Protestele pentru Roșia în presa străină

3

Chiar dacă poate nu o face cum și-ar dori protestatarii care denunță proiectul de lege ce ar permite exploatarea minieră la Roșia Montană, presa internațională și-a îndreptat atenția asupra manifestațiilor stârnite în București și în mai multe orașe din România în toate cele trei zile de demonstrații. Mai jos am făcut o mică sinteză a relatărilor unora dintre cele mai mari publicații străine care au tratat subiectul.

 

Primele publicații străine care au relatat despre protestele pentru Roșia Montană au fost Reuters și AFP, care au urmărit cele trei zile de manifestații de până acum. La 1 septembrie, Reuters scria că, în București, până la 3.000 de oameni au mărșăluit spre sediul Guvernului dinspre Piața Universității, protestul fiind completat de un miting separat în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de șist, care a atras alte 2.000 de persoane în stradă. În aceeași zi, AFP informa că, în București, între 4.000, potrivit poliției, și 7.000 de oameni, potrivit organizatorilor protestului au mărșăluit între Piața Universității și sediul Guvernului, în timp ce alți 3.500 de oameni s-au adunat în Bârlad pentru protesta împotriva fracking-ului.

Relatările celor două agenții din prima zi de proteste au fost preluate de publicații ca Financial Review, France 24 sau Mining.com. Despre manifestațiile de duminică au mai scris International Business Times, CNN, Bloomberg Businessweek sau Al Jazeera. La 2 septembrie, o autoare română scria pentru CNN că sute de mii de români au ieșit în stradă în 50 de orașe din România și din străinătate pentru a se opune proiectului de lege privind exploatarea minieră. “Proiectul de lege a fost adoptat în timpul unei sesiuni guvernamentale care nu a fost anunțată public, așa cum ar fi trebuit (…) Furia publicului român e mai mult decât justificată, având în vedere că decizia guvernului român este neconstituțională și încalcă alte câteva legi românești, inclusiv pe cea a pădurilor”, s-a pronunțat autoarea, care denunță și presupusele beneficii economice ale proiectului minier pentru țara noastră, din moment ce România se va alege doar cu 20% din profituri. “România își va oferi efectiv resursele în schimbul a sute de mii de tone de cianură, care vor distruge pentru totdeauna una dintre regiunile cel mai frumoase și diverse ecologic și o vor transforma într-o pustietate toxică”. În aceeași zi, Al Jazeera, pe lângă informațiile despre protest, a lansat și un sondaj de opinie cu întrebarea: Este mina de aur din România un dezastru de mediu sau o oportunitate economică?. Apoi a precizat: “Ați făcut din acest subiect unul favorit pentru comunitate și v-am auzit. Participați la discuții joi, de la orele 19.30 GMT”.

 

Foto: Al Jazeera

 

La 2 septembrie, Reuters anunța a doua zi de proteste pentru Roșia Montană, susținând că peste 1.000 de manifestanți din București au fost înconjurați de forțele de ordine după ce s-au așezat pe stradă, bătând cu sticlele de plastic de asfalt și strigând “Uniți salvăm Roșia Montană”. Relatarea agenției de presă a fost preluată de The Guardian. La 3 septembrie, aceeași agenție de presă relata că în jur de 1.000 de oameni s-au adunat din nou în Capitala României, în cadrul celei de-a treia zi de proteste, proteste care, scrie Reuters, “au fost în mare parte pașnice până acum”. La rândul ei, AFP relata în aceeași zi că circa 1.000 de protestatari au blocat traficul de pe Calea Victoriei din București printr-un sit-in și că alți circa 1.000 de oameni s-au adunat la Cluj pentru a denunța proiectul minier. Relatarea agenției de presă franceze a fost preluată de publicația The Global Post.

Alte relatări din presa străină s-au axat pe referendumul propus de președintele Traian Băsescu privind proiectul de exploatare de la Roșia în contextul protestelor și pe scăderea înregistrată la bursă de Gabriel Resources din cauza manifestațiilor. Despre referendum și contextul protestelor și al proiectului minier de la Roșia Montană au scris CBS NewsBloombergInternational Business TimesVancouver Sun sau Mining.com (care a avut titlul “În mâinile cetățenilor: Mina de aur din România se duce la referendum”). Despre scăderea acțiunilor Gabriel Resources la bursă au scris Bloomberg Businesweek sau Financial Post. Un aport considerabil l-a avut platforma socială Reddit, unde cazul Roșia Montană a prins ieri prima pagină.


3 comentarii

  1. Pingback: DESPRE ROSIA MONTANA | Experienta Urbana

  2. Pingback: NU exploatărilor de la Roșia Montană | Obisnuit.eu

  3. Pingback: De ce au început protestele pentru salvarea Roşiei Montana | igloo.ro

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger