Religii bizare. În ce mai crede lumea

15

Extratereştri, cavaleri Jedi, Maradona, Prinţul Philip, monstrul zburător din spaghete. În ce mai cred oamenii în aceste timpuri? În orice. Mai ales dacă sună bizar, nou, dacă se poate şi controversat.

 

 

Religiile clasice, dezvoltate în mii de ani, deţin o poziţie dominantă în ceea ce priveşte numărul de adepţi şi propun doctrine construite cu migală, de-a lungul timpului; dar, în prezent, există mişcări sau grupări religioase (unele doar autointitulate astfel, altele înregistrate ca atare) care şi-au câştigat partea lor de credincioşi propunând altceva – un alt sistem de valori, o altă figură centrală a sistemului, viaţa pe altă planetă etc. Încercăm să descoperim cum s-au născut şi cum supravieţuiesc aceste religii bizare într-un nou serial documentar despre ce mai cred şi în ce mai cred oamenii în secolul 21.

Vă invităm să parcurgeţi un clasament al acestor credinţe, în ordine aleatorie, după cum au fost ele adunate din diverse colţuri ale lumii.

 

 

1. Biserica scientologică


Este un cult creat de L. Ron Hubbard (Elron) în anul 1952 şi cunoscut şi pentru că, printre adepţii săi, se numără actori de renume de la Hollywood sau diverse alte persoane publice. Printre învăţăturile religiei stă povestea extraterestrului Xenu, conducătorul Confederaţiei Galactice, care, acum 75 de milioane de ani, ar fi adus miliarde de oameni pe Pământ într-o navă spaţială, i-ar fi băgat în vulcani şi ar fi detonat bombe cu hidrogen acolo.

 

2. Mişcarea Creaţionistă (sau Biserica Mondială a Creatorului)


Este o mişcare religioasă separatistă care promovează religia numai pentru persoanele cu piele albă. Termenul de „creator” nu se referă la o zeitate anume, ci la omul alb, ca şi creator al lucrurilor. Mişcarea este ateistă, în ciuda folosirii cuvântului „biserică” în denumire. A fost fondată în anul 1973 de către Ben Klassen.

 

3. Templul TOPY (Thee Temple ov Psychick Youth)


A fost fondat în anul 1981 şi este un fel de structură federală, formată din grupuri de persoane care acţionează ca o conştiinţă artistică colectivă şi care practică magia (fără tuşa mistică sau venerarea vreunor zei). Adepţii mişcării se concentrează pe aspectele fizice şi magice ale creierului uman, legate şi de „sexualitatea fără sentimentul de vină”.

 

4. Nation of Yahweh (Naţiunea Yahweh)


Este un grup religios controversat, predominant afro – american, fondat în anul 1979 de către Hulon Mitchell Jr., care îşi spunea Yahweh ben Yahweh. Scopul mişcării este de a-i reda pe afro-americani (consideraţi ca fiind adevăraţii şi primii israeliţi) Israelului. Ideile grupului au fost catalogate drept rasiste. Naţiunea Yahweh consideră că negrii sunt adevăraţii evrei şi că albii sunt demoni; printre convingerile lor se numără cea potrivit căreia Yahweh ben Yahweh avea „misiunea sfântă” de a înfrânge (până la exterminare) persoanele de culoare albă a pielii.

 

5. Biserica Tuturor Lumilor (Church of All Worlds)


Este o religie neo-păgână fondată în anul 1962 de către Oberon Zell-Ravenheart şi soţia sa, Morning Glory Zell-Ravenheart. A evoluat dintr-un grup de prieteni şi iubiţi inspiraţi, în parte, de o religie ficţională cu acelaşi nume din romanul SF „Stranger in a Strange Land”, de Robert A. Heinlein. Adepţii ei cred în Gaea (zeiţa mamă a Pământului) şi Zeul Tată, în tărâmul zânelor şi în zeităţi din diferite mitologii, dar cu predilecţie cea greacă. În tradiţia care a născut-o, fondatorul acestei religii a înfiinţat, recent, The Grey School of Wizardry (Şcoala Cenuşie de Vrăjitorie), inspirată din romanul Harry Potter.

 

6. Oamenii Universului (Biserica Universului)


Oamenii Universului (sau „oamenii cosmici” cu anumite puteri) este o mişcare religioasă cehă care se roteşte în jurul figurii lui Ivo A. Benda. Sistemul său este bazat pe existenţa unor civilizaţii extraterestre, care au comunicat cu Benda şi cu alţi „aleşi”, din 1997 încoace, întâi telepatic şi apoi prin contact direct. Aceste civilizaţii se află în flote de nave spaţiale care orbitează în jurul Pământului; ele ne urmăresc îndeaproape, îi ajută pe cei buni şi aşteaptă să îşi ducă adepţii în altă dimensiune. Credinţa combină elemente din ufologie cu altele din creştinism şi teorii ale conspiraţiei.

 

7. Biserica Sub-Geniului


Este o religie parodică, ce promovează delăsarea şi satirizează religia, teoriile conspiraţioniste, ufologia etc. Biserica pretinde că a fost înfiinţată în perioada anilor 1950 de către „cel mai mare agent de vânzări al lumii”, J.R. „Bob” Dobbs – acesta fiind înfăţişat ca un desen animat, fumând dintr-o pipă. Datele arată că a luat fiinţă, însă, în 1979, odată cu publicarea pamfletului „SubGenius”. A crescut rapid în cercurile culturale „pop” underground, campusuri universitare, muzică de tip underground şi pe internet.

 

8. Mişcarea „Prinţul Philip”


Este un cult al tribului Yaohnanen din sudul insulei Tanna, din Republica (insulară) Vanuatu (Oceanul Pacific). Membrii tribului consideră că Prinţul Philip, duce de Edinburgh, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este o fiinţă divină, fiul palid al unui spirit al muntelui, care a călătorit la mare depărtare pentru a se căsători cu o femeie puternică şi care se va întoarce, cândva, la origini. Când anume a luat fiinţă acest cult nu este tocmai clar, dar cel mai probabil undeva în perioada anilor 1950 – 1960. Prinţul Philip ştie de existenţa cultului şi chiar a făcut „schimb de daruri” cu liderii acestuia.

 

9. Biserica Eutanasiei


Este o organizaţie politică fondată de reverendul Chris Korda în Boston, SUA. Se autocaracterizează drept „o organizaţie non-profit, educaţională, devotată restabilirii echilibrului între oameni şi celelalte specii de pe Pământ”. Deviza ei: „Nu procreaţi!”. Pilonii principali ai sistemului său sunt: suicidul, avortul, canibalismul (limitat la „consumul celor deja morţi”) şi sodomia (sau „orice act sexual fără intenţia de a procrea”). Sloganurile mişcării (exemplu: „Salvaţi planeta: sinucideţi-vă!”) sunt menite să „inflameze” nervii celor care se opun avortului şi homosexualităţii.

 

10. Nuwaubianismul (Naţiunea Nuwaubian)


Este un termen umbrelă folosit pentru doctrinele şi învăţăturile adepţilor lui Dwight York; originile curentului vin din interiorul grupului de musulmani negri din New York, din anii 1970. Curentul a suferit mai multe schimbări de-a lungul timpului; în prezent, liderul său se află în închisoare, după ce a fost condamnat pentru spălare de bani şi molestare de copii. Printre credinţele mişcării se numără idei precum: copiii avortaţi supravieţuiesc în canale subternane, unde sunt organizaţi pentru a prelua lumea; oamenii au fost, cândva, perfect simetrici şi ambidextri, dar un meteorit a lovit planeta, i-a deviat axa şi a cauzat mutarea inimii din centrul corpului şi apariţia dreptacilor şi a stângacilor; fiecare dintre noi are şapte clone care trăiesc în părţi diferite de lume, iar femeile au existat cu mult înaintea bărbaţilor, singure, cu ajutorul manipulării genetice.

 

11. Jedaismul sau Religia Jedi (Religia Cavalerilor Jedi)


George Lucas probabil nu avea idee ce urma să stârnească prin crearea seriei de filme „Războiul Stelelor”. Un efect al fenomenului este apariţia religiei Jedi, ai cărei adepţi cred că Forţa (energia Universului) există cu adevărat, că există cavaleri Jedi capabili să o controleze, care se supun unui cod de înaltă moralitate şi justiţie. Jedaismul combină elemente de cavalerism medieval cu elemente din taoism si budism, dar nu există o aşa-numită „doctrină centrală” a mişcării (se face referire doar la „Codul Jedi”). Există zvonuri că oricine doreşte să devină adept oficial al religiei Jedi trebuie să stea într-o cameră întunecată şi să urmărească trilogia originală de 16 ori la rând.

 

12. Biserica lui Ed Wood


Ed Wood este faimos la Hollywood pentru că este unul dintre cei mai slabi (dacă nu chiar cel mai slab şi mai prost) regizori ai tuturor timpurilor. După moarte, s-a ales cu un cult care îi poartă numele (cunoscut şi ca Woodism); acesta se prezintă ca o mişcare de tip pop-culture, care speră să readucă spiritualitatea celor care nu o regăsesc (şi nu se regăsesc) în religiile clasice, de tip mainstream (i se mai spune şi o religie punk – libertariană). Adepţii duc mai departe idealurile şi valorile lui Ed Wood şi mesajul său de acceptare şi înţelegere totală.

 

13. Societatea Aetherius


Ce faci când eşti şofer de taxi şi ai o pasiune pentru yoga? Evident, fondezi o religie. Cam aşa a păţit, se spune, George King, care, în 1954, s-a trezit, în apartamentul său din Londra, că aude o voce care îi spune că va deveni purtătorul de mesaj al parlamentului interplanetar. Aşa a ajuns să înfiinţeze Societatea Aetherius, care speră să îmbine înţelepciunea extraterestră a maeştrilor cosmici cu yoga, în aşa fel încât rezultatul să aducă pace şi echilibru umanităţii. Mişcarea îi consideră pe Iisus, Buddha şi Krishna extratereştri.

 

14. Raelismul (Biserica Raeliană)


Este o religie de tip OZN (ufologică) care a fost fondată în 1974 de către Claude Vorilhon, acum cunoscut sub numele de Rael (un francez, fost pilot de curse). Acesta a susţinut că a fost contactat de extratereştri şi a intermediat relaţia dintre aceştia şi oameni; ei l-au dus pe planeta Elohim, unde locuiesc şi unde a avut şansa să îi întâlnească pe Iisus, Buddha şi pe diverşi profeţi, toţi de origine extraterestră. Extratereştrii au indicat bazele filosofiei mişcării: oamenii au fost creaţi într-un laborator extraterestru din ADN străin de Terra, acum 25.000 de ani; coborârea extratereştrilor pe Pământ va avea loc în anul 2025, în Ierusalim; raelismul trebuie să aducă umanităţii mesajul de pace şi meditaţie „senzuală”.

 

15. Religia Ştiinţei Vesele


De mare succes în Japonia, religia aceasta a fost fondată de Ryuho Okawa, care crede că misiunea lui este să aducă fericire umanităţii. Mai crede şi că el este reîncarnarea spiritului unei fiinţe supreme, numite El Cantare. A scris cărţi de succes, despre care spune că i-au fost „dictate” de spiritele lui Iisus, Buddha, Confucius sau Mohamed. A lansat profeţia că Arhanghelul Gabriel va poposi în Bangkok în aproximativ 50 de ani şi că extratereştrii vor începe să ne viziteze în 300 – 400 de ani. Okawa a intrat şi în viaţa politică japoneză, cu propriul partid, „Partidul Realizării Fericite”; a propus creşterea numărului populaţiei Japoniei la 300 de milioane de persoane şi susţine că Coreea de Nord vrea să invadeze şi să colonizeze Japonia.

 

16. Pana Wave


Yuko Chino este fondatoarea acestei religii care combină puţin budism cu puţin creştinism şi ceva din mişcarea New-Age, totul pentru a atrage lumii atenţia asupra pericolelor undelor electromagnetice care, spune Yuko, cauzează schimbări climatice şi distrugeri de mediu. Adepţii mişcării se îmbracă în alb, pentru a evita un atac cu impulsuri electromagnetice, poartă măşti albe, conduc maşini albe şi caută locuri cât mai puţin afectate de electromagnetism pentru a se stabili.

 

17. Biserica lui Maradona


Mişcarea a fost creată de fanii fotbalistului argentinian Diego Maradona, pe care ei îl consideră cel mai bun jucător de fotbal al tuturor timpurilor. A luat fiinţă în 1998, pe 30 octombrie, când Maradona a împlinit 38 de ani. Însă prima adunare oficială a adepţilor a avut loc abia în 2001. Se laudă, în prezent, cu 80.000 de membri din peste 60 de ţări din întreaga lume.

 

18. Pastafarianismul


Un monstru din spaghete, invizibil şi imposibil de detectat (Flying Spaghetti Monster, pe numele său original), a creat Universul. Piraţii au fost primii pastafarieni, iar scăderea numărului piraţilor a făcut să crească temperatura globală a planetei. Fiecare zi de vineri este sfântă la pastafarieni. Alte sărbători ale acestei religii: Ramendan, Pastover, Ziua Internaţională a Limbii Piraţilor etc. Monstrul zburător şi piraţii au adus binele pe Pământ; cei mai răi oameni din lume sunt cei care oferă dulciuri altor oameni – sunt doar două dintre credinţele acestei mişcări, care recunoaşte că solicită adepţilor săi să contribuie cu sume de bani la existenţa sa.

 

19. Comunitatea Oneida


A fost fondată de John Humphrey Noyes în anul 1848 în Oneida, New York. Noyes credea că Iisus s-a întors pe Pământ în anul 70, ceea ce permite oricărui locuitor al planetei să atingă desăvârşirea spirituală aici, pe Pământ, nu doar în ceruri. Membrii comunităţii sunt căsătoriţi între ei, toţi, astfel că toţi pot întreţine relaţii sexuale unii cu ceilalţi (ei consideră că aşa pot atinge virtuţi spirituale superioare).

 

20. Apateismul


Oarecum similară ateismului, mişcarea se concentrează pe ideea că nu există Dumnezeu. Cu o singură diferenţă. Adepţii ei susţin clar şi tare că şi dacă Iisus, Mohamed sau Dumnezeu însuşi le-ar trece pragul casei, nu ar crede în ei şi nu le-ar păsa. Singurul ritual al mişcării are loc o dată pe an, când adepţii se adună pentru a sparge, cu zgomot, bulele ambalajelor care, de regulă, acoperă obiectele fragile, pentru a le proteja.

 

21. Poarta Raiului


Fondatorii mişcării, M. Applewhite şi B. Truesdale, susţin că au venit din altă dimensiune, cu un OZN; de altfel, una din publicaţiile editate de grup, intitulată „Cum să-ţi construieşti un OZN”, învaţă oamenii despre nave spaţiale construite din materiale la îndemâna oricui, precum cauciucuri uzate. În 2007, Applewhite a convins 38 de adepţi să se sinucidă în masă, pentru ca sufletele lor să fie purtate de o navă spaţială care îi aştepta; oamenii s-au îmbrăcat toţi la fel pentru momentul sinuciderii: cămăşi negre, pantaloni de bumbac, papuci sport noi marca Nike, albi cu negru şi brăţări de mână pe care era scris: „Echipa pentru poarta Raiului”.

 

22. Aum Shinrikyo


Este un grup religios creat de Shoko Asahara; în 1995, anunţa că are 9.000 de adepţi în Japonia şi 40.000 din întreaga lume. Miezul doctrinei vine din scrieri budiste. Acuzaţii grave au fost aduse mişcării, precum escrocarea noilor recruţi sau reţinerea membrilor împotriva voinţei lor ori forţarea acestora să doneze bani. În februarie 1989, un membru al cultului care a vrut să evadeze a fost ucis, dar se presupune că nu este un caz singular. Mai mult decât atât, gruparea a lansat un atac terorist în martie 1995 (cu gaz sarin) în cinci metrouri, în Tokyo, cu urmări teribile (12 morţi, 54 de răniţi şi 980 de persoane afectate). La sediul grupării, poliţia a descoperit, atunci, un adevărat arsenal exploziv. După arestarea liderului Asahara, grupul s-a regrupat sub numele Mişcarea Aleph, în anul 2000.

 

23. Trupul lui Cristos


Mişcarea este un grup mic care crede în „revelaţia directă” – un semn de la Dumnezeu pentru orice ar trebui să facă – şi nu crede în Biblie. A ajuns în atenţia lumii după ce doi copii mici au murit; unul, din cauza faptului că nu a fost hrănit (părinţii – tatăl fiind chiar fiul fondatorului grupului – aşteptau un semn de la Dumnezeu ca să îl hrănească), celălalt, din cauza lipsei de îngrijire medicală după naştere. Un fost membru al grupului a părăsit mişcarea şi a făcut public un jurnal în care scrisese despre moartea celor doi copii. În ciuda eforturilor, poliţia nu a reuşit să localizeze corpurile copiilor decedaţi. Mişcarea denunţă pilonii societăţii moderne – educaţia, guvernul, sistemul bancar, religia, medicina, ştiinţa şi distracţia etc. Membrii ei refuză cooperarea cu autorităţile sau vreo formă de consiliere.

 

Alte religii sau mişcări cu caracter religios care se încadrează în categoria credinţelor mai degrabă bizare din lume sunt şi: Mişcarea Internaţională Pentru Pace, Frisbeetarienii (care cred că, atunci când o persoană moare, sufletul ei ajunge blocat pe un acoperiş, ca un frisbee, până când cineva îl dă jos de acolo cu un băţ şi atunci poate începe o nouă viaţă), Prima Biserică Unită a lui Fonz, Discordianismul, Maratreanismul, Biserica de 24 de ore a lui Elvis. Este foarte probabil că vom mai descoperi, pe parcurs, şi altele (sugestiile sunt binevenite). Deocamdată, le vom la rând pe cele din topul prezentat mai sus, pentru a afla mai multe detalii despre fiecare în parte sau chiar a sta de vorbă cu adepţi ai lor.

 

 

Surse documentare top şi foto: Wikipedia, Odd Stuff Magazine, Urban Titan, ListVerse, Holy Maratrean Ecclesia, 24hourchurchofelvis, Matador Network, BBS China Daily, Oddee

 


15 comentarii

    • Mananci kkt. Daca ai stii in ce consta exact metoda stiintifica ti-ai da seama ca vorbesti prostii. Stiinta consta in dovezi. Atata timp cat experimentul e de partea ta si poate fi reprodus si de altii, toata lumea te va crede. De fapt nici nu trebuie sa creada, trebuie doar sa accepte. Stiinta nu functioneaza cu credinte. Stiinta isi remodeleaza teoriile sa se potriveasca realitatii, si nu interpreteaza realitatea astfel incat sa i se potriveasca teoriile , cum fac unele religii mari.Succes in continuare. O sa ai nevoie.

  1. Pingback: Cele mai bizare religii: De la frisbeetarieni la Biserica Eutanasiei | Cele mai noi stiri ale momentului

  2. Pingback: Cele mai bizare religii: De la frisbeetarieni la Biserica Eutanasiei | Coomgle.com

  3. Dudeismul, pornit de la The Dude din The Big Lebowski. Faceti un research, daca va intereseaza va pot intermedia un interviu cu fondatorul, care-mi este prieten.

  4. Nu inteleg de ce lumea simte nevoia sa fie controlata de cineva. Cand mi-am dat seama ca religia e o forma de manipulare in masa, am inceput sa ma intreb daca dumnezeu exista. A fost greu dupa 28 de ani de indoctrinare sa ma trezesc. Sa devin stapana pe viata mea. E mai usor sa dai vina pe cineva cand ceva iti merge prost in viata. E mai usor sa te asezi in genunchi si sa astepti ca totul sa se rezolve miraculos, asteptand “pomegii muieti”. Cand te scuturi de toate aceste indobitociri sistematice, iti dai seama cat de bine este sa fii stapan pe viata ta pentru prima oara, sa nu mai astepti sa pice din cer si nici sa nu crezi ca o zeitate iti pune bete in roate ca ai tu nu stiu ce lectii de invatat. Cunosc atat de multi cre(s)tini care dupa ce se inchina in biserica, nu stiu cum sa faca rau celor din jur cu mult patos, incat mi-e sila de ei, de popi si de BOR. Pe de alta parte, ateii pe care ii cunosc au ajuns la o forma superioara de evolutie, respecta viata oamenilor si a animalelor, nu fac rau in mod intentionat, din placere cum fac crestinii, deci…
    Sa nu uitam cati oameni nevinovati au ucis crestinii in incercarea de a-si impune credinta lor cu forta. Cat urasc crestinii tot ce misca, isi bat joc de altii, ucid etc. Numai asta si iti ridica semne de intrebare

  5. Mai e una ciudata: ortodoxie se numeste. Printre altele, ortodocsii cred ca vor trai vesnic in rai daca dau bani unor oameni barbosi imbracati in negru, ca femeile sunt inferioare barbatilor si ca un domn in varsta imbracat in alb si cu barba le cere oamenilor ca periodic sa manance numai legume si fructe.

  6. Pingback: Religii bizare!In ce mai crede lumea | InfoCrestin | Stiri Crestine | Resurse Crestine | Filme Crestine Online | Biserici LIVE

  7. Pingback: Religii bizare!In ce mai crede lumea | news.crestin.net

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger