Marea Britanie a aprobat în premieră modificarea genetică a embrionilor umani

0

Autoritatea britanică din domeniul fertilității le-a dat undă verde oamenilor de știință din statul insular în ceea ce privește modificarea genetică a embrionilor umani, scrie BBC News. Este pentru prima oară când o țară a luat în calcul modificarea ADN-ului la embrioni și a aprobat-o, munca de cercetare în acest sens urmând să aibă loc la Institutul Francis Crick din Londra și fiind menită să asigure o mai bună înțelegere a primelor momente ale vieții umane. Deși va fi ilegal ca cercetătorii să insereze embrionii modificați genetic în corpul femeilor, inițiativa stârnește îngrijorări privind posibila apariție a așa-numiților „copii prefabricați” (designer babies).

În premieră mondială, oamenii de știință din China au anunțat anul trecut că au editat genetic embrioni umani pentru a corecta o genă ce cauzează o dereglare sangvină. „China are linii directoare în acest sens, însă este deseori neclar ce sunt ele exact până când nu ai făcut-o și ai trecut peste o graniță incertă”, spune profesorul Robin Lovell-Badge, consultant științific al Autorității pentru Fertilizare Umană și Embriologie, regulatorul britanic în domeniul fertilității. „(În cazul nostru), este pentru prima oară când (această practică) a trecut printr-un sistem normativ adecvat și a fost aprobată”. Experimentele cercetătorilor britanici vor avea loc în primele șapte zile de după fertilizare și ar putea începe în următoarele luni.

„Ne dorim foarte mult să înțelegem genele de care e nevoie pentru ca un embrion uman să se dezvolte într-un bebeluș sănătos”, a spus anul acesta dr. Kathy Niakan, care a aplicat pentru editarea embrionilor umani. „Motivul pentru care acest lucru este atât de important este faptul că sarcinile pierdute și infertilitatea sunt foarte răspândite, dar nu foarte bine înțelese”. Din fiecare 100 de ovule fertilizate, mai puțin de 50 ajung în stadiul de blastocist, 25 sunt implantate în uter și doar 13 se dezvoltă dincolo de trei luni. „Cercetările propuse de dr. Niakan sunt importante pentru a înțelege cum se dezvoltă un embrion sănătos și ne vor spori înțelegerea asupra ratei de succes a fertilizării in vitro, analizând stadiile timpurii ale dezvoltării umane”, s-a pronunțat și Paul Nurse, directorul Institutului Francis Crick, unde vor avea loc experimentele.

Kathy Niakan, care a petrecut un deceniu cercetând cum se dezvoltă viața umană, încearcă să înțeleagă primele ei șapte zile. În această perioadă, un ovul fertilizat se dezvoltă într-o structură numită blastocist, care conține 200-300 de celule. Chiar și în acest stadiu timpuriu al dezvoltării umane, unele celule sunt organizate pentru a îndeplini anumite roluri – unele sunt implicate în formarea placentei, altele în formarea sacului vitelin (un sac membranos atașat de embrion, căruia îi oferă substanțe nutritive) și altele în dezvoltarea fătului. În această perioadă, anumite părți ale ADN-ului uman sunt foarte active și e foarte probabil ca aceste gene să fie cele care ghidează dezvoltarea umană timpurie, însă nu se știe clar ce fac ele și ce erori apar în cazul unei sarcini nereușite. Experimentele care vor avea loc în statul insular vor folosi embrioni donați.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger