Noua super-eroină de benzi desenate a Indiei este o supravieţuitoare a violului în grup

0

 O carte de benzi desenate cu o femeie supravieţuitoare a violului pe post de super-eroină a fost lansată recent pentru a atrage atenţia asupra violenţei sexuale din India, scrie BBC NewsPriya’s Shakti, inspirată de mitologia hindusă, spune povestea Priyei, o femeie care a supravieţuit unui viol în grup, şi a zeiţei Parvati, care luptă împreună împotriva crimelor de gen. Ideea i-a venit realizatorului de film indiano-american Ram Devineni în decembrie 2012, când în India au izbucnit protestele împotriva brutalului violul în grup la care a fost supusă o studentă de 23 de ani într-un autobuz din Delhi, fiind omorâtă în cele din urmă.

 

 

“Eram în Delhi când au început protestele şi am fost implicat în unul din ele”, spune Devineni pentru BBC. “Am vorbit cu un poliţist care mi-a spus ceva foarte surprinzător. A spus că ‘nicio fată cuminte nu se plimbă singură noaptea’. De acolo a apărut ideea. Mi-am dat seama că violul şi violenţa sexuală sunt probleme culturale şi că sunt sprijinite de patriarhat, misoginie şi de percepţiile oamenilor”. În societatea indiană dominată de bărbaţi, nu violatorul, ci victima violului este tratată adesea cu scepticism şi ostracizată. “Am vorbit cu câteva supravieţuitoare ale violurilor în grup şi mi-au spus că au fost descurajate de familiile şi comunităţile lor să-şi facă dreptate, fiind ameninţate şi de violatori şi de familiile acestora”, mai spune Devineni. “Nici măcar poliţia nu le lua în serios”. Banda desenată reflectă şi această realitate dură.

 

 

Priya este la rândul ei învinovăţită de părinţi pentru viol şi alungată din casă. Cu ajutorul zeului Shiva şi a soţiei sale Parvati, fata reuşeste să-şi transforme tragedia într-o oportunitate. La finalul cărţii, ea se întoarce în localitatea ei de baştină pe spinarea unui tigru şi îşi înfrânge adversarii. Devineni spune că a ales mitologia pentru a ridica problema violului pentru că hinduismul este religia majoritară în India – peste 80% din populaţia de 1,2 miliarde de locuitori a ţării sunt adepţii ei, iar miturile şi poveştile născut de această religie sunt puternic înrădăcinate în viaţa culturală a indienilor. Citiţi întregul articol pe BBC News.

 

Puteţi accesa şi:

VIDEO Femeile vorbesc despre agresiunile sexuale

Eşecul României faţă de femeile sale abuzate

“Când vrei să te sinucizi, ar fi frumos să ai cu cine să vorbeşti.” Violenţa domestică în clasa de mijloc a României

Lenjeria anti-viol, invenţia studenţilor indieni


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger