Mâncând mai puțin, ne menținem creierul tânăr

0

O echipă de cercetători italieni a descoperit o anumită moleculă, CREB1, în creierul șoarecilor cu o dietă caloric restrânsă. Această moleculă este strâns legată de longevitate și de activitatea cerebrală.

Restricția caloric înseamnă că animalele consumă până la 70% din hrana pe care ar consuma-o în mod normal, fiind un cunoscut procedeu în experimentele de prelungire a vieții. S-a constatat că șoarecii supuși la restrictive caloric nu devin obezi și nu fac diabet, ba chiar manifestă o performanță cognitivă mai mare și o memorie mai bună, fiind și mai puțin agresivi. Spre deosebire de alte animale, hrănite generos, nu dezvoltă nici Alzheimer sau prezintă simptome mai attenuate.

Sunt multe studii care arată că obezitatea dăunează creierului, încetinindu-i funcțiile și cauzându-i îmbătrânirea prematură. Restricția calorică are exact efectul opus. Cu toate aceste, mecanismele moleculare din spatele acestor efecte pozitive rămân în mare parte necunoscute.

Cercetătorii italieni au descoperit că CREB1, molecula activată de restricția calorică, mediază efectele benefice ale alimentației asupra creierului, activând alt grup de molecule, responsabile pentru longevitate. CREB1 este cunoscută pentru reglementarea funcțiilor cerebrale esențiale, cum ar fi memoria, învățarea și controlul anxietății. Acțiunea acestei molecule este amplificată prin simpla reducere a aportului caloric.

”Studiul nostru identifică în premieră importanța rolului dietei în modelarea creierului,” spun autorii studiului, care va fi folosit pentru crearea unor terapii de menținere a tinereții creierului.

 

Sursa: MedicalXpress


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger