Opt oameni mor zilnic, încercând să ajungă într-o țară mai bogată

0

Mulţi dintre migranții care încearcă să ajungă în țări mai bogate sfârşesc de foarte multe ori prin a-şi pierde viața în căutarea unui trai mai bun. Un studiu arată că, în ultimii 14 ani, opt migranți mor în fiecare zi, încercând să ajungă, cei mai mulți dintre ei, în Europa.

 

3602763431_20198e0bff_z

 

Un studiu al Organizației Mondiale a Migrației arată că 40.000 de migranți mor pe rutele care îi duc în țările mai bogate din toată lumea, 22.000 dintre aceștia încearcând să ajungă în Europa. Aproximativ 4.077 de oameni au murit doar anul acesta.

Studiul mai notează că numărul real al deceselor este, cel mai probabil, mai mare decât cel raportat. “Este timpul să facem mai mult decât să numărăm victimele. Este timpul să mobilizăm lumea să oprim violența împotriva migranților disperați”, spune William Lacy Swing, directorul general al OMM.

Cercetarea scoate la iveală o creștere dramatică a numărului migranților care încearcă să ajungă în Europa. Peste 112.000 de migranți au fost sesizați de autoritățițe italiene în 2014, de trei ori mai mult ca în 2013. Din 2000 până acum, aproape 6.000 de decese în rândul migranților s-au înregistrat la granița dintre SUA și Mexic, iar 3.000 de decese din deșertul Sahara din Africa și din Oceanul Indian.

Cauzele care duc la moartea sau la dispariţia fără urmă a migranţilor sunt diverse, în funcţie de specificul zonei tranzitate şi de modul prin care aceştia călătoresc adesea ilegal. În primul rând, pentru a nu fi prinşi de autorităţi, migranţii pot călători ilegal dedesubtul camioanelor, unde riscă să cadă şi să fie striviţi de roţile maşinilor, în anumite sectoare ale calei avionului, unde riscă să îngheţe ori să se sufoce, în vagoane şi remorci unde se pot asfixia, în ambarcaţiuni unde se pot accidenta sau pot, de asemenea, muri prin sufocare. În alte cazuri, oamenii se pot răni grav încercând să sară gardurile înalte şi ascuţite de la graniţă ori se pot îneca în râurile care constituie graniţe naturale (cum este, de pildă, cazul graniţei dintre Grecia şi Turcia) sau în apele mării. În regiunile dens împădurite, oamenii se pot pierde foarte uşor fiind răpuşi de deshidratare, hipotermie sau înfometare. În alte cazuri, migranţii ilegali pot fi victime ale violenţei forţelor de ordine, iar numeroase incidente se soldează cu moartea migranţilor. În situaţiile în care migranţii sunt însoţiţi de persoane care le promit ajutor în trecerea ilegală a graniţelor, acestea din urmă se pot dovedi impostori sau îi pot abandona pe migranţi, dacă intervine riscul confruntării cu forţele de ordine.

O altă concluzie a raportului care poate fi consultat integral aici, este că, în ciuda bilanțului îngrijorător al deceselor, nu există nicio organizație la nivel mondial responsabilă pentru monitorizarea sistematică a deceselor. Scopul cercetării este creștere a gradului de conștientizare privind riscurile celor care vor să migreze ilegal, care adeseori cad victime ale violenței, abuzului sexual și traficului de persoane.

Sursa: Guardian

Puteți citi și:

Un cuplu a lansat un program de salvare a migranților din Marea Mediterană

Migranții reprezintă 3% din populația lumii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger