Reciclarea obiectelor din campusurile universitare, o iniţiativă care se extinde rapid în SUA

0

Totul a pornit de la un student al Universităţii din New Hampshire, pe nume Alex Freid, care se muta din cămin, după primul său an ca student, când a văzut o saltea japoneză aruncată, deşi era în perfectă stare de folosire. A scos-o din container, gândindu-se că o va folosi anul următor. Atunci a văzut că era plin containerul de obiecte care puteau fi în continuare folosite. În fapt, toate containerele din campus erau pline de astfel de obiecte.

Anual, milioane de studenţi americani îşi fac bagajele şi părăsesc campusurile universitare, pe perioada vacanţei, lăsând în urma lor tone (la propriu) de lucruri, care de multe ori pot fi refolosite. Foarte puţine sunt cele cu adevărat stricate sau imposibil de refolosit. Totuşi, toate ajung la gunoi. Alex şi grupul său de prieteni s-au gândit că pot schimba situaţia, cel puţin pentru campusul lor. Aşa că au înfiinţat organizaţia Trash2Treasure, care colectează lucruri încă bune de folosit, dar aruncate la gunoi, în perioada plecării studenţilor, adică în luna mai. Toate lucrurile adunate se depozitează peste vară.

Toamna, când studenţii se întorc, Trash2Treasure organizează o vânzare publică de obiecte, în cadrul căreia orice student venit sau revenit la şcoală îşi poate achiziţiona ce are nevoie, la mâna a doua (saltele, etajere, pături etc.). Banii câştigaţi se întorc în program, adică susţin următoarea colectare de obiecte aruncate şi plătesc depozitarea peste vară. Şi, astfel, nu se mai generează atât de mult gunoi în campus. Inspirat de succesul local al iniţiativei sale, Alex a fondat o organizaţie non-profit la nivel naţional, numită Post-Landfill Action Network (PLAN), în 2013. Scopul ei este de a încuraja studenţii din SUA să înfiinţeze programe similare, pentru a diminua gunoiul generat în campusuri.

Mai mult decât atât, PLAN îşi propune să creeze o reţea naţională pentru studenţi care să se înscrie în mişcarea “zero waste” şi să ofere logistica necesară dezvoltării programelor de reciclare fiecărei şcoli, ca acestea să nu fie nevoite să o ia de la capăt. În prezent, organizaţia strânge bani pentru un suport online dedicat studenţilor de oriunde din SUA. De doi ani încoace, PLAN s-a extins în 50 de campusuri americane şi nu se opreşte aici.

 

 

Sursa şi foto: UpWorthy


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger