Legătura dintre Moş Crăciun şi ciupercile halucinogene

2

Povestea saniei lui Moş Crăciun trasă de reni care zboară este dusă din generaţie în generaţie şi aprinde imaginaţia copiilor (încă nu suficient de mari încât să pună la îndoială capacitatea unei sănii, fie ea trasă de reni fermecați, de a străbate tot globul pământesc într-o noapte). O teorie recentă susţine că ar putea exista o explicaţie la baza acestei legende: ciupercile cu efect halucinogen.

 

 

„Moş Crăciun este un fel de şaman modern, care a mâncat plante şi ciuperci cu efect asupra minţii pentru a comunica cu lumea spiritelor”, consideră John Rush, antropolog la Sierra College, California. Potrivit noii teorii, legenda Moşului vine tocmai de la cea a şamanilor din regiunile arctice şi siberiene, care ar fi adus localnicilor, drept cadou, la sfârşitul lunii decembrie, câte un sac plin cu ciuperci halucinogene. „Legenda spune că aceşti şamani sau preoţi practicanţi ai vechilor tradiţii colectau ciuperci Amanita muscaria (ciuperca sfântă), le uscau şi le ofereau ca şi daruri la solstiţiul de iarnă”, spune Rush. „Pentru că, de obicei, uşile erau blocate de zăpadă, existau deschizături făcute special în acoperişuri, pentru ca oamenii să poate ieşi ori intra în case, de unde s-ar trage partea de poveste cu coborâtul pe horn”, mai explică antropologul.

Există mai mulţi istorici şi specialişti în ciuperci care iau în considerare conexiunea (simbolică) dintre iconografia Crăciunului şi ciupercile sfinte; dar, desigur, nu toată comunitatea ştiinţifică este de acord cu această legătură. Amanita muscaria creşte în emisfera nordică în special sub conifere şi mesteceni (cu care are o puternică relaţie simbiotică), de unde s-ar putea să se fi născut tradiţia bradului de Crăciun şi a punerii cadourilor sub el (cadouri împachetate în roşu, la origini; iar ciuperca menţionată este şi ea de culoare roşie), scria autorul James Arthur în cartea sa „Mushrooms and Mankind” (2003). Renii, la rândul lor, specie comună în Siberia, caută aceste ciuperci, la fel ca şi oamenii. Biologul Donald Pfister (Universitatea Harvard) susţine că, sub influenţa consumului de ciuperci halucinogene, este posibil ca locuitorii siberieni să fi văzut renii zburând.

„Pare ridicol, la prima vedere, dar… şamanii siberieni credeau în existenţa unui spirit animal care li se putea alătura într-o viziune. Renii sunt familiari siberienilor. Mai mult, există tradiţia să se îmbrace (oamenii) în roşu, ca şi culoarea ciupercii, mai exact în costume roşii cu pete albe, exact ca şi ciuperca”, explică Carl Ruck, profesor la Universitatea Boston. Printre decoraţiunile de Crăciun, regăsim unele sub forma unor ciuperci Amanita (roşii cu puncte albe), mai ales în Scandinavia şi nordul Europei, subliniază Pfister, care, totuşi, crede că este vorba de o coincidenţă şi nu o legătură directă între practicile moderne ale Crăciunului şi tradiţia străveche a consumului de ciuperci halucinogene. Dezbaterea asupra problemei a incitat spiritele cercetătorilor care studiază legende vechi şi modul în care acestea se regăsesc în tradiţiile prezentului.

 

Citiţi mai multe detalii şi opinii pe acestă temă pe Live Science.

 

Sursa şi foto: Live Science

 


2 comentarii

  1. Pingback: Omizi cocainomane și reni pe ciupercuțe. Cu ce se droghează animalele | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Omizi cocainomane si reni pe ciupercute : Droguri Legale

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger