FOTO 16 dintre cele mai impresionante biblioteci ale lumii

0

“Dintotdeauna mi-am imaginat că Paradisul e un fel de Bibliotecă,” scria Jorge Luis Borges, autorul celebrei nuvele Biblioteca Babel, în care Universul e descris ca o structură complexă de săli , şi al eseului Biblioteca totală. Cum sfârşitul anului aduce, pentru cei mai mulţi, câteva zile de linişte, numai bune pentru citit, ne-am gândit să dăm o tură virtuală prin unele din cele mai spectaculoase biblioteci ale lumii, care păstrează parfumul vechi al hârtiei în plină epocă de naştere a bibliotecilor fără cărţi tipărite.

 

1

Biblioteca Joanina, Coimbra, Portugalia: Regele Ioan al V-lea al Portugaliei (1689-1750), cunoscut şi sub numele de “Mărinimosul,” l-a surprins pe rectorul Universităţii din Coimbra, spunându-i că solicitările sale pentru ajutor în consolidarea bibliotecii erau prea modeste. Biblioteca a fost amenajată extrem de generos, cu bani din zăcămintele de aur descoperite pe atunci în Brazilia. 

2Biblioteca Liyuan, Jiaojiehe, China se află la două ore de Beijing. Pe dinafară, clădirea este acoperită cu nuiele, integrându-se perfect în peisaj. Cărţile sunt depozitate pe rafturi care joacă şi rolul de podele, de mese de lectură sau bănci pentru cititori (foto jos). 

3Biblioteca Universităţii de Arte din Glasgow, Scoţia a fost amenajată în 1909, de  celebrul Charles Rennie Mackintosh, care urmase cursurile de arhitectură la seral, în cadrul acestei universităţii. Mackintosh a devenit principalul reprezentant al curentului Art Nouveau din Marea Britanie. În luna mai a acestui ani, biblioteca a fost distrusă într-un incendiu

4Biblioteca Palatului Mafra, Portugalia a fost deschisă în 1771, iar de atunci găzduieşte numeroase colonii de lilieci, care se hrănesc cu insectele care altfel ar putea devora multe din cărţile din bibliotecă. 

5Bibliothèque Sainte-Geneviève, Paris, Franţa a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea. Acoperişul ei aminteşte de felul în care se construiau la acea vreme gările. 

6Biblioteca Tripitaka Koreana, Templul Haeinsa, Coreea de Sud se află într-o mânăstrile budistă izolată. Aici de găseşte cel mai amplu corpus de texte budiste din lume, cele mai vechi datând din 1251. 

7Biblioteca Abaţiei din Admont, Austria a fost construită în 1776 şi este a doua cea mai mare bibliotecă monastică din lume, după cea din Mafra, Portugalia. Cărţile acestei biblioteci au fost legate în coperţi albe, ca să se potrivească încăperilor. 

Biblioteca Muzeului Shiba Ryotaro, Osaka, Japonia a fost concepută de celebrul arhitect Tadao Ando. Ea găzduieşte 20.000 de volume colecţionate de romancierul japonez Shiba Ryotaro, căruia îi este dedicat muzeul. 

Biblioteca Abaţiei din Wiblingen, Germania a fost terminată în 1744, faţada ei fiind apropiată Bibliotecii Curţii Imperiale de la Viena. Statuile şi coloanele sunt realizate din lemn, printr-o tehnică care le face să arate ca şi când ar fi realizate din marmură. 

10Biblioteca Codrington, All Souls College, Oxford, Marea Britanie a fost fondată în 1751 şi cuprinde circa 185.000 de volume, dintre care o treime au fost preluate înainte de 1800. Mare parte din fondurile ridicării bibliotecii au provenit de la Christopher Codrington, fost student al Universităţii, care şi-a consolidat averile din comerţul cu sclavi. 

11Biblioteca George Peabody, Baltimore, SUA a fost terminată în 1878. Biblioteca se întinde pe şapte etaje şi face parte din Peabody Institute din Baltimore, specializată în educaţie muzicală gimnazială şi universitară. Institutul şi implicit biblioteca au fost ridicate din banii filantropului George Peadboy, care a fondat o organizaţie caritabilă ce asigură şi acum locuinţe sociale pentru persoanele sărace din Londra. 

12Sala Teologiei, Abaţia Strahov, Praga, Cehia a fost adăugată la corpul mânăstirii la jumătatea secolului al XVII-lea. Bolta a fost construită din cărămidă, pentru a preveni incendiile, o problemă foarte frecventă pentru bibliotecile medievale şi renascentiste unde, pentru încălzire, se foloseau lemnul şi cărbunele. 

13Biblioteca Escorial, San Lorenzo de El Escorial, Spania a fost fondată de Regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-1598). Pe tavanul ei sunt pictate cele şapte arte liberale, Retorica, Dialectica, Muzica, Gramatica, Aritmetica, Geometria şi Astronomia. Este prima bibliotecă mare ale cărei colecţii au fost aşezate în rafturi amenajate de-a lungul pereţilor, nu în firide şi rafturi concepute în unghiurile drepte ale încăperii. 

Biblioteca Malatestiana, Cesena, Italia este cea mai veche bibliotecă occidentală care şi-a păstrat amenajarea şi colecţiile originale. Numele ei provinde la Malatesta Novello, un nobil tiranic care a condus oraşul Cesena şi care a plătit ridicarea bibliotecii, între 1774 şi 1452. Fiecare carte este fixată într-o anumită poziţie, iar cititorul trebuie să meargă personal s-o citească, în loc ca volumul să-i fie adus.

16Biblioteca Cottbus, Germania a fost concepută de celebra firmă elevţiană de arhitectură Herzog & de Meuron, pentru Institutul Brandeburgic de Tehnologie Cottbus. Biblioteca are un volum cu formă neregulată, exteriorul ei fiind acoperit cu modele repetitive de text şi imagine (foto jos).

Sursa: The Telegraph

Puteţi citi şi:

Biblioteca fără nicio carte tipărită a fost deschisă într-o universitate americană

Clubul de noapte unde tinerii se întâlnesc să citească


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger