Protestul țăranilor a ajuns la Parlamentul European

1

Fermieri și activiști de pe întreg continentul european au ajuns astăzi la sediul Parlamentului European, la finalul Marșului pentru Hrană Bună.

 

Foto: Good Food March

 

Flancați de tractoare, scrie Bloomberg, câteva sute de protestatari care sprijină cauza agriculturii la scară mică în Europa, dintre care unii au mers pe bicicletă sau pe jos timp de câteva săptămâni în cadrul marșului mai sus amintit, s-au adunat la un brunch în fața instituției din Bruxelles, unde se dezbate reforma Politicii Agricole Comune. Unii dintre ei participă și la discuțiile privind noul program agricol de șapte ani.

Good Food March a fost organizat de opt mari grupuri oengiste, de la mișcarea culinară Slow Food, la asociația de mediu Prietenii Pământului, cu scopul de a muta atenția polticii agricole integrată a UE dispre agricultura industrială înspre mica agricultură sustenabilă. Principala plângere a protestatarilor este excluderea de până acum a fermieritului familial din viziunea agricolă europeană, exprimată în slogane de genul “Mărimea nu contează” sau “Spuneți nu mega cocinelor de porci”. Politica Agricolă Comună, scrie Bloomberg, veche de 50 de ani, a fost un instrument cheie al Uniunii în prevenirea foametei la începuturile ei, însă s-a afundat apoi în supraproducție și subvenții acordate aiurea care au denaturat piețele agricole globale și au stârnit conflicte comerciale trans-atlantice. Acum se încearcă reforma ei prin trasarea unui program de șapte ani care va fi aplicat din 2013 în cele 27 de state membre.

 

 

Comisia Europeană a promis locuri de muncă și dezvoltare rurală pentru ca cei 16,7 milioane de agricultori din blocul UE să-și păstreze locul predominant în lumea agricolă, însă protestatarii vor ca noul sistem integrat să se axeze mai mult pe îndepărtarea de agricultura industrială și de subvenții care duc la scăderea prețurilor globale la alimente. Statele membre UE caută să fixeze în cadrul negocierilor suma de 1 trilion de euro până la sfârșitul anului, ca buget pe cei șapte ani, însă criza economică acută a redus perspectiva unui compromis rapid. Mari țări agricole ca Franța sau Germania, care abundă în subvenții europene, se confruntă adesea cu opoziția unor grupuri din PE care cer o reformă urgentă.

Aflați care sunt și revendicările țăranilor români adunați vinerea trecută în cadrul unui protest de susținere al Marșului pentru Hrană Bună: Protestul țăranilor: SRI-ul e cu noi.

 

Puteți citi și:

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea (reportaj din două gospodării țărănești care practică agricultura ecologică)

Cum ne poate ajuta agricultura tradiţională

Comentariu pe The Guardian: România nu trebuie să-şi vândă agricultorii tradiţionali giganţilor biotehnologici



Un comentariu

  1. Pingback: Dacian Cioloș: Trebuie restabilită relația dintre fermieri și oamenii de la oraș | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger