Primaria sectorului 6 a dat în judecată RADEF pentru recuperarea cinematografului Favorit

0

După cinci ani în care “Iniţiativa Favorit”, un grup de cetățeni din cartierul bucureștean Drumul Taberei, a făcut presiuni pentru reabilitarea cinematografului Favorit și transofrmarea lui într-un centru cultural comunitar, singura soluție la care s-a ajuns acum a fost ca Primăria sectorului 6 să dea în judecată Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) pentru recuperarea cinematografului, scrie Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe).

 

 

Pe data de 14.04.2015, Primăria Sectorului 6 a depus dosarul cu nr. 13458/3/2015, la Secţia II – contencios administrativ şi fiscal a Judecătoriei Sectorului 6, împotriva Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF RomaniaFilm), aflată sub autoritatea Ministerului Culturii. Asta s-a întâmplat după ce primăria a epuizat toate căile legale pentru a intra în posesia cinematografului Favorit, unde doreşte să realizeze, la cererea cetăţenilor, centrul cultural comunitar Favorit.

Proprietarul clădirii este Ministerul Culturii, iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, aflându-se sub autoritatea Ministerului Culturii,  nu în subordinea sau coordonarea acestuia.

Deoarece RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administraţie care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanţii grupului “Iniţiativa Favorit” au fost în audienţă la Ministerul Culturii pe data de 26 martie 2015, la domnul Bogdan Stanoevici (secretar de stat), şi au aflat că numirea membrilor Consiliului de Administraţie de către Ministerul Culturii se face pe baza unei evaluari/selecţii prealabile care, în anul 2014 şi în primul trimestru al anului 2015, a eşuat “din lipsă de candidaţi”. De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanţe (iniţiatorul O.U.G. 109/2011 care reglementează procedura de numire a membrilor Consiliului de Admistratie) să modifice legislaţia, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de către Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru. Cu toate că reprezentanţii grupului au revenit şi l-au întrebat prin e-mail pe domnul Bogdan Stanoevici dacă propunerea de modificare legislativă a fost înaintată Guvernului României de către Ministerul Finanţelor şi dacă aceasta se regăseşte pe agenda Guvernului, încă nu s-a primit nici un răspuns în acest sens.

După aproape 5 ani, timp în care grupul “Iniţiativa Favorit”, înființat cu sprijinul CeRe, a făcut demersuri către toate autorităţile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit si transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar cu funcţionalităţi exprimate în scris de către cetăţeni, după ce Primăria Sectorului 6, la insistenţele grupului, a realizat studiul de fezabilitate, în 2011, proiectul tehnic, în 2012, şi a alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 şi 2015, iată că singura soluţie ca proiectul Favorit să se realizeze a fost acţionarea în justiţie a RADEF RomaniaFilm de către Primăria Sectorului 6.

În acest sens, există un precedent încurajator şi recent: Primăria Timişoara a dat în judecată aceeaşi regie autonomă pentru recuperarea cinematografelor din localitate şi au câştigat în primă instanţă.

 

Puteți citi și:

Pentru prima oară după 17 ani, proiecții de film la cinema Favorit

Cinematograful Favorit, din nou în cărţile Primăriei Sectorului 6

Proiectul de reabilitare a cinematografului Favorit a fost scos de pe lista de priorități a Primăriei Sectorului 6

Victorie pentru Grupul Iniţiativa Favorit

Orașul celor care nu mai stau cu mâinile în sân: Oamenii obişnuiţi fac lucrurile să se întâmple


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger