Trebuie împiedicată modificarea legii minelor, este un pericol imediat şi iminent. Interviu cu Eckstein Kovacs Peter – Partea a III-a

42

Înarmat cu argumente juridice şi ecologice, Eckstein Kovacs Peter vorbeşte despre Roşia Montană cu convingerea omului care a bătut locurile la picior şi ştie situaţia concret, nu doar din rapoarte de birou. Fost senator UMDR de Cluj, fost consilier prezidenţial (poziţie din care a demisionat pentru că opinia lui privind proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri a fost diferită de cea a preşedintelui statului), acum avocat şi profesor, Eckstein Kovacs Peter a stat de vorbă cu TOTB despre Roşia Montană.

„Arma celor care se opun proiectului RMGC este, fără îndoială, creativitatea” (Eckstein Kovacs Peter)

Ce se aşteaptă în mersul lucrurilor, ce efecte ar avea o decizie de începere a proiectului, ce viitor se întrevede pentru Roşia. L-am invitat la acest dialog tocmai pentru că este unul dintre foarte puţinii politicieni, figuri publice, care s-au situat categoric de o parte a baricadei, împotriva proiectului minier al RMGC şi căruia nu i-a fost niciodată frică să îşi spună public opinia.

 

Partea a III-a: Trebuie împiedicată modificarea legii minelor, este un pericol imediat şi iminent


TOTB: Aţi avut un proiect de lege, împreună cu fostul senator Gheorghe Funar (PRM), de interzicere a mineritului aurifer cu cianuri. Cum aţi ajuns să îl iniţiaţi tocmai cu un – teoretic – adversar politic?

Eckstein Kovacs Peter: Da, era vorba de interzicerea mineritului aurifer şi de argint cu cianură. Când am iniţiat proiectul, nu era nicio mină funcţională de aur sau argint în România, deci nu ar fi fost efecte sociale adverse. Iniţiativa era gândită de mine, dar pionierul a fost domnul Funar. El a formulat primul un proiect de lege, dar care se referea în concret la Roşia Montană şi a fost, drept urmare, din punct de vedere juridic, atacabil şi respins în doi timpi şi trei mişcări de către Parlament. Atunci m-am gândit că dat fiind că Clujul era (şi este) un centru de rezistenţă, să iniţieze senatorii de Cluj, laolaltă, acest proiect. Şi aici trebuie să îi scot în evidenţă contribuţia domnului Vasile Dâncu, era senator PSD atunci, care, telefonic, şi-a dat acordul şi a spus că va semna proiectul. Însă cum atunci era europarlamentar, pur şi simplu nu am reuşit să îl prindem să îşi dea „autograful”. Al patrulea senator de Cluj, Norica Nicolai de la PNL, iniţial şi-a dat acordul; apoi, a spus că s-a consultat cu nişte specialişti de la mine de la UDMR, care au sfătuit-o să nu semneze. Era un moment şi periculos, şi prielnic, aşa că ne-am hotărât cu domnul Funar să mergem amândoi cu această iniţiativă, desigur, considerentele pentru care ne opuneam (cianurii) fiind foarte diferite. Dar cred că a fost un mesaj foarte puternic, ca simbolistică, adică a arătat că sunt unele cauze care trec peste duşmăniile de partid, sunt atât de importante, încât te poţi înfrăţi şi cu cei cu care nu eşti în cele mai bune relaţii, ca să zic aşa.

 

Proiectul, însă, nu a trecut de Parlament, iar acum cei care se poziţionează pentru proiectul RMGC fac mereu referire la „normele europene” în materie de exploatare minieră cu cianuri, care prevăd nişte condiţii, dar nu interzic acest tip de exploatare. De ce nu s-a interzis până acum acest tip de minerit, la nivel european?

Parlamentul European s-a pronunţat cu o majoritate foarte largă împotriva mineritului cu cianuri, dar ca să se producă efecte trebuie să fie o co-decizie, Comisia Europeană trebuie să iniţieze ceva în acest sens, de acolo pornesc lucrurile, numai voinţa Parlamentului European nu este suficientă. Şi în Comisie, şi în Consiliul European, sunt reprezentanţi ai unor ţări (importante, mai ales nordice, cum ar fi Finlanda) care au în exploatare astfel de mine cu cianură, or aceste state sunt reticente în a-şi da acordul pentru interzicerea totală în folosirea cianurilor. Situaţia este diferită, însă, acolo, exploatările sunt în locuri foarte puţin sau deloc locuite, în care chiar şi un accident ecologic nu ar avea efect asupra unei mulţimi de oameni. Dar cred că şi aici ar fi o cale de mijloc, ar fi loc de compromis, de o chestie graduală, ca investiţiile deja în derulare să aibă un termen (10 – 15 ani) în care să funcţioneze aşa cum sunt, dar să nu mai fie lăsate altele noi să înceapă în acest fel. Cum este Roşia Montană. Politic, Parlamentul European s-a pronunţat cu largă majoritate pentru interzicerea cianurilor, dar legislaţia actuală încă nu prevede asta. Directiva prevede nişte condiţii draconice, dacă vreţi, pentru această formă de exploatare, dar nu o interzice. Unele ţări au interzis expresis verbis acest tip de exploatare, deci este o chestiune care nu se reglează la nivel de Uniune, ci prin legislaţii naţionale – Austria, Ungaria, Turcia (care nici măcar nu este în Uniune) au interzis în totalitate cianurile. Alte ţări, bazându-se pe această gaură din legislaţia europeană, adoptă proiecte cu cianuri. Dar eu vreau să cred că nu suntem o ţară din lumea a treia care să accepte aşa ceva, deşi până şi acolo, iată, Costa Rica, Brazilia, unde sunt mişcări de stradă, discuţii parlamentare anti-cianuri… Cred că am coborî jos de tot şi ar fi foarte rău pentru noi dacă am ieşi din trend şi am sprijini o aşa investiţie.

 

Fotografii vechi cu muntele Cârnic

 

V-aţi gândit să vă cumpăraţi o proprietate la Roşia, o bucată de teren?

Nu, dar ideea este bună.

 

Sau poate nu e bună, dacă se votează exproprierea de care vorbeam mai devreme … vă expropriază ca şi pe alţii din zonă.

Da, dacă trece legea, cine mai are pământ acolo, am primi şi foarte puţin pentru metrul nostru pătrat. Ne-ar expropria forţat, fără îndoială.

 

La Petrila, pentru a strânge bani ca să transforme casa scriitorului Ion D. Sârbu într-un centru cultural european, nişte oameni cu idei vând câte un metru pătrat de pământ cui doreşte ca, prin această achiziţie, să sprijine demersul (pe ideea că dacă tot îşi cumpără lumea pământ pe Lună, de ce nu şi un metru pătrat în curtea unei case memoriale?). Ar putea merge exemplul şi pentru Roşia?

Arma celor care se opun proiectului RMGC este, fără îndoială, creativitatea. Ceea ce spuneţi ar putea fi una dintre soluţii, de a face acolo un grup de proprietari asupra unor metri pătraţi de pământ, să fie cine să nu mai vândă. Dar sunt şi alte soluţii, alternative, spre exemplu eu aş sprijini foarte mult o idee (care pleacă de la convingerea că nu ne putem imagina, totuşi, câtă lume are în minte grija pentru mediu şi pentru viitor şi niciodată nu ştii de unde sare iepurele) – ideea propusă este să mergem la 300 cei mai bogaţi români şi sunt sigur că am putea găsi măcar cu zecile oameni care sunt bogaţi şi cred că pentru viitor contează în ce mediu trăim, persoane din lumea publică, vizibili, sportivi, care să fie abordate, chemate să susţină Roşia. Putem să cumpărăm teren, desigur, dar mijloacele trebuie să fie diverse, pentru că noi avem doar creativitatea şi bunul simţ de partea noastră.

 

Imagine de la începutul secolului 20, cu şteampuri particulare, folosite în exploatarea aurului

 

Exerciţiu de imaginaţie: dacă proiectul minier RMGC ar dispărea şi dumneavoastră aţi avea decizia (politică, administrativă) să faceţi ceva cu Roşia, pentru Roşia, ce aţi face?

Turismul la Roşia este un dat, nu trebuie să fii expert în materie ca să îţi dai seama de asta. Sunt câteva lucruri care trebuie puse la punct, mai ales că Roşia are o situaţie geografică minunată, dar şi ingrată, în acelaşi timp, că este departe de aeroport. Cred că se pot oferi soluţii localnicilor prin legi care să ofere facilităţi – eu asta aş face, aş acorda facilităţi celor care investesc în zonă, se pot găsi metode în concordanţă chiar cu directivele europene. Există posibilităţi guvernamentale pentru a ajuta servicii şi produse din zonă, pe zona extinsă, să se dezvolte. Roşia este un caz aparte, acum, spun asta din păcate. În calitate de senator, am avut de-a face cu primari din zona Apusenilor, care ţineau de judeţul Cluj, care au fost dibaci şi dedicaţi intereselor comunităţii, receptivi, inovativi, care au făcut lucruri pentru comunitate. La Roşia, autoritatea locală este unică prin a pune piedici tuturor activităţilor care nu sunt legate de minerit, este o acţiune în contra comunităţii. Dacă autoritatea locală nu ar fi aşa, ar exista soluţii să creeze un brand de produs local, regional, spre exemplu.

 

Poate candidaţi pentru primăria Roşia…?

Ar fi o idee. Dar nu una fiabilă, mă tem.

 

Dar aveţi planuri de viitor politic?

Da, consider că ar fi prematur să ies din viaţa politică, cred că vocaţia mea este cea de parlamentar, aici am şi avut o contribuţie pozitivă, am experienţă (3 mandate de senator şi unul de deputat), aş dori să continui această experienţă. Însă este o doză mare de hazard în acest moment, dată fiind calitatea mea de membru UDMR şi legislaţia actuală, aşa că voi vedea unde voi candida, dar mi-aş dori să îmi continui cariera politică.

 

Aurul românesc, în forme native descoperite în Apuseni (aici, şopârlele de aur, la Muzeul Aurului de la Brad, judeţul Hunedoara)

 

Nu aţi fost hărţuit, denigrat, atacat, pentru că vă exprimaţi aşa, verde pe faţă, în problema Roşia Montană?

Eu sunt franc de felul meu şi nu am primit puncte verzi, eufemistic vorbind, din partea liderilor formaţiunii politice din care fac parte, pentru că i-am criticat cu gura mea mare. Dar intimidări, şantaj sau corupţie, nu am fost implicat în aşa ceva. Am fost taxat că, uite, iar nu cânt în corul vânătorilor UDMR, am fost criticat. Am lăsat la preşedinţie un post care mi-a plăcut foarte mult, care a fost o provocare intelectuală şi politică deosebită, mi-a plăcut să lucrez în administraţia prezidenţială. Dar decizia mea de a demisiona a fost una foarte hotărâtă, adică nu pot avea o părere în particular ca om şi apoi să susţin alt punct de vedere, contrar, care era al administraţiei prezidenţiale. Am lăsat cu inima grea acel job, interesant, incitant şi onorant. Dar incompatibilitatea era incompatibilitate, nu am stat pe gânduri să aleg. Cred că am fost corect, chiar şi preşedintele a fost corect, a spus că nu se poate să vorbeşti împotriva instituţiei la care lucrezi. Am lucrat foarte bine cât am lucrat, dar, la revedere!

 

Legea care prevede modificarea termenilor pentru expropriere are şanse reale să treacă de Parlament?

Realist vorbind, are şanse, pentru că acest lobby pentru RMGC şi cianură este unul transpartinic. Aici disciplina de partid cred că nu funcţionează, chiar dacă opoziţia spune pe faţă că se opune, sunt mie la sută sigur că vor fi suficienţi parlamentari care să voteze invers. Deci pericolul există. Să fiu sincer, am încredere mai mare în Curtea Constituţională decât în Parlament, dar ar fi de dorit ca această lege să fie aruncată pe fereastră din două mişcări, pentru că este vădit neconstituţională şi, pe deasupra, şi cu „destinatar” direct, o companie privată, un interes privat. Să sperăm că va pica, ar fi normal să pice.

 

Regiunea numită “patrulaterul de aur” al României

 

Ce credeţi că se va întâmpla în viitorul apropiat cu Roşia Montană, realist vorbind?

Eu sper ca această coaliţie să nu ia o decizie înainte de alegeri, în primul rând, că nu i-ar fi favorabilă şi pentru că nu ar fi bine să se ia, pur şi simplu. După alegeri vom vedea cine va fi la comandă şi ce punct de vedere va avea, dar ce este acum imperios de făcut este împiedicarea adoptării modificării legii minelor, care dă liber societăţilor să exproprieze ce vor muşchii lor. Şi, iarăşi, este foarte important să conştientizeze oamenii, să fie ajutaţi să conştientizeze că acesta este un proiect la care trebuie să se opună pentru că nu este un proiect bun. Aceasta ar fi prioritatea societăţii civile, iar care va fi decizia politică, vom vedea.

 

Doamna Monica Macovei a publicat, recent, pe blogul său, faptul că licenţa pentru exploatare a RMGC ar fi expirat (aici). Ce efecte are sau ar trebui să aibă această afirmaţie?

Găsesc observaţiile făcute de Monica Macovei juste şi cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să formuleze un punct de vedere cu privire la cele sesizate.

 

Citiţi şi:

Partea I:  Decizii grele în mâinile miniştrilor UDMR

Partea a II-a: Meciul principal este pe bursă

 

Foto Eckstein Kovacs Peter: Cotidianul

Fotografii Roşia Montană: Călin Caproş şi Andrei Gruber (fotografii vechi)

Foto Muzeul Aurului: Camelia Jula


42 de comentarii

  1. Ok, inteleg. Doreste interzicerea mineritului cu cianuri. Atunci, sa vina si cu o alternativa. Daca se poate, la fel de performanta. Daca nu are una, atunci de ce tocmai Romania sa nu aiba minerit de ultima generatie, de ce tocmai Romania sa refuze o tehnologie care e aprobata de UE! si e folosita in mai toate exploatarile de aur din lume?

    • 1. A venit cu o alternativa, incurajarea turismului in zona. Citeste articolul. Si crede-ma, ungurii cand vorbesc de turism stiu foarte bine ce vorbesc, ei apreciaza mult bogatiile muntilor si activitatile outdoor.
      2. Daca tot te agati cu disperare de minerit si prin alternativa ai vrut sa spui alternativa la cianuri, ce ar veni cineva din partea Romaniei cu o idee? E interesul Gabriel Resources, deci sa vina ei cu o alternativa. Si alternativa ar fi exploatare fara cianuri. Probabil ca nu e viabila economic, dar asta este. Romania nu trebuie sa voteze legi favorabile unei companii sau unui grup restrans de companii, scrie si in articol ca e neconstitutional.
      3. Si lemnul e foarte valoros, iar paduri sunt in aproape toate judetele tarii. Hai sa le taiem, sigur se creaza locuri de munca si vin si bani la buget.

  2. @paul: da, ungurii au apreciat foarte mult bogatiile muntilor nostri, au luat cat aur au putut si l-au bagat in tavanul Parlamentului de la Budapesta. Si turismul cum se incurajeaza, fara fonduri? ca n-am auzit de la ministerul Turismului sa se aloce ceva pt Rosia Montana. Tocmai, ca prin proiectul asta e stimulat si turismul, prin modernizarea infrastructurii si investitia in patrimoniu,dar cand esti chitit contra ceva, nu mai vezi altceva in jur.

    • Uite aici: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.365858506762222.105551.127020063979402&type=3

      Cum sa incurajeze proiectul asta turismul? Probabil se vor duce acolo masochistii sau cei care vor sa experimenteze viata pe o planeta post-apocaliptica.

      Zice acest domn pe numele lui Eckstein Kovacs Peter:
      “Cred că se pot oferi soluţii localnicilor prin legi care să ofere facilităţi – eu asta aş face, aş acorda facilităţi celor care investesc în zonă, se pot găsi metode în concordanţă chiar cu directivele europene.”
      Asta ca sa raspund la faza cu fondurile. N-ai citit articolul, te incurajez sa citesti toata seria, omul asta chiar e rezonabil, nu e un militant orb si habotnic, ce zice el sunt lucruri de bun simt.

      Iar la partea I, eu am adus niste argumente economice anti-proiect, iar un tip pe nume gigel a adus argumente de mediu. Si astea sunt de bun simt. Restul e teorie, wishful thinking, si multa demagogie. Imi pare rau, dar asta este.

      • eu zic ca incurajeaza turismul avand in vedere ca cei de la RMGC o sa investeasca foarte mult in reabilitarea si conservarea patrimoniului cultural, se vad niste zone foarte mari pe care scrie “zona protejata” in pozele spre care ai dat link. Iar odata cu inceperea proiectului o sa inceapa si reecologizarea mediului, ca a lasat statul mizerie si o groapa in pamant la ultima exploatare. In plus o sa investeasca oricum in infrastructura, ca au si ei nevoie pentru proiect. Dar e putin absurd sa propui sa se ofere facilitati pentru investitori, in conditiile in care exista investitori pregatiti, care asteapta doar avize, nu facilitati. Asadar, de ce sa nu “se faca” turism dupa exploatare? De ce sa nu decida cei din Rosia Montana asta?

  3. Anda e dronă RMGC. Don’t feed the drones 🙂

    Alternativa: să vă căraţi cu proiectul vostru mizerabil afară din ţara noastră. E aurul nostru şi al urmaşilor noştri. Pa!

    • De ce esti rau gigel? De ce vorbesti urat si nu comunici pasnic si civilizat ca cele doua drone? Si, mai presus de toate, de ce nu apreciezi acest proiect extraordinar, aceasta miere de bogatie care va curge peste Romania noastra saraca, acest cadou de 8% pe care ni-l fac zeii canadieni? De ce nu apreciezi cata curatenie vor lasa in urma lor, o zona care va arata mult mai frumos decat pasunile minunate ale Elvetiei dupa ce se va incheia exploatarea? Copii nostri vor zburda fericiti pe acele meleaguri, pline de caprioare si iepurasi salbatici, de veverite si pasari frumos cantatoare. Iar noi toti ne vom plimba cu masinile noastre scumpe pe acele drumuri minunate. Si ne vor intampina localnici cu zambetul pe buze, din casele lor minunate construite de zeii canadieni, carora le vor ridica eventual si un altar. Pentru bunavointa divina de a ne da 8% din aurul nostru.

      • Paul, explica-mi si mie o chestie. Tu nu crezi ca aia de la RMGC o sa reecologizeze? sau nu crezi ca e mizerie in prezent acolo? Pentru prima varianta, ti-am mai spus, exista legile si normele care spun ca trebuie sa inceapa inca din timpul proiectului altfel ii inchide statul. Plus garantia financiara. Pentru a doua varianta e destul sa mergi acolo sa vezi. De fapt nici macar nu trebuie sa mergi acolo sa vezi, poti sa te uiti pe google maps, ca se vad doua gaurit in pamant lasate asa, de izbeliste de stat. Inca o chestie, explica-mi, fara sa o dai in povesti de adormit copii cu profit care se evapora, de ce iei in calcul doar redeventa? Si la urma urmei, de ce nu iei in calcul ce intra in economie? Esti constient ca economia nu e reprezentata de bugetul de stat?

        • 1. Nu am incredere in etica si bunavointa conducatorilor Romaniei, in principal a celor care au semnat, atat la inceput cat si pe parcurs, intelegerile si contractele cu Gabriel Resources. Nu am incredere nici in politicienii si functionarii actuali, care ar trebui sa supervizeze totul. Din cauza asta ma tem ca GR vor face pe dracu-n patru sa se eludeze de multe obligatii care ii costa bani.
          2. Gaurile actuale sunt gaurele de golf fata de ce va urma. Si de unde pana unde daca e mizerie trebuie sa facem una si mai mare? Eu propun sa plantam stejari acolo si sa uitam de aur. Cum reecologizezi o halta de steril si un iaz de decantare cat o treime din Cluj?
          3. Probabil merita scos aurul de acolo, dar prefer sa o faca o generatie mai putin lacoma, mai educata, mai eco-friendly. Putem sa traim si fara aurul ala, de ce sa ne aruncam intr-un proces cu potential catastrofal si pe deasupra ireversibil? Cu timpul va veni alta clasa politica, tehnologia poate va permite o exploatare mai pasnica, merita sa asteptam.

          Cam asta este conceptia mea. Stiu din ce aluat sunt facuti politicienii actuali, stiu cat de subtiri sunt normele europene (apropo, criza a aratat cat de slabe sunt principii europene care pana acum pareau de neclintit, cum ar fi dreptul la munca in statele intracomunitare). Si stiu cat de usor pot fi manipulati oamenii. Din cauza asta ma tem.

          • in cazul asta de ce au invitat societatea civila sa monitorizeze respectarea normelor? Care sunt cele mai stricte norme din lume in ce priveste exploatarile miniere. Iar mizeria actuala tocmai pentru ca e netratata, lasata de izbeliste, arunca ape acide in zona.

      • Nu-s rău, e adevărul. Verifică. Nu comentează decât la articole cu RMGC, aur sau minerit aur. N-am ce vorbi cu ei pentru că n-au argumente, au doar lozinci pe care le tot repetă. Te invită să vezi topicul cel mai popular, unde Mihai Papuc a avut răbdarea să discute cu dronele RMGC. N-are sens să discuţi cu ei pentru că le justifici doar activitatea de dezinformare (remunerată).

  4. Pingback: Eckstein: a verespataki meccs a tőzsdén dől el » Think Outside The Box

  5. In cazul asta sa ne spuna cineva de la “societatea civila”, nu ma pricep si nu ma exprim. Cum e domnilor cu monitorizarea? Oricum, am spus ce am avut de spus.

  6. Reiau ceva ce am scris si mai devreme pentru acelasi postac. Nu le zic drone ca suna prea frumos, raman postaci. Sorine, firma e inregistrata intr-un paradis fiscal, iar firmele inregistrate prin insule cu nume greu de pronuntat au tendinta sa cam traga tepe. Pe tine, ca pe multi altii astia te platesc sa ne duci cu zaharelul, insa gandeste-te un pic la situatia ta:
    1. esti postac, nu esti nici macar blogger. Prin urmare nu o sa iei bani sa fugi in Bahamas dupa o luna de contract, iar daca proiectul se aproba s-o crezi tu ca slugile ca tine mai iau vreun ban.
    2. nu cumva sa-ti fi promis si tie un loc de munca, poate chiar director de marketing, ca mai nu iti dai naduful aparandu-i pe domnii mineri. Ia uita-te tu pe rapoartele catre investitori si ai sa vezi ca nici macar un post de “shovel operator” (operator de lopata) nu prea ai cum sa iti iei ca voi sunteti vreo cateva mii de postaci mineri, la care se mai adauga si cateva mii de aplaudaci mineri de prin zona invecinata. Iar ei operatori de lopata nu au inclus in organigrama decat vreo suta si ceva.
    3. mai e varianta in care te-au momit cu o excursie la vreo mina in strainatate sau ti-au promis un ghiul misto si un lantic pentru prietena.
    Macar cu atat sa te alegi si tu. Ca solidari cu tine, noi restul ramanem cu cianura si fara galeriile alea romane foarte tari de altfel.
    Iti scriu ca stiu ca esti baiat inteligent, vad ca stii sa argumentezi folosindu-te doar de o parte de informatie, si mai stii si sa transmiti mai departe argumentele manipulatoare dictate de “experti” de renume international. Dar cum nu esti prost iti dai singur seama ca asta nu merge la nesfarsit, nu putem pleca toti din tara asta, iar banii care ii iei ca postac iti ajung de tigari in cel mai bun caz. Asa ca inainte sa mai iei cu melodramaticele faze a la naumobici ca eu is localnic, ca mor de foame si voi faceti misto de mine pe net, gandeste-te bine ce faci, nu care cumva sa te indrepti intr-o directie total gresita.

    • geniule, RMGC e inregistrata in Romania, e o firma romaneasca, doar ca are actionari straini. Ce conteaza daca actionarii sunt din Toronto sau de pe luna? Conteaza unde e inregistrata firma, in ROMANIA.

  7. Oare ce este asa de greu de priceput ??
    1.-Contractul adevarat prevede 4% pentru tara noastra si se afirma ca, se incearca renegocierea pt.a obtine 6% din aurul nostru…. ce FAVOARE..
    2.- Extractiile asa cum sunt din subteran, pleaca din tara pt.a fi separate… DECI: de unde stim cat aur a rezultat si de unde stim cat alt miereu – in principal wolfram, care este de cateva ori mai scum decat aurul???(REPET : SUNTEM SINGURA TARA DIN LUME CU WOLFRAM PUR) – De unde stim cat ?? Ne bazam pe seful securist-prim miistru ??
    3.- Avand acest minereu WOLFRAM, am putea fi o tara cu de toate, inclusiv recunoastere internationala, daca escrocii nostrii ar fi si NATIONALISTI, nu numai hoti, calcand in picioare poporul tarii, numai pt.a fi ei extraordinar de bogati iternational.
    Ei vor trai in alte tari, cand noi vom suporta efectele cianurilor in panzele freatice, in aer si nu numai.
    4.- Cand procentul pentru tara este atat de mic(4%) intr-un contract, inseamna ca procentul mare (96%) este impartit intre escrocii ce au puterea de a face acest lucru si care sustin demararea proiectului.
    REPET – compania canadiana este doar cu numele – in realitate este un alt escroc roman, FARA BANI(pt.a face rost de banii necesari, a listat la BURSA afacerea si a si obtinut fonduri de la alti escroci doritori de castiguri nemuncite, castiguri bazate pe DEPOSEDAREA UNUI POPOR DE AVEREA SA NATIONALA.
    Sponsorizeaza cu un milion, un miliard euro si vor avea castiguri nemasurabile, asiguratoare a bunastarii pentru sute de generatii viitoare ale familiilor lor.
    Romanul ce face ?? Striga platit, sau influientat/manipulat, ca vor sa munceasca, sa primeasca un salariu, chiar daca acesta este DE MIZERIE.. striga si datorita faptului ca nu are nici acel salariu de mizerie, situatie mai mult decat grea in care tot escrocii ne-au adus intentionat, astfel incat sa putem fi manipulati/influientati usor… FOAMEA fiind dureroasa, foame pe care intotdeauna se bazeaza ADEVARATII DOCTORI IN ESCROCHERIE.. STRATEGI IN INSELATORII.., dar care vor spune amaratilor… CREEM LOCURI DE MUNCA…VA DAM SALARII.., iar cei infometati intentionat, se bucura pentru bomboana primita…
    Astfel, DOCTORII IN ESCROCHERIE vor jubila : I-AM CIURUIT !…
    Nu mai are Romania munti, este toxica??? Ce conteaza cand vor avea banii necesari pt.a trai oriunde in lume…Ce conteaza un popor, daca ei si familiile lor vor trai REGESTE… Ce conteaza niste AMARATI…fara scoala, fara educatie, FARA VIITOR..
    Aceasta situatie o doriti voi, cei care sustineti un proiect ale caror beneficii si beneficiari nu le veti sti niciodata…

    • de fapt aia 4%, care acum sunt 8% sunt in lege, nu au treaba cu contracte. Ca e redeventa stabilita prin lege. Care se calculeaza din venituri, nu din profituri (8% din venituri e mult mai mult ca 8% din profituri, pentru ca cheltuielile sunt enorme). Dar statul are prin Minvest participatie de 20% pentru care nu trebuie sa scoatem niciun leu de la bugetul de stat. In rest ce sa zic, aberezi, inventezi zacaminte.

      • “Dar statul are prin Minvest participatie de 20% pentru care nu trebuie sa scoatem niciun leu de la bugetul de stat.”
        Nu scoatem nici un leu, dar valoarea aurului si argintului probabil e de 15 miliarde USD (vezi calculele in alte comentarii). Din care noi acceptam sa primim 8% si le mai si multumim pentru asta. De ce nu se face publica hotararea de guvern din 2000 prin care s-a acordat licenta de exploatare catre RMGC? Nu e evident ca sunt niste ghidusii economice si juridice acolo?

        • 8% plus inca 20% plus banii de pe taxe si impozite si contributii si etc si etc. Uiti ca e nevoie de cheltuieli enorme ca sa se scoata aurul ala de acolo. Nu e ca si cum ar fi un depozit de lingouri acoperit de un strat de pamant…

  8. Politica Bucurestiului intotdeauna a fost sa creeze o imagine de razboi antisemit intre ungurii si romanii din Ardeal sau chiar au favorizat unele naivitati politice ardelene pe aceasta tema…

  9. Dispota intre alb si negru. Intre manjiti si curati. Intre oxigen si noxe. Intre cultura si cianura. Intre natura si cianura. Intre cinstiti si impostori. Intre patrioti si patrihoti. Intre istorie si isterie. Intre putini perversi si multi onesti. Intre prostitutie si constitutie…

  10. Dispota e disputa…Intre despoti si cum poti. Intre portocaliu si verde, intre imaculati si maculati, intre profanatorii de adevar si morminte contra adevar si viata neatarnata, intre parsivi si inocenti, intre alde banda cu anda si Gotiu, intre manifestantii din Piata Universitatii si mercenarii RMGC…

  11. Disputa intre alb si negru. Intre manjiti si curati. Intre oxigen si noxe. Intre cultura si cianura. Intre natura si cianura. Intre cinstiti si impostori. Intre patrioti si patrihoti. Intre istorie si isterie. Intre putini perversi si multi onesti. Intre prostitutie si constitutie…

  12. Multumesc de apelativ, ma simt putin prost ca eu te-am facut postac si tu ai zis de mine ca is geniu. O sa imi treaca. Faptul ca nu ai protestat la restul argumentelor ma face sa cred ca te-am pus pe ganduri. Sper sa iti gasesti un job mai bun, poate iti iei singur ghiul.
    In legatura cu structura actinariatului RMGC, mai intereseaza-te. Stapanii nu ti-au spus chiar tot. Goldul e detinut de Gabriel Resources din Canada. Un amic canadian s-a dus la ei la sediu si nu l-au lasat sa intre in cladire, e o cladire din aia cu portar si se pare ca ei au un spatiu extrem de mic, probabil un birou de 10 pe 10 cu un telefon. Mai departe nu mai am prieteni sa mearga la cei ce detin firma din Canada, adica prin Barbados si prin Jersey, dar acolo sunt doar casute postale. Asa ca sa imi spui tu mie cum o sa ceri socoteala goldului cand nu iti platesc de exemplu factura. Sau dezastrul ecologic din Romania. Ca poti fi sigur ca aia de is angajatii lor mai managerasi or sa fuga repede din tara, si o sa ramai sa te certi cu aia suficient de prosti sa nu fi stiut care e de fapt faza si sa nu fi plecat odata cu smecherii. Pentru tine conteaza ca firma e inregistrata la noi, pentru ca ai impresia ca ii stii si ca sunt prietenii tai. De fapt sunt stapanii tai. Si pe mine nu ma incalzeste cu nimic relatia voastra.
    Mai am o veste pentru postaci, rog pe toti sa le-o transmita: sfarsitul e aproape. Sfarsitul banilor de la gold. Au avut deadline pana in decembrie trecut sa obtina toate avizele. Probabil l-au prelungit cu 2-3 luni. Oricare ar fi finalul banii se termina, nu vor mai avea nevoie de publicitate pentru ca ori obtin avizul ori dau faliment.

    • nu am protestat la restul “argumentelor” pentru ca nu erau argumente. Sper sa gasesti lucruri mai bune de facut decat sa acuzi oameni pe forumuri. In legatura cu structura actionariatului, e irelevant la urma urmei. Conteaza doar ca Minvest (de stat) are 20% pentru care nu trebuie sa platim nimic si conteaza ca RMGC e inregistrat in Romania. In rest TOTUL e gargara. la fel ca si ce ai denumit ca fiind “argumente” mai sus.

  13. @greuceanu: ceea ce ne intereseaza pe noi, ca romani, este faptul ca RMGC este o firma romneasca, inregistrata in Romania. Apoi, singur recunosti ca nu stii care e situatia in Barbados sau Jersey si, totusi, presupui automat (sau te iei dupa orice informatie obscura de pe net, nedovedita de altfel)ca acolo ar fi doar casute postale. Te astept sa mergi pana acolo, sa faci niste poze, sa-ti demonstrezi cumva afirmatiile. Altfel, e clar ca doar vrei sa ataci si nu te mai intereseaza ca n-ai dovezi.

  14. @greuceanu: si nu e vina companiei ca nu a primit avizele pana acum. Nici macar un raspuns, favorabil sau nu,nu a primit de la autoritatile “competente”. Si, stai linistit,actionarii pe care-i damnezi conduc afaceri de succes in minerit in alte tari si au destule fonduri. D-aia s-au bagat in acest parteneriat cu statul, si statul cu ei. Stiau la ce se inhama cu Romania: la asteptari prelungite la infinit. Daca erau pasibili de faliment fie nu mai investeau deloc, fie statul nu se baga in parteneriat cu ei.

  15. Uite aici cine e in spatele afacerii
    http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cine-sunt-oamenii-din-spatele-gabriel-resources-compania-care-vrea-sa-exploateze-aurul-de-la-rosia-montana-67419/

    Anda, nu ne intereseaza ca RMGC este o firma romaneasca (ceea ce nici nu este, faptul ca e inregistrata la Registrul Comertului in Romania e irelevant, firma e 80% canadiana). Pe noi ne intereseaza ca statul roman sa-si ia partea leului, iar proiectul sa fie eco-friendly. Daca nu, la revedere Gabriel Resources, iar voi gasiti-va de lucru in alta parte ca nu sunteti neputinciosi, Doamne iarta-ma!

    • Paul, in primul rand, pe mine personal ma amuza teribil chestia asta care nu prea o gasesti in alte tari cu “uite cine e in spatele” de parca ar fi mare descoperire. In al doilea rand tocmai asta e relevant, ca e companie romaneasca, inregistrata in Romania. Nu e relevant ca 80% din capital provine din Canada, la urma urmei capitalul nu are nationalitate. Conteaza doar unde ajunge, nu si de unde vine. Iar eu zic ca peste jumatate din profituri fara sa scoatem bani din buget e partea leului, iar si Borbely a zis ca daca nu e eco-friendly nu da drumul. Dar cum proiectul ala respecta toate normele europene, inseamna ca e eco-friendly.

  16. Tarile bogate aparent zic ca avem reguli si legi egale…”da”
    ei cu mult aur si cu putina munca si noi cu putin aur si multa munca,
    pare “egalitate”…
    Notiunea de ban strica tot si asta o sa fie mereu atata timp cat nu dispare banul.
    Pana sa apara aceasta forma de “valoare” “Moneda de schimb” oamenii traiau putin mai simplu mai liberi cu toate ca atunci nu erau “Drepturile omului” si mai mult era slavia la putere.
    In prezent si pentru viitor sclavia a devenit mult mai “subtila” sub forma necesitatii de munca (aceasta creste constant), si nu o sa asigure in cazurile normale si decente un trai acceptabil.
    Interesele sunt mult prea mari la nivel de tari si contacte mari. Problema este ca nu cred ca pot sa ma exprim in scris exact ce vreau sa zic dar o sa incerc.
    Pentru cine face jocurile si pentru cei care joaca la nivel inalt aceste jocuri aste clar ca vor cat mai multa putere indiferent de consecinte.
    Pentru cei care au averi colosale si nu au muncit cinstit si curat fara avantajul averiilor colosale este mult mai usor sa ne puna pe restul Majoritatea la munca pentru ei, cu gandul ca asa este normal(da asa este normal pana la limita la care nu ne mai ajungem cu munca si viata este tot mai scumpa rezultand sclavia). In acest timp cei care bogati nu au nici cea mai mica problema.
    Ca tara este foarte bine sa fin sclavi ca asa putem sa fim cumparati mai usor si sa asiguram imbogatirea unor persoane care partea din acesti bogati majoritatea nu ar rezista o luna in propriul regim de “Munca” mai bine zis Sclavie. Prea multa munca fara un avantaj pentru cel care munceste este sclavie si acum sa nu ziceti ca nu aveti datorii asta aste bine, da mai bine ziceti cat trebuie sa va rupeti oasele pentru a face acest lucru si in caz de o problema medicala o operatie ce mai faceti mai luati 2/3 slujbe… si tot nu ajunge rezulta sclavia.
    Legile u.e. … sunt satul de astea si de legile noastre, daca legile noastre nu ne ajuta putin probabil sa ne ajute legi straine.
    Strainii vor sa fim consumatori fara sa se gandeasca in limita binului simt ca trebuie sa lucram decent cum vor toti oamenii. Politicienii romani sunt sclavii strainilor bogati nu dor sa avem un trai decent cu cat esti mai ingropat in munca cu atat le servesti mai bine bogatilor.
    Cu ceva ani in urma aveam aur “prea mult” in trezoreria tarii strainii au zis ca avem mai mult decat ziceau ei, dapa aceasta tara a vandut cui.. ca nu mie ci altor tari chiar celor care zicau ca noi aveam prea mult. Sa nu putem folosii aurul ca o mica sursa de acoperire in caz de orice problema.
    Resursele Romaniei trebuie sa aduca bunastare Romaniei si nu strainilor pe spatele Romanilor. Strainii daca vor, sa isi foloseasca propriile resurse nu sa isi conserve resursele proprii in timp ce le extrag le ale altora.
    Nu am auzit din cele mai puternice tari din lume sa fie una cu putine resurse exemplu cu putin aur in propria trezorerie.
    Daca la noi in popor a aparut de mult ideea de: fiecare face ce poate pentru el rezulta ca notiunea de popor dispare si ajunge populatie.
    O populatie nu este solidara cum este un popor, cu cat gandim mai mult individualist cu atat putem fi mai usor controlati din orice punct de vedere. Stiu oricat as incerca sa scriu nu o sa pot sa acopar bine subiectul este mult prea mult de zis pentru a putea fi scris.
    Totul putrezeste si nu va mai fi nimic.

  17. bai, nu ii mai raspundeti Andei!!!! tocmai asta e si ideea, sa comenteze ca sa apara mai multe comentarii pro exploatare si sa le faca trafic si ca sa va (ne) enerveze si sa va faca sa o comentati urat (adica iar iese o discutie d-aia deloc pasnica si deloc utila, de se injura reciproc interlocutorii). ignorati-o, e cel mai simplu!
    adica.. e clar ca Anda asta e cineva de-al RMGC-ului. nu merita sa pierdem timpul venind cu argumente pt ei, mai bine ne investim timpul in ceva mai util. 🙂

  18. Sa vorbesti cu un perete sau cu un postac goldist are cam acelasi efect. Vad ca nu pricepe nici versiunea feminina anda, nici cea masculina, sa zicem paul. Asa ca in legatura cu actionariatul va repet: firma e in Barbados, asta o zic datele lor, itrebati la stapanire daca nu ma credeti. Mai intrebati si la registrul comertului de la noi si de la ei in Canada, o sa primiti acelasi raspuns sec: marii aparatori ai minerilor si cei ce dau locuri de munca la postaci sunt dintr-un paradis fiscal. Eu doar atat am avut de spus in legatura cu asta, concluziile le trage fiecare:
    – voi ca sunt seriosi si nu conteaza cine detine pe cine, goldul e stapanul suprem
    – noi care nu inghitim nimic, nu luam nimic de bun, si nu ne lasam.
    Esential este ca legile sa se respecte, iar goldul nu prea are cum sa isi faca proiectul fara sa schimbe cateva legi. De aia nu incepe exploatarea. De aia va mai luati si voi inca bani, pentru ca vezi tu, sa plateasca postaci e ceva ce goldul pate sa faca dar sa schimbe legi nu prea. Iar strategia asta a lor ca platind postaci si toata presa in speranta ca or sa se schimbe legile e putin imbecila. Sau foarte indrazneata, greu de sesizat diferenta.
    Chiar is curios cum ar arata internetul fara leprele astea de postaci, eu ma opresc aici ca pe mine nu ma plateste nimeni sa stau pe net, si ati incasat suficient de pe urma mea. Sa-i iei fetei lantic frumos si tie ghiul bastan de banii pe care te-am ajutat sa-i incasezi.

    • si totusi CE CONTEAZA? Poate sa fie actionariatul din orice tara, poate sa fie de pe luna, poate sa fie dintr-o alta galaxie sau dimensiune, conteaza ca RMGC e inregistrat in ROMANIA! ca la actionariatul ala raspandit in Univers sau unde o mai fi ajunge profit doar dupa ce se platesc aici toate darile si taxele si impozitele si TOT. La fel, RMGC se supune legilor din Romania, nu la legile de unde e inregistrat actionarul.

  19. Pingback: Roşianul din spatele salopetei Gold Corporation. Anonim. | TOTB.ro - Think Outside the Box

  20. Pingback: Filme, emisiuni, articole, reportaje… | Fundaţia Culturală Roşia Montană

  21. Pingback: Filme, emisiuni, articole, reportaje… | Fundaţia Culturală Roşia Montană

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger