La ce folosește pielea mai închisă la culoare

1

Rasiștii albi din toate timpurile au considerat pielea mai închisă la culoare o marcă a inferiorității. Bineînțeles, nu e nevoie de știință ca să desconsiderăm aberațiile rasiste dar, că tot veni vorba, un studiu nou, care de fapt confirmă o teorie veche, demonstrează că pigmenții mai întunecați sînt o adaptare evolutivă. Superioară.

 

 

Pielea mai închisă la culoare le oferă indivizilor o protecție mai mare față de razele ultraviolete. Cei cu pielea albă au de o mie de ori mai multe șanse să sufere de cancer la piele. Însă multă vreme, evoluționiștii, începînd cu Darwin, au crezut că acest risc mai mic e doar un beneficiu întîmplător, nu ceva creat prin selecția naturală.

Descoperirea recentă se bazează pe studierea albinoșilor din Africa ecuatoarială, unde există cea mai mare expunere la raze UV de pe toată planeta. Studiul, făcut pe rapoarte medicale, a arătat că mai mult de 80% dintre albinoșii din această regiune suferă de cancer de piele terminal înainte de 30 de ani, care e și vîrsta de vîrf a fertilității. Astfel, spun cercetătorii, indivizii cu pielea albă mor mai repede în acea zonă și produc mai puțini urmași.

Pielea primilor oameni conținea feomelanină, precum cea a rudelor noastre apropiate, cimpanzeii. Cînd strămoșii noștri și-au pierdut părul de pe corp, pielea deschisă la culoare i-ar fi pus în pericol în fața radiațiilor. Indivizii care au evoluat înspre producerea eumelaninei, pigmentul întunecat, au avut un avantaj, pentru că eumelanina conferă protecție naturală împotriva degradării ADN-ului – și a cancerului de piele – cauzate de radiațiile UV.

Studiul, publicat în Proceedings of the Royal Society B, sugerează că pielea întunecată a apărut cu 1, 2 – 1, 8 milioane de ani în urmă în Africa ecuatorială.

 

Citește și:

Viața de albinos în Tanzania


Un comentariu

  1. OK, dar pielea fara melanina este si ea un caracter adaptiv in anumite zone ale globului. Nu e nici una din varianta superioara alteia. Pur si simplu acolo unde e soare puternic e adaptiv sa ai pigment inchis pentru a proteja ADN-ul celulelor pielii de actiunea distrugatoare a razelor UV. Acolo unde nu e soarele asa puternic, e adaptiv sa nu ai pigment inchis, pentru ca nu se sintetizeaza destula vitamina D.

    Pielea neagra a fost de la inceput la oameni si stramosii lor, Pielea alba e o adaptare aparuta la populatiile care au migrat in zone temperate, deci e o adaptare mai recenta pentru acele populatii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger