FOTO Kronospan spune că protestele anti-formaldehidă ar putea stârni un ”război civil” la Sebeș

1

Pentru a cincea duminică la rând, locuitorii din Sebeș și din localitățile învecinate au ieșit ieri în stradă pentru a protesta împotriva fabricii de formaldehidă pe care compania austriacă Kronospan vrea s-o deschidă în oraș. După ce la începutul săptămânii trecute vă informam despre intențiile Kronospan de a da în judecată organizațiile cetățenești care organizează marșurile de protest, directorul companiei a declarat într-o emisiune televizată că ar putea da în judecată și presa care opinii pe marginea acestui caz.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Text și fotografii de Radu Cernuta

 

Totodată, în ultimele zile angajații Kronospan au trimis o scrisoare deschisă către parlamentarii care au luat poziție în acest conflict, precum și Primăriei Sebeș și Prefecturii Alba, prin care își exprimă îngrijorarea pentru locurile de muncă. În acest context, reprezentanții companiei austriece au lansat un avertisment cu privire la posibile contramanifestații din partea angajaților întreprinderii și un eventual “război civil”. Mai jos, vă prezentăm, pe scurt, principalele evenimente care au avut loc săptămâna trecută în jurul protestelor la adresa fabricii de formaldehidă, care au loc la Sebeș.

Luni, 2 februarie, a avut loc  la sediul Kronospan o întâlnire au participat, din partea companiei, Bastian Konzelmann, director de logistică și Adrian Băncilă, director de producție , reprezentanți ai Primăriei Sebeș, Direcției de Sănătate Publică Alba, precum și câțiva reprezentanți ai presei, de la ziarul local Unirea, Radio Star Sebeș, Pro TV, Prima TV și TOTB. În cadrul acestei întâlniri,  ca răspuns la acuzațiile protestatarilor că nu există un studiu de impact valid asupra sănătății, făcut de o instituție acreditată, reprezentanții Kronospan au prezentat un studiu pentru evaluarea stării de sănătate a populației din zona Sebeș/Lancrăm asociată instalației noi de formaldehidă, și și-au reafirmat intenția de a da în judecată ONG-urile pentru „minciunile” lor. Studiul a fost realizat în anul 2007 de Centrul de Mediu și Sănătate Cluj Napoca, Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureș și Institutul de Sănătate Publică Timișoara, în colaborare cu Centrul de Sănătate Sebeș. Centrul de Mediu și Sănătate Cluj Napoca este o firmă privată care, potrivit site-ului, a efectuat și evaluarea de risc asupra mediului pentru SC Roșia Montană Gold Corporation SA. Totodată, reprezentanții Kronospan au cerut sprijinul Primăriei și medierea de către primar, au acuzat motivații politice ale protestatarilor care, la ultimul marș, au strigat “jos Iliescu” și “jos PSD”, și au avertizat că angajații firmei ar putea organiza contramanifestații.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kronospan exclude relocarea instalațiilor de formaldehidă la „50-60 de km” față de oraș și susține că nu există bază legală pentru o astfel de măsură, dar se arată dispusă să discute „probleme bine definite”, cum ar fi reducerea emisiilor și monitorizarea acestora. Și în Germania, spun reprzentanții companiei austriece, există instalații de formaldehidă în interiorul orașelor, dând exemplu Ludwigshafen, unde BASF produce 470.000 tone/an. Potrivit informațiilor pe care le-am putut găsi, în acest caz e vorba de fapt de o platformă de producție integrată (Verbun) unde se produc multe substanțe, cu o suprafață de 1000 de hectare, aflată lângă oraș. De asemenea, poluarea aerului în oraș a fost suficient de serioasă pentru a degrada faimosul Zid al lui Miró, instalat în 1979 la Muzeul Wilhelm Hack. În plus, și acolo se întâmplă accidente, cum a fost incendiul din iunie 2013 sau cel din 2014.

 În privința monitorizării concentrațiilor de formaldehidă, lucrurile continuă să fie neclare. Directorul Băcilă a spus că există un nivel manual de monitorizare și unul automat, ale cărui date sunt disponibile pe site-ul calitateaer.ro. În timpul ședinței, domnul Băcilă a putut să constate însă că, așa cum am mai scris, formaldehida nu se regăsește în lista de substanțe de pe site.

De asemenea, reprezentanții Kronospan au mai prezentat și alte date, încă nedestinate publicului, din proiectul european aflat în desfășurare, Sinphonie, axat pe evaluarea calității aerului în școli, și au vorbit despre participarea companiei la înzestrarea unor școli și biserici, amintind de contribuția de 9,2 milioane lei la bugetul local.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Marți, 3 februarie, Comisia de Analiză Tehnică, reunită la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba, a cerut companiei un studiu de impact valid și actualizat asupra sănătății. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 119/2014, obiectivele care necesită stabilirea impactului asupra mediului, necesită și studiu de impact asupra sănătății, iar studiul din 2007 prezentat de Kronospan nu mai este valabil. Comisia cere refacerea, sau reactualizarea acestuia. De asemenea, comisia cere Kronospan să respecte Regulamentul 605/2014, care clasifică formaldehida ca substanță cancerigenă, și să implementeze un program de urmărire a sănătății populației, conform notificării DSP Alba 337/2011. TOTB a solicitat companiei austriece studiul din 2007, pe care vi-l vom prezenta în zilele următoare, însoţit de comentarii din partea unor specialişti.

Miercuri, 4 februarie, Anișoara Ștefan de la organizaţia PrimaNatura, Iulius Făgărășan de la Asociația Inițiativa Civică Reghin și Adrian Băcilă, director de producție la Kronospan, au participat la o dezbatere în cadrul emisiunii „Testul de sinceritate” la alba24.ro. Participanții au discutat despre motivațiile Kronospan de a pune în funcțiune o nouă instalație de formaldehidă, despre faptul că aceasta a fost cumpărată second hand din Franța și incidentele în care a fost implicată acolo, despre stocurile mari de substanțe periculoase de pe platforma Kronospan, despre procesul de producție, despre istoricul companiei în ce privește accidentele de mediu, despre studiul de impact asupra sănătății și despre efectele formaldehidei și nu au reușit nici măcar să se pună de acord că nu sunt de acord. Reprezentantul companiei și-a reafirmat intenția de a-i da în judecată pe ONG-iști și a cere daune cumulate de 500.000 de euro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joi, 5 februarie,  doi parlamentari au ridicat problema Kronospan. Pe de o parte, senatorul de Alba Alexandru Pereș, ales pe listele PDL, a adresat o interpelare Ministrului Mediului cu privire la situația din Sebeș, în care acuză lipsa de comunicare a Ministerului. Pereş a întrebat care este poziția Ministruluu cu privire la noua instalație de formaldehidă de 60.000 tone/an și care sunt valorile „reale” determinate de Agenţia de Protecţie a Mediului Alba ale „indicatorilor de poluare” și ale „indicatorilor de impact și risc asupra mediului înconjurător”. Tot joi, deputatul PNL de Mureș, Cristian Chirteș, care, în 18 ianuarie, a fost prezent la al doilea marș și care ulterior a avut discuții cu mai multe ONG-uri implicate în proteste, a făcut o declarație de presă în care consideră regretabil că Kronospan alege o poziție de forță. De asemenea, deputatul a recunoscut problemele legate de determinările concentrațiilor de formaldehidă realizate de APM Alba, nepăsarea autorităților locale și efectele poluării asupra oamenilor, dar și pierderile apicultorilor. Totodată, s-a angajat să prezinte situația din Sebeș în Parlament și să facă demersuri ca reprezentanții societății civile să fie invitați la discuții în comisiile parlamentare.

Vineri, 6 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a explicat neraportarea depășirii concentrațiilor admise de formaldehidă din septembrie 2014. Potrivit comunicatului APM, în urma măsurătorii din 19 septembrie 2014, autoritățile competente au fost informate în 22 septembrie, dar, conform procedurii, pre-certificarea datelor din 2014 în vederea validării se face doar în perioada 5 ianuarie 2015 – 4 februarie 2015. Cu această ocazie s-a constatat că în ziua respectivă, în loc de 24 de ore, stația a prelevat probe doar o oră și 21 minute. Proba fiind neconformă, a fost invalidată. Din punctul nostru de vedere, această procedură în care măsurătorile dintr-un an sunt validate în anul următor ridică mari semne de întrebare cu privire la posibilitatea de reacție a autorităților în cazul depășirii standardelor de emisie, mai ales în condițiile în care Garda de Mediu spune că nu are aparatura necesară și depinde de măsurătorile APM, sau de monitorizarea proprie a companiei. De asemenea, asigurarea prefectului Gheorghe Feneșer din 14 ianuarie, potrivit căreia „în momentul de față sunt monitorizate în permanență aceste emisii ” apare într-o nouă lumină.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În aceeaşi zi, angajații Kronospan au adresat o scrisoare deschisă adresată unor demnitari și funcționari publici – senatorul Alexandru Pereș, deputatul Clement Negruț, deputatul Cristian Chirteș, prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, primarul Sebeşului, Alexandru Dăncilă. Angajaţii semnatari ai scrisorii, care se declară îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă, adresează destinatarilor întrebarea “Este posibil să fie interzisă în România o activitate economică legal constituită?”.

Duminică, 8 februarie, înaintea marșului de protest, ne-am întâlnit cu reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Sebeș și PrimaNatura și le-am cerut câteva puncte de vedere cu privire la unele dintre temele lansate la comunicarea de luni de la sediul Kronospan. În privința propunerii Kronospan ca Primăria să medieze în acest conflict, organizatorii protestelor au spus că ei sunt deschiși dialogului, dar până acum compania nu a pus problema unui dialog transparent, discuţiile purtându-se sub presiune și cu amenințări. Dacă organizaţiile civice vor primi propuneri adecvate, spunle vor lua în considerare, o condiție importantă fiind deschiderea discuţiilor şi către presă şi către alţi cetăţeni interesaţi. Chiar dacă la începutul săptămânii trecute, reprezentanții companiei austrice spuneau că exclud relocarea instalației de formaldehidă pentru că, din punctul lor de vedere, nu există bază legală pentru asta, mutarea la o distanță adecvată rămâne o cerere a protestatarilor. Ei își întemeiază cererea pe Directiva SEVESO. În ceea ce privește posibilele contramanifestații ale angajaților Kronospan, reprezentanții protestatarilor au spus că ei respectă dreptul constituțional al oricui de a se exprima, că marșurile organizate de ei sunt pașnice și îndeamnă lumea să nu răspundă la provocări. În privința presupuselor motivații politice, ONG-iștii au precizat ca ei sunt apolitici, dar nu pot opri oamenii de la a se exprima. Declarațiile oamenilor politici pe subiectul Kronospan au fost făcute independent de ei, pe propria răspundere.

La ora 14, în ciuda unui frig pătrunzător, în Piața Primăriei din Sebeș, câteva sute de oameni s-au adunat pentru al cincilea protest. Din cauza condițiilor nefavorabile, organizatorii au propus ca marșul să nu se mai desfășoare, însă la cererea oamenilor, manifestanții au pornit pe traseul obișnuit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puteţi citi mai multe despre protestele de la Sebeş:

FOTO Kronospan ameninţă să dea în judecată organizaţiile care ies în stradă împotriva formaldehidei

Fără formaldehidă! Pentru a treia săptămână, Sebeşul iese în stradă împotriva Kronospan

FOTO Pentru a doua săptămână consecutivă, Sebeşul iese în stradă împotriva formaldehidei

FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă împotriva poluării cu formaldehidă

Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii

Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!





Un comentariu

  1. Excelent articol! 🙂
    Concluzia pe care o poate trage oricine este faptul că încep să apară adevăratele probleme grave legate de funcționarea legală a acestei companii dar și că protestele sunt justificate. Iar felul în care conducerea Kronospan reacționează prin amenințări cu procese sau prin contramanifestații cu angajații obligați să iasă-n stradă de către șefii lor, sunt semne ale vinovăției…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger