Întreprinderile sociale, soluția pentru comunități și deșeuri, în același timp

0

Deșeurile trebuie scoase din iadul gropilor de gunoi și purgatoriul apelor și duse în raiul reciclării. Asta își propune Asociația Salvați Dunărea și Delta, printr-un proiect pilot care va dura trei ani și în cadrul căruia se vor înființa patru întreprinderi sociale împreună cu patru centre de resurse în Moldova, Muntenia, Delta Dunării și București. Aceste întreprinderi sociale se adresează unui public țintă de 4.000 de persoane vulnerabile și au ca scop colectarea deșeurilor, modificarea acestora și reintroducerea lor în piață.

de Roxana Bucată

“Obiectivul nostru este ca oamenii să nu mai arunce produsele, ci să le prelungească durata de viață. Am realizat această structură pilot pentru a vedea dacă publicul larg este suficient de pregătit să primească un astfel de proiect”, spune Dan Bărbulescu, director executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta (SDD).

În București, va exista, începând cu primăvara anului viitor, un charity shop unde vor fi comercializate produse aduse de la celelalte întreprinderi sociale din țară, iar banii vor merge înapoi la întreținerea acestora, organizațiile fiind, astfel, autonome. “Momentan, lucrăm la gândirea unor produse. De exemplu, vrem să facem niște jardiniere din materii prime aduse de la celelalte întreprinderi din Argeș, Moldova și Deltă cu care să înfrumusețăm blocurile din București”, explică Dan Bărbulescu.

Aproximativ 100 de persoane din categorii vulnerabile – foști deținuți, foști copii instituționalizați, femei, copii din familii monoparentale, romi – vor lucra în aceste întreprinderi care își propun reintroducerea persoanelor defavorizate în câmpul muncii și creșterea gradului de reciclare a deșeurilor în același timp.

În prezent, România are un regretabil procent de 1% de reciclare a deșeurilor municipale, 46% din teritoriul țării nu este acoperit de servicii de salubritate, iar serviciile de colectare selectivă sunt disponibile doar în proporție de 50%. În plus, SDD își propune, de asemenea, să schimbe mentalitatea arhaică de abordare a celor trei R (reducere, refolosire, reciclare). “Românii erau nevoiți să recicleze. La noi second hand-urile au o conotație oarecum peiorativă, dar în țările occidentale este un titlu de glorie să te îmbraci de la SH”, spune directorul SDD.

Una dintre întreprinderile sociale din cadrul proiectului pilot va exista în Delta Dunării care a devenit un “paradis defavorizat” ce se întinde pe 580 de mii de hectare. Delta Dunării și-a pierdut peștele, tradițiile și terenul, iar proiectul are ca scop reconstituirea acestui triunghi, spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Dacă economia industrială s-a dovedit a fi neprofitabilă și dăunătoare oamenilor, deși autoritățile nu o recunosc, economia socială este o afacere pentru comunitate și individ, iar prin aceasta se restaurează tradițiile. “Ecoturismul și antreprenoriatul social sunt soluțiile. Vrem să reconstruim un trecut prin care să se scoată produse și meserii de altă dată”, spune Liviu Mihaiu, care exemplifică prin atelierul de împletit papură de la Mahmudia, Delta Dunării fiind în trecut principalul furnizor de împletituri. În cadrul acestui proiect, SDD își propune extinderea acestor ateliere în toată Delta, precum și comercializarea mâncărurilor tradiționale din Deltă într-un mod mai profitabil decât vânzarea păguboasă a acestora la “cherhanalele imperialiștilor”. De asemenea, SDD își propune să combată „crima arhitecturală” din Delta Dunării, unde apar case portocalii de prost gust, prin impunerea panoului de fațadă tradițional și revitalizarea tradiției bărcii cu pânze care e pe cale de dispariție.

Cel puțin zece produse unicat din Delta Dunării ar putea fi vândute cu succes în toată lumea, provocarea în cadrul proiectului ar consta, însă, în colaborarea cu localnicii care “nici nu au buletine, o parte dintre ei, cu atât mai puțin înțeleg ce este un SRL”, spune Liviu Mihaiu.

Din purtător de băuturi / Am ajuns munte de peturi / Dar acum fiind tricou / Îmi încep viața din nou

Volumul tot mai mare de deşeuri generate a dus, în ultimii ani, la creşterea cu cel puţin o treime a numărului operatorilor economici care se ocupă de colectarea şi recuperarea materialelor reciclabile. Trendul ascendent pe care se înscrie dezvoltarea industriei deşeurilor va duce la crearea de noi locuri de muncă, iar apariţia unor întreprinderi sociale care să preia responsabilităţile legate de colectarea şi reciclarea deşeurilor va facilita dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului de cercetare Reciclarea deşeurilor, o piaţă emergentă, realizat de Centrul pentru politici durabile Ecopolis, în cadrul proiectului Economia socială, o soluţie pentru mediul înconjurător, implementat de Asociația Salvați Dunărea și Delta în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

Raportul arată că, spre deosebire de restul statelor europene, în România, întreprinderile sociale implicate în activităţi de recuperare şi reciclare a deşeurilor sunt prea puţin dezvoltate. Înfiinţarea acestora şi dezvoltarea de structuri ale economiei sociale în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor reprezintă o oportunitate deosebită atât pentru industria de profil, cât şi pentru îndeplinirea obiectivelor şi condiţiilor impuse de legislaţia europeană de mediu. Însă principalul câştig îl constituie recuperarea persoanelor aflate în pragul sărăciei, integrarea lor pe piaţa muncii şi identificarea de noi soluţii viabile economic şi durabile pentru asigurarea unei vieţi mai bune pentru toţi.

Grafice extrase din Raportul Reciclarea deșeurilor, o piață emergentă

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger