Proiectul Legii Antreprenorului Social, contestat de 140 de organizaţii din întreaga țară

0

Coaliţia Economiei Sociale, creată la iniţiativa  Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) dezaprobă Proiectul “Legii antreprenorului social”, iniţiat de deputatul PSD Iulian Iancu; încă din luna iunie a acestui an, organizaţiile neguvernamentale s-au opus acestei legi. Cele 140 de organizaţii membre ale coaliţiei solicită în prezent respingerea proiectului legislativ supus spre aprobare în plenul  Camerei Deputaţilor, marţi, 15 noiembrie 2011; reprezentantii  ONG –urilor vor fi prezenți mâine în fața sălii de plen, în încercarea de a opri o lege eronată.

via Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Legea contravine teoriei şi practicii europene şi internaționale în materie şi pleacă de la falsa premisă că actorii economiei sociale nu există în România şi că este nevoie de înfiinţarea lor. Faptul că  sunt ignorate peste 26.000 de organizaţii existente ale economiei sociale, generatoare a  165.000 de locuri de muncă, 4,3% din locurile de muncă din sectorul privat din România. Societatea civilă dezaprobă o  lege absurdă prin care statul şi corporaţiile sunt declaraţi antreprenori sociali, iar actorii economiei sociale (asociaţii, fundaţii, cooperative, etc.) pot fi doar parteneri ai acestora. Într-o ţară membră UE nu poate exista o lege care confundă responsabilitatea socială a companiilor cu antreprenoriatul social. O lege care  propune creşterea de 33 de ori a sumelor deductibile de la calculul impozitului pe profit pentru “investiții sociale” este de fapt o legitimare a evaziunii fiscale. Termenii nu sunt de fapt definiți, astfel încât orice tip de proiect, orice tip de beneficiar profit sau non-profit ar putea fi considerat o investiţie socială. Desi acest proiect de lege a înregistrat 5 avize negative dintr-un total de  7, a intrat în plen cu aviz de fond pozitiv. Este cu atât mai surprinzător faptul că in plină criză economică se găsesc resurse pentru a scuti de impozit pe profit companiile în condiţiile menţionate şi că, în apropierea unui an electoral, Guvernul şi opoziţia par să cadă de acord asupra acestui lucru.

 

Legea Antreprenorului Social este un subiect fierbinte pe agenda dezbaterilor din Parlament. În numai o săptămână a urcat pe agenda Camerei de la poziţia 102 până la poziţia 18,  urmând a intra în dezbatere mâine, 15 noiembrie.  În contextul în care societatea civilă a creat o Coaliţie a Economiei Sociale, care dezaprobă acest proiect de lege încă din luna iunie, rigurozitatea traseulului acestui demers legislativ trezeşte multe semne de întrebare.

Iniţiativa FDSC de a contesta proiectul de lege este susţinută de peste 140 de organizaţii (printre care şi Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor Omenia care are 1.400.000 de membri şi Uniunea Naţională a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor, al căror număr de membri este, de asemenea, foarte mare).

Reprezentanţii mai multor organizaţii vor fi prezenţi mâine în faţa sălii de plen, în încercarea de a opri o lege care nu ţine cont de cele mai elementare norme şi principii ale economiei sociale şi neagă existenţa unui sector care a generat şi generează locuri de muncă şi schimbări în bine în comunitate.

Şi în ţară societatea civilă s-a sesizat legat de controversatul proiect legislativ. În Timişoara ONG –urile au organizat o conferinţă de presă pentru a-şi exprima dezacordul. Mai multe informații puteți afla de aici.

La Iaşi Comisia ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economică și Socială a județului Iași solicită parlamentarilor din Iași să respingă Legea Antreprenorului Social prin care statul și multinaționalele devin antreprenorii României. Mai multe detalii, aici.

În ciuda protestelor şi a acţiunilor derulate (scrisori de protest către membrii Comisiilor responsabile, întâlniri cu reprezentanţi ai Grupurilor Parlamentare, cualţi membri ai comisiilor, dar şi cu iniţiatorul legii – deputatul Iulian Iancu, participarea la şedinţele Comisiilor din Camera Deputaţilor, acţiuni de presă etc.), în luna septembrie 2011, Comisia pentru Politica Economică, Reforma şi Privatizare condusă de deputatul Mihai Tudose a avizat pozitiv legea antreprenorului social.

Proiectul legislativ iniţiatul de deputatul PSD ignoră faptul că  economia socială există în România şi are un rol economic şi social important. Faptul că  ponderea sa ca angajator este de 4,3% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat din România nu reprezintă, conform demersului legislativ, o dovadă a existenţei celui de al treilea sector. Aşadar, deputatul PSD propune crearea acestui sector, de la zero, pornind de la falsa premisă că economia socială este inexistentă în ţara noastră.

Faptul că economia socială exista şi mai ales că  ea funcţionează este demonstrat de cele 165 000 de locuri de muncă din sector, de reţelele de membri ale CAR – urilor , CARP-urilor şi de cele 495 de unităţi protejate care funcţionează pe teritoriul ţării noastre. Fondul Social European recunoaşte existenţa şi susţine economia socială româneasca prin finanţări ale proiectelor de economie socială, aflate în plină desfăşurare.

Legea propusă spre dezbatere are un fundament eronat şi tratează într-o manieră inadecvată conceptul de economie socială.  Conform articolul 3 din lege corporaţiile și instituțiile publice sunt declarate drept antreprenori sociali, în timp ce,  actorilor economiei sociale (asociaţii, fundaţii, cooperative, etc.) li se acordă “privilegiul” de a se implica în calitate de parteneri ai statului sau companiilor.

Vă prezentăm mai jos cele 5 avize negative pe care Legea antreprenorului social le-a primit până acum:

  • • Consiliul Legislativ aviz negativ conform avizului nr.55 din 19 ianuarie 2011;
  • • Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 523 din 4 martie 2011, nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative;
  • • Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a avizat negativ iniţiativa legislativă, conform avizului nr. 22/241 din 8 iunie 2011;
  • • Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 31/531 din 14 iunie 2011;
  • • Comisia pentru munca şi protecţie socială a avizat negativ proiectul de lege, conform avizului nr. 27/286 din 16 iunie 2011.

Continuând în aceeaşi notă eronată, iniţiativa confundă antreprenoriatul social cu responsabilitatea socială a companiilor şi propune creşterea de 33 de ori a sumelor deductibile pentru “investiții sociale”. Din păcate, acestea nu sunt clar definite, astfel încât orice tip de proiect social, orice tip de beneficiar profit sau non-profit poate fi considerat o investiţie socială.    La nivel internaţional, există standarde recunoscute (de ex. SA8000), care atestă gradul de responsabilitate socială a companiilor. Legea în cauză nu face nicio referire la aceste aspecte. Mai mult, nu există niciun precedent prin care un stat să fi reglementat beneficii fiscale pentru companiile care demonstrează responsabilitate socială sau fac investiţii sociale.

Pentru a reveni în sfera juridică, proiectul de lege “utilizează noţiuni care nu se regăsesc în legislaţia actuală” şi “nu stabileşte concret situaţiile în care o persoană poate deveni antreprenor social şi nici modalitățile de acțiune ale acestuia”. Menţiunile au fost făcute de către Consiliul Legislativ, care a acordat aviz negativ demersului.

În aceste condiţii, societatea civilă din România spune un  “NU” hotărât unui proiect care neagă existenţa unui sector activ al economiei, care generează locuri de muncă şi aduce beneficii clare comunităţii.

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile ( FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată ca persoană juridică fără scop lucrativ în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene.  Incă de la înfiinţare FDSC a demarat activităţi de informare şi promovare a sectorului neguvernamental din România. Prin cei aproape 15 ani de experienţă, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, reprezintă unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de instruire în sectorul nonguvernamental din România şi calitatea serviciilor de instruire este demonstrată de către cei peste 10.000 participanţi din toată ţara, care au beneficiat de mai mult de 800 de cursuri organizate.

 


 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger