Locuitorii insulelor grecești care au primit numeroși refugiați, nominalizați la Nobelul pentru Pace

1

Un grup de cercetători universitari au anunțat că vor nominaliza la Premiul Nobel pentru Pace locuitorii insulelor grecești care s-au implicat în ajutorarea refugiaților ajunși pe insulele lor. Dintre cei peste 900.000 de refugiați ajunși anul trecut în Europa din țări afectate de conflict, majoritatea au fost primiți de locuitorii acestor insule aflate în Marea Egee, care i-au ajutat – și uneori salvat de la înec – pe refugiați.

Din grupul de inițiativă care va face nominalizarea pentru Nobel fac parte cercetători de la Oxford, Princeton, Harvad, Cornell și de la universități din Copenhaga. Aceștia propun ca locuitorii din insulele Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rodos și Leros să primească importanta distincție pentru empatia și implicarea lor în problema refugiaților. Inițiativa este susținută și de guvernul grec.

De asemenea, grupul a lansat o petiție, care a strâns în prezent aproape 300.000 de semnături pentru susținerea nominalizării. ”Pe insule grecești izolate, bunicile au cântat cântece de leagăn unor copii terifiați, în vreme ce profesorii, pensionarii și studenții au petrecut luni întregi oferind mâncare, adăpost, haine și alinare refugiaților care și-au riscat viețile fugind de război și teroare,” arată petiția. Scrisoarea oficială de nominalizare va fi depusă către Comitetul Nobel, până la termenul-limită de 1 februarie.

Potrivit semnatarilor, este de apreciat faptul că o țară profund afectată de criza economică a răspuns cu ”empatie și sacrificiu de sine” crizei refugiaților, riscându-și viața pentru a-i salva pe cei care aveau nevoie de ajutor. Cum Nobelul poate fi câștigat numai de indivizi sau organizații, este foarte probabil ca, oficial, nominalizarea să vizeze indivizi din cadrul rețelei extinse de voluntari din insulele grecești.

Aceste rețele au oferit refugiaților cazare, hrană, haine și pachete cu produse de igienă, precum și ajutor în demersurile birocratice pe care trebuie să le traverseze refugiații. ”Oamenii implicați în rețelele de solidaritate au organizat și ajutat pe cei disperați, chiar dinainte ca guvernele să accepte că exista o criză,” arată Spyro Limneos, activist grec care face parte din rețele. ”Deschizându-și inimile, locuitorii insulelor au trimis un mesaj puternic, și anume că umanitatea e mai presus de rase și de națiuni.”

Anul trecut, Nobelul pentru Pace a fost acordat organizației National Dialogue Quartet, ”pentru contribuția decisivă la clădirea unei democrații pluraliste în Tunisia, la începutul Revoluției de Iasomie din 2011.”

Sursa: The Guardian


Un comentariu

  1. Pingback: Locuitorii insulelor grecești care au primit numeroși refugiați, nominalizați la Nobelul pentru Pace - Noile minoritati din Bucuresti

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger