Legislația europeană privind semințele, punct de cotitură pentru agricultura țărănească

1

E o zi ploioasă, dar două echipe se pregătesc pentru un joc de fotbal în Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European. Rezultatul jocului va decide dacă semințele noastre tradiționale vor avea vreo șansă în fața marii industrii a semințelor. Într-un colț, țăranii se încălzesc cântând. Nu au altă opțiune decât să câștige. Rivalii lor poartă pantaloni scurți și haine de costum din care le cad stive de bani: echipa biotehnologiei se aliniază. Recunoaștem câțiva dintre jucători: Syngenta, Pioneer, Monsanto, KWS și Bayer. Arbitrul intră pe teren. Este binecunoscuta Uniune Europeană. Nici nu începe jocul, că arbitrul își arată deja adevărata față. Îi acoperă ochii portarului țăranilor și îl prinde de șireturi pe alt țăran. Nu se anunță un joc echitabil. Apoi mingea începe să se învârtească…

 

 

de Attila Szocs (articol publicat pe site-ul ARC2020.eu)

 

Noua legislație privind marketingul semințelor (EU Plant Reproductive Material Law), sănătatea animalelor și plantelor și controalele oficiale pe producția de mâncare propusă de Comisia Europeană se dezbate în prezent în Parlamentul European, fiind așteptată o decizie în viitorul apropiat. La 20 ianuarie, sute de agricultori, grădinari, păstrători de semințe, reprezentanți ai organizațiilor din domeniul agriculturii organice și ai asociațiilor care sprijină agricultura tradițională și consumatori îngrijorați din toată Europa s-au adunat în Bruxelles, în urma unui apel lansat de Coordonarea Europeană Via Campesina, pentru a face schimb de semințe, pentru a dezbate noua propunere legislativă și pentru a-și cere drepturile.

Ei cer utilizarea, schimbul și vânzarea la liber pe piață a semințelor lor tradiționale. Noua propunere legislativă este un cadou făcut industriei și lasă ușa deschisă marketării fără restricții a plantelor brevetate, favorizându-i pe operatorii mari printr-un proces greoi și scump de accesare a sistemului. Asta va duce la poluarea genetică a câmpurilor noastre prin contaminare și pierderea biodiversității. Agricultorii vor plăti drepturi de autor industriei, ceea ce-i va descuraja pe micii producători și îi va obliga să folosească semințe industriale.

Bogdan Buta, coordonatorul campaniei pe semințe a asociației țărănești Eco Ruralis, a participat la mobilizare pentru a da voce țăranilor din România și Europa de Est. „Noua legislație trebuie să centreze dezbaterile pe țărani, care reprezintă majoritatea producătorilor de hrană, nu pe marile corporații agricole. Țăranii din Europa de Est se simt amenințați de această propunere legislativă pentru că nu își permit să treacă prin toată birocrația ca să-și înregistreze soiurile și să plătească pentru teste private ca să demonstreze că semințele lor sunt sigure pentru consumatori și nu contaminate de vecinii lor”, a subliniat Buta în timpul demonstrațiilor. „Avem nevoie de reglementări permisive pentru oameni și să protejăm patrimoniul european de soiuri de semințe tradiționale, nu să le plasăm într-o nișă.”

Și așa țăranii marchează în poarta biotehnolgiei! Arbitrul se face însă că nu vede și născocește un fault. Îi arată cartonașul roșu unuia dintre țărani și-i face cu ochiul celeilalte echipe. Acesta nu e fair play. Cele două echipe se regrupează și meciul continuă…

Două zile mai târziu, la 22 ianuarie, Demeter International (n.r. – organizație de certificare în agricultura biodinamică) a oraganizat o altă conferință în care s-a dezbătut legislația pe semințe. Agricultori, cercetători, crescători organici și reprezentanți ai Comisiei Europene au prezentat și dezbătut noua propunere legislativă pe semințe. Concluzia lor a fost că nu au fost adresat multe aspecte privind agricultura la scară mică și că dezbaterea ar trebui să continue cu implicarea activă a cetățenilor europeni, a consumatorilor care cer mâncare bună și sprijină protejarea diversității plantelor.

La 30 ianuarie, recomandarea privind reglementarea semințelor înaintată de Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară al Parlamentului European a fost în favoarea respingerii legii, cu 49:0 voturi. La 11 februarie, Comitetul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală urmează să voteze la rândul său pe marginea legii.

Două scenarii sunt cel mai probabile pentru viitorul apropiat. Propunerea ar putea fi respinsă și trimisă înapoi Comisiei Europene pentru revizuire completă, sau ar putea fi amânată până după alegerile din Parlamentul European, din luna mai. Prima opțiune este de preferat numai dacă va fi respins întregul pachet legislativ propus de Comisie, pentru că reglementările sanitare și controalele vor fi o povară pentru micii agricultori, care nu își permit să se supună lor. A doua opțiune este foarte periculoasă, pentru că va exista foarte puțin timp la dispoziție pentru informare și discuții cu noii europarlamentari până la votul final al Parlamentului.

Meciul e departe de a se încheia. Țăranii fac tot ce le stă în putință, luptând din greu împotriva influenței marilor corporații și a tacticilor lor agresive. Chiar înainte de terminarea meciului, având suporteri pe margine, grădinarii, păstrătorii de semințe și consumatorii își dau seama cu cine trebuie să țină și intră pe teren ca să alerge alături de agricultori în drumul spre victorie. Luați parte la joc! Este un meci pentru semințele noastre, pentru mâncarea noastră, pentru viitorul nostru.

 

Puteți accesa și:

Donaţi pentru Grădina de Seminţe tradiţionale Eco Ruralis

Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România

O nouă lege europeană pune în pericol semințele tradiționale ale țăranilor

 


Un comentariu

  1. Da, problema semintelor autohotone, traditionale versus semintele prelucrate industrial este o problema. Inteleg interesul si ingrijorarea agricultorilor europeni reuniti la Bruxelles. E bine ca ne informati despre astfel de dezbateri. Numai ca pentru taranul roman, care ar fi si el interesat de asa ceva, exista o problema mult mai mare:pericolul generat de tehnicile miniere bazate pe cianuri si poate mai grozav, fracturarea hidraulica. Astfel, in Romania gandurile si obsesiile taranilor sunt ocupate cvasi-total de pericolul distrugerii mediului. Semnintele traditionale n-ar mai putea avea nici o relevanta daca mediul ar fi viciat. De aceea ma surprinde lejeritatea cu care prezentati astfel de informatii, fara sa manifestati interes fata de problemele esentiale.De doua luni incoace Totb.ro se pare ca a ingropat subiectul major al Romaniei din niste motive care mie imi scapa. Regret.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger