O lege pentru eliberarea balenelor ucigaşe

0

O propunere de lege din statul american California ar putea obliga parcurile acvatice de distracţii (SeaWorld) să nu mai folosească balene ucigaşe în spectacolele oferite publicului şi să elibereze aceste mamifere din bazinele în care sunt ţinute, scrie The Washington Post.

 

 

Un documentar lansat anul trecut („Blackfish”) a criticat dur parcurile acvatice de acest tip, mai ales din cauza tratamentului aplicat animalelor. Parcul SeaWorld din San Diego deţine zece balene ucigaşe, care ar putea fi mutate într-un spaţiu mult mai adecvat pentru ele, dacă legea propusă în statul California va trece la vot. Totodată, ele nu vor mai putea fi folosite în spectacolele acvatice pentru amuzamentul publicului şi nici nu vor mai putea fi înmulţite de către administratorii parcului. Legea ar urma, totodată, să interzică importul şi exportul acestor mamifere. Activiştii pentru drepturile animalelor marine speră să introducă legi similare pe ordinea de zi a statelor Florida şi Texas, unde există alte parcuri SeaWorld.

„Sunt creaturi prea mari, prea inteligente, prea complexe din punct de vedere social pentru a fi îngrijite corespunzător când sunt în captivitate”, spune, despre balene, Naomi Rose, specialist în mamifere marine în cadrul Animal Welfare Institute, instituţia autoare a propunerii de lege. Reprezentanţii SeaWorld dau vina pe documentarul „Blackfish” (2013) pentru percepţia publică asupra stării mamiferelor marine din parcurile sale. Ei susţin că filmul ar fi distorsionat faptele, pentru a-şi urmări mesajul anti-captivitate. „Nu se bazează pe ştiinţă, ci pe emoţie şi pe propagandă”, spune John Reilly, preşedintele parcului SeaWorld din San Diego. Documentarul în cauză susţine că există o legătură între atacurile balenelor de la SeaWorld asupra antrenorilor lor (atacuri soldate cu moartea oamenilor) şi tratamentul necorespunzător aplicat acestor mamifere marine.

În urma apariţiei filmului, o serie de celebrităţi americane şi-au anulat apariţiile în parcurile acvatice şi un curent de opinie împotriva parcurilor a început să ia amploare în rândului publicului american. O fetiţă de 10 ani din Malibu a reuşit să oprească vizita anuală a şcolii sale la SeaWorld şi a strâns 1,2 milioane de semnături în sprijinul legii propuse în statul California. Reprezentanţii SeaWorld susţin că balenele lor duc o viaţă bună şi că prezenţa lor în captivitate ajută cercetătorii să le studieze şi să obţină noi informaţii pentru conservarea speciei. Parcurile SeaWorld atrag anual milioane de vizitatori. Prezenţa balenelor ucigaşe în aceste parcuri este, deja, simbolică pentru ele. Dacă legea va fi votată, însă, administraţia parcurilor de acest tip va fi nevoită să o respecte; oficialii SeaWorld nu au comentat, până acum, această variantă.

 

Surse: Associated Press, Washington Post

Foto: Flower Pictures

 

Puteţi citi şi:

Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Japoniei să stopeze uciderea balenelor

VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă

India a interzis spectacolele cu delfini, considerate inacceptabile din punct de vedere moral

Delfin născut cu diformităţi, adoptat de balene

AUDIO Balena care imită vocea umană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger