Bucurestiul, codas in clasamentul oraselor verzi

2

Copenhaga este “cel mai verde” oras din Europa, urmat de Stockholm, Oslo, Viena si Amsterdam. Bucurestiul ocupa abia locul 28 in Indexul Verde al Oraselor din Europa, un clasament realizat de Siemens in colaborare cu Economist Intelligence Unit.

Acesta este rezultatul unui studiu unic din punctul de vedere al dezvoltarii durabile realizat in 30 de orase in 30 de tari europene si prezentat de Siemens la Conferinta ONU pentru Schimbari Climatice in Copenhaga. In plus fata de analiza realizarilor si obiectivelor acestor orase in domeniul mediului si protectiei climei, Indexul Verde al Oraselor prezinta transparent diferentele dintre ele.

Studiul evalueaza cele 30 de orase sub opt categorii: emisii de CO2, energie, cladiri, transporturi, apa, deseuri si folosirea terenurilor, aer si guvernanta “verde”. “Sprijinim eforturile oraselor pentru a asigura protectia climatica, furnizandu-le date comprehensive si standardizate,” a declarat dr. Reinhold Achatz, Head of Corporate Research and Technologies, departamentul central de cercetare al Siemens AG. “Orasele pot folosi acest studiu pentru a-si prioritiza eforturile in reducerea amprentei de carbon.”

copenhaga

“Analizele noastre indica faptul ca orasele europene analizate sunt lideri din punctul de vedere al protectiei mediului inconjurator. In particular, aproape toate cele 30 de orase — care adapostesc aproximativ 75 de milioane de locuitori — au emisii de CO2 per locuitor mai mici decat alte tari din UE,” a declarat James Watson, Managing Editor al Economist Intelligence Unit si editorul acestui studiu.

Cel mai performant oras in aceasta categorie, Oslo, emite doar 2.5 tone de emisii CO2 per locuitor pe an,cu mult mai putin decat media inregistrata in Uniunea Europeana – de 8.5 tone. In plus, aproape toate orasele au dezvoltat deja si implementat partial o strategie de mediu.

“Totusi, toate orasele au in fata provocari uriase. De exemplu sursele regenerabile de energie totalizeaza in prezent doar sapte la suta din totalul de energie electrica furnizata in aceste orase – cifra aflata cu mult sub tinta de 20 la suta planificata de UE pana in anul 2020,” a adaugat Watson. Mai mult, procentul mediu de deseuri reciclate este mai mic de 20 la suta, iar un litru de apa din patru este risipit din cauza pierderior din retea.

Orasele scandinave realizeaza in general scoruri foarte ridicate. Gradul de constientizare a protectiei mediului in aceste orase a fost foarte ridicat ani la randul, fapt ce se reflecta si in obiectivele de mediu ale acestor orase. Copenhaga, de exemplu, intentioneaza sa ajunga un oras fara emisii de carbon pana in anul 2025. In tarile scandinave, produsul intern brut per cap de locuitor este peste medie, iar aceste tari bogate au investit considerabil in protectia climatica.

Pana in prezent, tarile est-europene se claseaza mai jos. Acest fapt se datoreaza valorii mult mai scazute a produsului intern brut si a contextului istoric, incluzand aici si atentia scazuta oferita protectiei climatice in deceniile trecute. In particular, consumul ridicat de energie in cladiri si infrastructura depasita reflecta acest aspect.

Bucurestiul s-a clasat pe locul 28 in clasamentul general, ocupand urmatoarele locuri:

categoria emisii CO2 – locul 24

categoria Energie – locul 23

categoria Cladiri – locul 21

categoria Transporturi – locul 28

categroria Apa – locul 28

categoria Deseuri si Folosirea terenurilor – locul 28

categoria Aer – locul 27

categoria Guvernanta ‘Verde’ – locul 30

Tags:



2 comentarii

  1. pai ce loc sa ocupe la Guvernata Verde….. cand este in vigoare…si vehement sustinuta legea imbecila cu 30% verde in curtea fiecaruia!!!!!! poate locul 300….30 e bland!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger