FOTO Pentru a doua săptămână consecutiv, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

1

După ce, pe 11 ianuarie, circa 2000 de persoane au protestat la Sebeş faţă de planurile controversatei companii Kronospan de a deschide în localitate o fabrică de formaldehidă – substanţă grav poluantă şi dăunătoare sănătăţii -, autorităţile s-au sesizat, iar compania austriacă a organizat o companie de presă. Cu toate acestea, pe 18 ianuarie, locuitorii Sebeşului au ieşit din nou în stradă, alături de susţinători din Reghin, Sibiu, Cluj, Deva, Alba Iulia, Cugir. Alături de protestatari, s-au aflat reprezentanţi ai Greenpeace şi Apis, asociația apicultorilor de pe valea Sebeșului, care contestă autorizaţia emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba pentru Kronospan.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Fotografii de Radu Cernuta

 

În urma protestului de acum două săptămâni de la Sebeş, considerat cel mai amplu protest din judeţul Alba, Ministerul Mediului a anunţat pe site că “a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeș, față de construcția, în oraș, a unei fabrici de formaldehidă.” Ministerul a anunţat că va reanaliza autorizaţia de mediu primită de Kronospan de la autoritatea regională.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Totodată, la trei zile de la marşul împotriva formaldehidei, prefectul de Alba a adus în discuţie, potrivit Ziarului Unirea, monitorizarea acestei substanţe de către compania austriacă:  “Emisiile de formaldehidă sunt monitorizate în permanenţă,” a spus Gheorghe Feneşer, deşi compania a fost acuzată în repetate rânduri în trecut de încălcarea legislaţiei de mediu. Feneşer a adăugat că autorizaţia care ar permite începerea lucrărilor la noua fabrică de formaldehidă va rămâne suspendată până la clarificarea situaţiei.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Joi, 15 ianuarie, compania Kronospan a ţinut o conferinţă de presă, unde pentru prima dată, și-a recunoscut unele greșeli din trecut, dar le-a minimalizat considerându-le, în general, diferențe de interpretare a legii și a încercat o conciliere cu protestatarii. „Mesajul nostru este unul foarte clar,” a declarat Oana Bodea, director de comunicare Kronospan, citată de Alba 24.“Am invitat pe toată lumea la dialog în aşa fel încât populaţia din Sebeş şi nu numai să fie convinsă că ne desfăşurăm activitatea legal, că respectăm legislaţia, că activitatea noastră nu este un pericol pentru Sebeş şi vecinătăţi. Oricine doreşte să se informeze în mod corect poate să vină la Kronospan şi să solicite aceste informaţii şi să discute cu noi şi sperăm că o vor face” a mai spus Bodea. Organizatorii protestului au refuzat, însă, să vină la discuții atâta timp cât Kronospan vrea să vorbească doar cu liderii și nu acceptă prezența presei și a oamenilor din comunitate.

Astfel, pe 18 ianuarie, străzile oraşului Sebeş au găzduit un nou protest, cetăţenii fiind determinaţi să iasă în stradă pentru a-şi obţine dreptul la unn oraş sigur şi nepoluat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puteţi citi şi:

FOTO Sebeş: 2.0o00 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Scandalul Kronospan ia amploare: Protest-satiră în faţa Ministerului Mediului

Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii


Un comentariu

  1. Bravo voua! Deja exista o sursa zdravana de poluare in zona, cei de la Holzindustries (care ne taie padurile la fel cum le taie in Germania si Austria!!!), tot ce are nevoie acum Sebesul e sa mai vina niste straini care sa faca in tara noastra tot ce la ei este interzis. Romani, nu va fie frica, avem drepturi!!! Doar ca trebuie sa iesim in strada ca sa ni le aparam, alfel ne sunt ascunse sau calcate in mod constant. Doamne ajuta-ne!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger