FOTO Călătorie în ultimele societăți unde femeile au mai mulți soți

8

Dacă practicarea poligamiei a fost, în istoria lumii, ceva mai răspândită, societățile poliandrice au fost mult mai puțin numeroase, fiind de multe ori judecate drept o ”anomalie” la modelul standard, impus de monogamie. Între Nepal și Tibet însă, supraviețuiesc ultimele societăți unde soțiile pot avea mai mulți soți. Fotograful italian Michele Borzoni a călătorit prin aceste locuri, realizând portretele acestor familii uitate de lume.

Comunitatea tibetană din Valea Nyimba (”valea însorită a înălțării”) practică din vechime poliandria, pe aceste meleaguri obișnuindu-se ca frații să împartă o singură femeie. Cercetătorii spun că poliandria în Nepal este o consecință a culturii matriarhale îndepărtate, iar poliandria ar fi fost introdusă ca măsură de stimulare a natalității, atâta vreme cât în aceste regiuni condițiile de viață sunt foarte dure, în special în anotimpurile reci.

Desigur, în perioada pe care o traversăm, până și această insulă de poliandrie se destramă, date fiind schimbările economice sensibile, care afectează și aceste comunități. Oamenii din Valea Nyiamba au fost dintotdeauna negustori care călătoreau de la nord la sud cu căruțele, însă în ultimii ani s-au construit șosele și aeroporturi, iar caravanele nepalezilor nu au putut ține pasul. Odată cu oile, pe care le-au vândut, fiind nevoiți să se adapteze la noul puls, nepalezii din aceste regiuni au început să renunțe și la poliandrie.

 

polyandry_02-1273160382_LVedere de pe râul Dojamchaur, din Valea Nyimba. 

polyandry_01-1273160341_LFamilie poliandrică (de la stânga la dreapta): soțul mai în vârstă, soția și soțul mai tânăr. Satul Limatang, Nepal. 

polyandry_03-1273160424_LDe la stânga: Tatăl bărbaților, primul soț și fiul său, soția și soțul mai tânăr, purtându-l pe cel de-al doilea copil. 

polyandry_07-1273160891_LDe la stânga: soțul mai în vârstă, soția care o poartă în brațe pe fiica acestuia, soțul mai tânăr. În apropierea Văii Niymba.

polyandry_08-1273160987_LCasă tradițională din zona Niymba, ai cărei locuitori cred că existența e compusă din trei planuri, reproduse, ca microcosm, și la nivelul locuințelor. Nivelul superior îi aparține lui Dumnezeu, cel mijlociu este al semizeilor (sau lumea umană), iar cel de jos, subteranul este domeniul Zeului Șarpe (Naga).  Astfel, la nivelul de sus al casei sunt venerați zeii, la mijloc locuiesc oamenii, iar la ultimul nivel sunt păstrate animalele.

polyandry_10-1273161080_LAcesta este aeroportul din satul Simikot, singura cale de comunicare cu zonele îndepărtate. După zece zile de izolare, din cauza vremii instabile, localnicii îi întâmpină pe cei sosiți. 

polyandry_11-1273161125_LDe la stânga: mama bărbaților și nepotul său, soțul mai în vârstă, soția, soțul mai tânăr și fiica lor cea mare. 

polyandry_12-1273161162_LInteriorul unei locuințe tradiționale din această regiune. 

polyandry_13-1273161212_LDe la stânga: soțul mai tânăr, soția, soțul mai în vârstă și fiica lui. 

polyandry_14-1273161247_LFamilie poliandrică din satul Simikot, cea mai mare așezare din zonă.

polyandry_15-1273161286_LDe la stânga: Tatăl bărbaților, soțul mai în vârstă și fiul lui, soția și fiica, soțul mai tânăr. 

Sursa și foto: TerraProject


8 comentarii

  1. Exprimarea din primul rand este gresita.
    Poligamia inseamna casatorie cu mai multi parteneri, poliginia – un barbat are mai multe sotii, poliandria o femeie are mai multi soti.

    • POLIANDRÍE s. f. Formă de organizare a familiei (întâlnită astăzi numai la unele triburi primitive) în care o femeie are în același timp mai mulți soți. [Pr.: -li-an-] – Din fr. polyandrie.
      Sursa: DEX ’09 (2009)

  2. aici e vorba de poliandria fraternala, in care sotii aceleiasi femei sunt obligatoriu frati; ea este tipica mai multor regiuni tibetane din Tibetul autonom si din afara lui, cum e Shigatse din vestul Tibetului central, Ladalkh si Spiti din India si Humla din Nepal.

  3. @ anonim:
    Am cautat in dex “poligamie” si e explicat ca fiind casatoria unui barbat cu mai multe sotii. Personal asa stiam si eu, insa despre “poliandrie” si “poliginie” azi am auzit pt prima data! Articolul este foarte interesant, felicitari totb.ro!

  4. amuzant cum, mai totdeauna, se gaseste un “vigilent” care, mai mult cu dictionarul in mana decat din cunoastere proprie, internalizata, depisteaza si nu iarta…
    si, ca sa nu-si atraga simpatia idolilor asumarii, ramane un (mare) anonim
    ii dorim sanatate selectiva

  5. multumesc de urari. cat de mult ar elimina anonimitatea daca as fi oferit un nume?

    dex-ul nu e dictionar de specialitate, cu atat mai mult cel on-line.

  6. Poate ca e si ceva rational. Femeile sunt mai inteligente si stiu să păstreze armonia şi focul familial. Nu înyadar la început a fost matriarhatul…. De avut in vedere si faptul că partenerii ei sunt … frati, care au cam aceiasi vibratie energetica. Interesant cum are loc casatoria. Cine pe cine alege ??? . Cum are loc peţitul miresei … E aplicată aici si compatibilitatea astropsihologică ??? Vorba unui actor din filmul SOARELE ALB AL PUSTIULUI – ,,Orientul este un meleag foarte delicta şi fin,, . In rusă ar fi ,,VOSTOK DELO TONKOYE.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger