Întâlnire despre “Bucate reAlese”: Ce facem cu mâncarea în surplus?

0

Ce facem cu mâncarea care ne rămâne în plus? Unde o putem duce, cum o putem valorifica, ce soluții avem la îndemână să evităm aruncarea ei la gunoi? În ciuda unui interes tot mai mare pentru reducerea risipei alimentare, încă nu avem răspunsuri la aceste întrebări. Un grup de prieteni din București au pornit, în urmă cu câteva luni, să caute soluții punând bazele unei bucătării comunitare. În seara asta, ne invită la o dezbatere pe tema alimentelor în surplus la Vișini Hub, intrarea Vișinilor, nr. 5, în zona Hala Traian.

Proiectul Bucate reAlese a început în aprilie 2016 și, pe parcursul a cinci luni, a cuprins nouă ateliere de gătit pentru tineri, workshop-uri educative, seri de gătit şi seri de film despre reducerea risipei de alimente, hrana sănătoasă, stil de viață sănătos sau consum responsabil, pentru persoane de toate vârstele.

Printre cei care au învățat despre importanța mâncării sănătoase, a folosirii legumelor de sezon și a recuperării alimentelor se numără și aproape 20 de copii de la Școala pentru nevăzători, Fundația Sfântul Dimitrie și Fundația Sfânta Macrina.  Ei au mers și la o grădină de permacultură, au plantat roșii și au vizitat o livadă de mere și prune.

În plus, bucătăria comunitară a primit donații în legume care ar fi fost aruncate pentru că nu mai aveau aspect la fel de atractiv. Astfel au fost recuperate aproape 100 kg de legume și fructe de la persoane fizice, târgoveți, alte asociații. Serile de gătit au reunit persoane interesate de proiect care au adus alimente în surplus şi uneori şi copii participanţi la ateliere, aceştia având posibilitatea să interacţioneze şi să gătească împreună.

În România, 6.000 de tone de mâncare ajung zilnic la coş iar unele dintre produse nici măcar nu sunt scoase din ambalaj

În Uniunea Europeană, 89,2 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual. România ocupă locul al nouălea, cu un procent de 2,55%, (2,2 milioane de tone de alimente aruncate anual).

Studiul „Bunăstarea copiilor din mediul rural” (realizat de World Vision) arată că mai puţin de o treime dintre familiile cu copii sub cinci ani (28%) reuşesc să le asigure trei mese pe zi, suplimentate de gustări și că 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă.

Global (conform ONU) hrana aruncată la gunoi ocupă în mod inutil o suprafaţă de 1,4 miliarde hectare, echivalentul Chinei, alături de Mongolia şi Kazahstan.

Global, (conform ONU) cca 750 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de șase ori suma cheltuită pe ajutorul acordat la nivel mondial pentru dezvoltare, iar risipa alimentară generează de două ori mai multă încălzire globală decât tot traficul aerian la nivel mondial.

Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, la nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente.

În luna noiembrie, Ana, Alina, Cristina și prietenii (Bucate reAlese) au realizat o  incursiune în câteva restaurante din București pentru a afla care sunt situațiile cu care se confruntă bucătarii în ceea ce privește alimentele și preparatele nevalorificate, precum și preparatele consumate parțial de către clienți. În seara asta, de la ora 19, suntem invitați la prezentarea rezultatelor mini-cercetării și la o discuție despre risipa alimentară. Printre invitați se numără Tiberiu Cazacioc, de la Slow Food București, dar și bucătari de la restaurante din București care își împărtășesc experiențele.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger