Emisiile de gaze de seră au atins un nou record negativ în 2011

1

Concentraţia de gaze de seră emise în atmosferă a atins un nou record negativ în anul 2011, arată un raport al WMO (United Nations’ World Meteorological Organization), dat ieri publicităţii. Dioxidul de carbon deţine un “loc fruntaş” în această concentraţie de gaze, fiind considerat cel mai mare accelerator al încălzirii globale.

 

 

Nivelul de dioxid de carbon a atins cifra de 390.9 părţi per milion anul trecut, cu 2 părţi per milion mai mare decât cel din 2010, arată raportul WMO. Estimarea organizaţiei internaţionale este că aproximativ 413 miliarde de tone de carbon au ajuns în atmosferă din anul 1750 încoace, în special ca urmare a arderii combustibililor fosili. Cam jumătate din acest dioxid de carbon rămâne în atmosferă şi timp de mai multe secole, accelerând procesul de încălzire globală, avertizează secretarul general al WMO, Michel Jarraud.

De-a lungul istoriei planetei noastre, oceanele şi pădurile acesteia au ajutat la menţinerea unui echilibru în ceea ce priveşte concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă, prin absorbţia unor largi cantităţi de gaze de seră. Însă, pe viitor, aceşti „absorbanţi naturali” de emisii ar putea să nu mai facă faţă: „Până acum, absorbanţii de carbon au înghiţit, în mod natural, aproape jumătate din cantitatea de dioxid de carbon emisă de omenire în atmosferă, dar asta nu va rămâne aşa pe viitor. Oceanele devin tot mai acide, după cum observăm, ca urmare a nivelului tot mai ridicat de carbon, iar repercusiunile se răsfrâng şi asupra vieţii subacvatice. Există multe alte interacţiuni între gazele de seră, biosfera Pământului şi oceane, iar noi trebuie să ne creştem eforturile de monitorizare şi cercetare ştiinţifică pentru a le putea înţelege mai bine”, a afirmat Jarraud.

În afară de dioxid de carbon, în atmosferă mai ajung şi alte emisii de gaze de seră, precum metanul şi oxidul de azot. În anul 2011, nivelul de metan din atmosferă a atins şi el un record negativ, tot din cauza intensificării activităţilor umane generatoare (creşterea animalelor, utilizarea combustibililor fosili etc.). Concentraţia de oxid de azot a ajuns la 324,2 părţi per milion anul trecut, un nivel mai ridicat decât cel al anului 2010.

 

Sursa: Live Science

Foto: Conserve-energy-future.com

 


Un comentariu

  1. Pingback: Cel mai cald deceniu din istoria Europei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger