Instrumente delicate manipulate cu grijă

0

Artistul invitat al ediţiei a opta a festivalului Temps d’Images, Alexandra Pirici, propune publicului o reprezentaţie interesantă, pe durata a două ore, sub titlul „Instrumente delicate manipulate cu grijă”. Publicul poate intra şi ieşi oricând din spaţiul de desfăşurare a reprezentaţiei.

Artiştii care susţin momentul sunt Mădălina Dan, Farid Fairuz, Manuel Pelmuş şi Alexandra Pirici. Ei actualizează şi reproduc, pentru public, la cerere, momente, evenimente, situaţii sau imagini iconice, alese dintr-o listă (o arhivă subiectivă) care include, spre exemplu, momentul victoriei Nadiei Comăneci la Olimpiada din anul 1976, videoclipul “Drunk in Love” al lui Beyonce ori selfie-ul lui Barack Obama la înmormântarea lui Nelson Mandela. Sunteţi invitaţi să savuraţi reprezentaţia în seara aceasta, la Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca) – pentru mai multe detalii puteţi consulta aici programul festivalului. Spectacolul mai are şi mâine o reprezentaţie.

Tot în această seară, organizatorii evenimentului ne invită la teatru: piesa “Pulverizare”, în regia lui Frédéric Fisbach, pe un text de Alexandra Badea, cu Mădălina Constantin, Eugen Jebeleanu şi Frédéric Fisbach. Spectacolul vorbeşte despre relaţia noastră cu locul muncii în contextul globalizării. Acţiunea se desfăşoară în patru ţări, iar ceea ce vedem sunt fragmente din viaţa de zi cu zi a patru salariaţi cu nivel social şi funcţii foarte diferite. Cele patru personaje sunt reunite prin muncă în cadrul aceleiaşi întreprinderi, prin fabricarea unui singur obiect: un modem. Piesa de teatru ne aminteşte că trăim în aceeaşi lume şi că propriul consum poate avea repercursiuni dramatice. Reprezentanţia are loc la Sala Radio Cluj, de la ora 21:00.

“Voi n-aţi văzut nimic!”

Un alt moment al zilei este lectura publică (urmată de dezbatere) a textului “Fraierilor”, de Mihai Goţiu. Cartea vorbeşte despre implicare civică şi modul în care cultura poate genera schimbări majore de mentalităţi într-o comunitate şi, implicit, schimbări sociale. În acelaşi timp este o mărturie literară inedită a autorului care a documentat direct, atât ca jurnalist, cât şi implicat activ, acţiunile culturale şi mişcările sociale din Cluj, din România şi din diaspora de mai bine de un deceniu.

Mâine seară, două spectacole îşi aşteaptă publicul pentru a propune subiecte de actualitate şi a genera dezbatere. Este vorba de piesa “Voi n-aţi văzut nimic!”, în regia lui David Schwartz, cu Alex Fifea şi Cătălin Rulea. “Pe 4 martie 2014, Daniel-Gabriel Dumitrache, în vârstă de 26 de ani, care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi, a fost ucis în bătaie în interiorul secţiei 10 de poliţie din Bucureşti. Pe parcursul anului 2014, Alexandru Fifea a cercetat contextul şi circumstanţele care au condus la uciderea lui Daniel Dumitrache. Spectacolul îşi propune analizarea şi deconstrucţia mecanismelor sociale şi a discursului public din spatele acestei crime”. Îl puteţi urmări la Reactor de creaţie şi experiment.

“Ea e băiat bun”

Al doilea spectacol al serii de mâine, care va avea loc la Fabrica de Pensule, se intitulează “Ea e băiat bun”, în conceptul şi regia lui Eugen Jebeleanu, cu Florin Caracala. “Din copilărie, EL se consideră mai mult fată decât băiat. Îşi spunea EA şi purta rochii. EA a crescut cu această dilemă. La 30 de ani, confuzia persistă. Trăieşte într-un sat din Maramureş, cântă muzică populară la nunţi şi pe la baruri. Nimic neobişnuit, în afară de faptul că pe buletinul său stă scris un nume de bărbat. EA pare să fie pe deplin acceptată de comunitate. Mai mult, sătenii sunt bucuroşi că România a intrat în Europa, în felul ăsta s-ar putea, poate, căsători şi EA”.

Detalii despre fiecare reprezentaţie în parte din cadrul festivalului puteţi citi aici. Mai multe informaţii şi imagini, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Foto: Temps d’Images


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger