Valean, care va lansa si un comunicat de presa pe marginea seminarului.

Cu toate acestea, o serie de europarlamentari – dintre care unul face parte chiar din Comisia de Mediu a Parlamentului European – care s-au declarat public impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana nu s-au regasit pe lista de invitati (Veti afla numele lor intr-un comentariu semnat de Magor Csibi). De regula, cand se organizeaza un astfel de seminar, care are caracter public, se trimit invitatii tututor deputatilor din Parlament, dupa cum ne-a explicat un europarlamentar.

Mai multe despre stadiul proiectului Rosia Montana aflati aici.

Tags:



21 de comentarii

  1. Pai este normal, tocmai s-a incheiat o campanie electorala costisitoare si Crin are de platit facturi ;). Asta apropo de revolutia bunului simt, incoruptibilitate, moralitate, alte panglici si blabla-uri.
    Eu astept cu interes urmatorul seminar organizat de PNL in care traficantii de droguri sau de carne vie “[…]sa-si poata exprima punctele de vedere intr-un cadru echitabil[…]”, sa nu mai fie acuzati de toti si sa ne lase sa auzim ce au si ei de spus

  2. 1. Un proiect minier de asemenea anvergura trebuie sa obtina toate avizarile romanesti si europene posibile si necesare. Daca le obtine, atunci legea e lege pentru toti, inclusiv pt Grinpis si ONG-urile ecologiste. Daca nu le obtine, atunci discutia s-a incheiat.
    2. Pretul aurului a crescut mult, contractul cu RMGC trebuie reconsiderat, statul roman, in cazul in care proiectul e realizat, are dreptul si obligatia sa obtina maximum de profit, financiar, tehnologic si uman.
    3. Daca proiectul se realizeaza, toate ariile considerate esentiale in patrimoniul cultural si istoric romanesc trebuie conservate cu grija, pe banii RMGC.
    4. E un proiect ce poate aduce sute de locuri de munca, pt multi ani, intr-o regiune extrem de saraca si vitregita economic.
    5. Nu “pastram” aurul si argintul de acolo pt “urmasii nostri”, pt simplul motiv ca acestia s-ar putea sa fie interesati pe viitor de alte valori, iar aur si argint vor fi din abundenta peste cateva decenii, aduse din exploatari miniere in centura de asteroizi. Nu e sf, se lucreaza intens la asta, se va face cu roboti, Japonia a trimis o sonda special pt asa ceva.
    6. Implicarea uimitor de masiva a UDMR in campania contra proiectului ma surprinde, pt ca stiu precis in ce hal si-au batut joc cei de la UDMR de padurile din Covasna si Harghita si de unele lacuri de acolo! Nu prea cred in convertirea liderilor maghiari la ecologie, nu pot fi decat suspicios fata de discursul lor.
    7. Trebuie bilant lucid, ce castiga si ce pierde Romania si Apusenii. Personal sunt convins ca exista solutii optime, care permit o exploatare profitabila pt toti si pastrarea patrimoniului valoros, istoric si natural. Extremismul unora si aaltora nu creeaza decat probleme suplimentare si blocaj. RMGC sa fie deschisa solutiilor ecologice, iar auto-proclamatii ecologisti sa fie intelegatori cu imperativele de dezvoltare economica si teritoriala.

    • “Personal sunt convins ca exista solutii optime, care permit o exploatare profitabila pt toti si pastrarea patrimoniului valoros, istoric si natural.”

      Grozav dacă sunt nu una, ci mai multe soluții optime!!! Ați putea să ne spuneți măcar una dintre soluțiile optime?!

    • Perfect de acord cu Homo Ancestor. Ne-am cam pierdut luciditatea si Rosia Montana e cea mai bogata zona poate din toata Europa la ora actuala. 90% somaj e ireal. Ce turism? Noi nu am fost in stare sa facem turism pe lioral daramite pe un munte de aur.

  3. Doamna Vălean-Antonescu este pe post de sifon. Prin sifon, RMGC intră și se deșartă spumos în P.E. pentru a convinge parlamentarii europeni că cianura nu este altceva decât zahăr candel, că a rade patru munți (plini de istorie) nu este decât o acțiune de corectare a unor aberații geografice (și istorice), iar haznaua de 600 ha cu nămoluri cu cianuri și metale grele, va fi una dintre marile atracții turistice ale României….

    Eu sunt convins de un singur lucru. Întreaga clasă politică românească ce acceptă porcăria numită eufemistic “investiție” de la Roșia Montană, este o adunătură de gunoaie pe lângă care cianura este într-adevăr zahăr candel.

    P.S. Rog, nu cenzurați, îmi asum în întregime toate cele scrise…

    • un cetatean roman on

      Perfect adevarat si de acord cu ce a scris alexandru gota.

      Beneficiile proiectului RMGC sunt infime pentru romanii din zona respectiva si pentru statul roman in general comparativ cu pagubele produse. Locurile de munca nou create sunt un mare nimic 300 – 400 chiar nu conteaza nici macar in ecuatia zonei iar ceea ce se va plati statului roman adica impozitele aferente acelor salarii nu vor compensa cheltuieilie de mediu ce vor fi suportate de noi toti cand compania va da faliment. Cat despre distrugerile culturale, acelea sunt incomensurabile. Nu inteleg cum un europarlamentar roman se poate implica intr-un asemenea proiect. Mai bine se agita si construia un proiect cultural in zona cu bani europeni. Probabil ca datoreaza ceva firmei altfel nu se explica aceasta atitudine binevoitoare.

    • Draga Alexandru Guta,
      trebuie sa te dezamagesc. Comentariul lui Homo ancestor m-a convins mai mult decat tripleta ta de tinichea. Eu as zice ca inainte de a spune ceva despre Rosia Montana, trebuie sa mergi acolo. Iar dupa ce ai mers, trebuie sa intelegi. Iar apoi poti sa vorbesti. Din pacate, prea putini oameni care au vazut RM, care au inteles ceva din ea, sau care au mai vazut la viata lor o mina/cariera, isi exprima parerea. Poate ca iti pare paradoxal, dar exploatarea responsabila a zacamantului este o solutie dpdv economic, al patrimoniului cultural si al mediului.
      Prietenul tau, adi (adolescentu) minune

    • V-ati exprimat prea elegant la adresa cozilor de topor din politichia romaneasca… chestia “simetriei” demersurilor ce-o incearca rau pe madam Valean e mai mult decit ridicola…

  4. sunt foarte multe aspecte de discutat la acest proiect . probabil ca s-a marjat pe superficialitatea anterioara , a modului in care s-au aprobat alte proiecte. ce proiecte de anvergura a mai avut aceasta rmcg, si care au fost urmarile exploatarii, ce tehnici de protejare a mediului au fost folosite si care au fost rezultatele in timpul exploatarii si dupa incheierea exploatarii zacamintului. m-a pufnit risul cind i-l ascultam pe d-nul care se ocupa de partea managementului de mediu .chiar are impresia ca explica unor copii de gradinita acest proiect??

  5. Amuzant interesul (brusc si coincident cu perioadele post-electorale) pentru minerit al doamnei Valean, mineritza de frunte (sau din fruntea?) al PNL!

    In rest… ii recomand doamnei Valean sa coboare macar 10 minut intr-o mina! Apoi om mai vorbi.

  6. Stimate Doamna Valean

    Multumesc ca nu ati invitatii nimeni in partea societate civila, nu Goldul dar noi trebuie sa supravietuim si sa platim pentru acest proiect murdar.

    Un politican echitabil….care in plus cu ce am djea spus sus face o invitatie ‘in support of Rosia Montana Gold Corporation’ – exprssis verbis.

    Asta nu sa facut chia la eveniment in 2007 – a propos echitabil. A fost doar o discutie depre ‘cyanide mining’ cu contributie din Bulgaria, Slovakia, Ungaria etc.

    Unde sunt acest contribuite echitabil la aces eveniment pe maine. Nu are legtura cu faptul ca Doamna Valean a fost la scoala cu Domul Damian care lucreaza pentru Goldul care car vorbeasca si maine? Asta este braful la Rosia Montana…

  7. Pentru comentaci,postaci si datatori cu parerea sau lobististi(nume dragut dat traficantilor de influenta) angajati,daca ACADEMIA ROMANA,academicienii,spuma oamenilor de stiinta, s-a pronuntat impotriva,ciocul mic.Parerile pro sunt fix 0.De ce vreti sa distrugeti muntii Apuseni,pentru un pumn de malai,ce drept au niste politicieni sa decida in fata oamenilor de stiinta?Ungaria a interzis exploatarea cu cianuri in urma cu o luna,orice cautare pe “goagal” va lumineaza in privinta exploatarilor cu cianuri.Un mare noroc a facut ca in 2000,la dezastrul de la Baia Mare sa nu moara oameni si sa nu platim daune imense statelor riverane.Din Apuseni bazinele hidrografice colecteaza apele ce trec pe la vecinii din vest,imopozitele romanilor sa nu le fie platite lor ca daune in caz de dezastru ecologic.

  8. Videanu au vreo legatura cu vid-ul sau cu vid-a(ara)njarea ?… As putea specula si daca intre Valean si ALDE portocaliii-aurii-sulfinizati-vidanjati exista vreo conexiune ? Imi este rusine ca un asemenea parlamentar european total pafarist in domeniul RMGC ma reprezinta. Oare Crinul si Cianura pot convietui ? Incercati dle Antonescu ! Mi-as dori deasemenea ca videanul sa locuiasca acolo pe durata santierului si dupa. In vecinatatea barajului de 600 de ha cu zoaie cianurice…Si nu numai el…

  9. RMGC a cheltuit atitea care cu banet, incit cumpararea de sotii de presedinti de partid sau de ministri din cabinetul pedele este o bagatela…. Asta ii incununeaza cu merite sporite pe cei putini care rezista cu minte lucida si onestitate….

  10. Felicitari Doamnei Valean,

    Nu stiu cine in plateste pe mancatorii de … de mai sus, dar pe noi cei din Apuseni nu ne plateste nimeni. Si-au batut joc de vointa noastra, de dreptul nostru de a munci si de nu ne-au lasat sa vorbim. Se pare ca mai exista si oameni deschisi la minte pe lumea asta. Nu vreau sa fiti de acord cu noi, ci doar sa ne lasati sa vorbim. Sa nu ni se mai puna pumnul in gura.

  11. Pingback: “Febra aurului”ajunge si la Bruxelles » Think Outside The Box

  12. Pingback: Az arany, a cián és a magyarok « Székely Ervin rádiós blogja

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger