Papa Francisc și "tirania" Capitalismului

0

În cel mai mare document pe care l-a publicat până acum, Papa Francisc a catalogat capitalismul dezlănțuit drept o “nouă formă de tiranie” și i-a îndemnat pe liderii globali să combată sărăcia și inegalitatea în creștere din lume, scrie The Guardian. Documentul de 84 de pagini, numit exortație apostolică, este clădit din punctele de vedere exprimate de Suveranul Pontif în cadrul slujbelor și luărilor sale de poziție de când a ajuns la Vatican. În el, Papa Francisc mai atacă idolatrizarea banilor, îi imploră pe politicieni să le garanteze tuturor cetățenilor accesul la “muncă, educație și asistență medicală demne” și le cere bogaților să-și împartă averea cu cei săraci.

 papa

 

“Așa cum porunca ‘Să nu ucizi’ stabilește o limită clară întru protejarea valorii vieții umane, astăzi trebuie să spunem ‘să nu’ unei economii a excluderii și a inegalității. O astfel de economie ucide”, a scris Suveranul Pontif în documentul apostolic publicat marți, 26 noiembrie. “Cum se poate să nu fie o știre faptul că o persoană fără adăpost în vârstă moare din cauza frigului, dar să fie știre faptul că bursa de valori pierde două puncte?”. Totodată, Papa spune că nu trebuie amânată nici reînnoirea Bisericii și că Vaticanul și ierarhia sa puternic înrădăcinată “trebuie să aduă chemarea convertirii pastorale.” “Prefer o biserică plină de vânătăi, chinuită și murdară pentru că a fost pe străzi în locul unei biserici nesănătoase din cauza faptului că este închisă sau că se agață de propria siguranță.”

Din câte se poate observa parcurgând documentul, scrie The Guardian, inegalitatea economică este una dintre cele mai mari preocupări ale Suveranului Pontif. Acesta cere revizie generală a sistemului financiar și avertizează că distribuirea inegală a avuției conduce în mod inevitabil la violență. “Atâta timp cât problemele săracilor nu sunt rezolvate în mod radical prin respingerea autonomiei absolute a piețelor și a speculei financiare și prin atacarea cauzelor structurale ale inegalității, nu se va găsi niciodată o soluție pentru problemele lumii sau pentru orice tip de problemă.” Papa a adăugat: “Mă rog la Dumnezeu să ne dea mai mulți politicieni care sunt cu adevărat tulburați de starea societății, de oameni, de viața săracilor.”

De la numirea sa în funcție, Suveranul Pontif a predicat austeritatea în sânul Bisericii. Liderul de la Vatican vine din America de Sud, de unde a izvorât, în anii 1960 și 1970, mișcarea radicală “Teologia Eliberării”  – o mișcare politică din cadrul Bisericii Romano-Catolice ce interpretează învățăturile lui Iisus Hristos în raport cu eliberarea de sub condițiile econimice, politice și sociale nedrepte. Așa că nu e de mirare că Papa Francisc e alergic la ostentație. A preferat să locuiască într-o casă de oaspeți din Vatican decât în Palatul Apostolic, conduce un Ford Focus iar luna trecută a suspendat un episcop care a cheltuit milioane de euro pentru renovarea reședinței sale. A ales împrumutat numele Francisc de la sfântul italian din Evul Mediu care a ales să trăiască în sărăcie. Odinioară, sărăcia și inegalitatea erau acceptate ca ordin impus de Dumnezeu. Astăzi, Papa Francisc plasează vina pe umerii oamenilor. (Aici puteți citi o analiză despre teoria economiei în viziunea Suveranului Pontif).

 

Accesați și:

Papa Susține lupta anti-fracking

Papa îi sfătuiește pe preoți să-și cumpere mașini mai modeste

Vaticanul face un sondaj bisericesc global pe teme precum căsătoriile gay sau contracepția

VIDEO Ce se întâmplă când două maimuțe sunt plătite inegal


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger