Ecoruralis a început distribuţia anuală de seminţe tradiţionale gratuite

0

Ianuarie şi februarie nu necesită prea multă muncă în grădină, dar în aceste luni toate eforturile de anul trecut ajung la un rezultat. Catalogul de seminţe este în sfârşit gata! Înainte de prima adiere de primăvară, seminţele vor fi distribuite gratuit ţăranilor şi grădinarilor pătimaşi. La sediul nostru e mult entuziasm, seminţele de pe rafturi trebuie împachetate şi trimise în toată ţara, telefonul sună iar oamenii vin să ia soiuri de roşii, castraveţi, vinete şi multe alte legume.

de Stella Beghini (asociaţia ţărănească Ecoruralis) via Arc2020.eu

Ce scop are toată această treabă?

“Restrângerea genetică” şi concentrarea resurselor naturale definesc sistemul nostru alimentar, afectând modul în care seminţele sunt produse şi utilizate şi modul în care ne hrănim. Agrobiodiversitatea ce menţine agricultura durabilă ţărănească este erodată de folosirea industrială a mai puţine specii. Ecoruralis răspândeşte seminţe tradiţionale gratuite, bogate în cultură şi aparţinând patrimoniului local, pentru a păstra legătura dintre biodiversitate, comunităţi rurale şi un mediu sănătos.

Suveranitatea seminţelor şi accesul la soiuri tradiţionale sta la baza strategiei Ecoruralis de a sprijini în continuare agricultura tradiţională şi ţărănească în vremuri în care corporaţiile multinaţionale de seminţe deţin o mare putere pe piaţa europeană de seminţe, iar agribusiness-ul este perceput ca soluţie de succes pentru “dezvoltarea” agricultorilor din nord şi sud. România ocupă un loc special în acest context, fiind o ţară în care industria biotehnologică este sprijinită de guvern şi în care se cultivă seminţe de porumb modificate genetic – unele dintre ele ilegal, după cum a semnalat Greenpeace România în cazul soiei modificate genetic.

Cultivarea moştenirilor de familie, schimbul cu ele şi distribuirea lor gratuită – acesta e răspunsul nostru. În ultimii ani, echipa Ecoruralis a dezvoltat capacitatea tehnică şi participativă de a semăna seminţe tradiţionate într-o grădină universitară şi într-o altă grădină urbană din afara Clujului, care să ajungă la comunităţi din toată ţara interesate de păstrarea biodiversităţii. Ajutorul venit din afară a fost vital: am primit pliculeţe cu soiuri tradiţionale din cele mai diverse locuri, de la gardieni ai seminţelor, bănci naţionale şi ţărani bătrâni din Europa. Am primit şi poze însoţite de comentarii pe marginea seminţelor donate în trecut de Ecoruralis, ceea ce a întărit legătura pe care o avem cu micile comunităţi rurale.

În afară de asta, nevoia urgentă de a studia şi clasifica metodologic soiurile tradiţionale a stârnit participarea unei echipe de la USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București), unviersitatea locală pentru studii agricole: se fac cercetări ecologice şi genetice în grădinile noastre. Observaţiile ştiinţifice ale profesorilor şi studenţilor însoţesc descrieri ale calităţii de adaptare a multor soiuri tradiţionale la diferite condiţii de mediu.

Anul acesta am reuşit, cu ajutorul membrilor şi voluntarilor, să ne diversificăm colecţia de seminţe gratuite, incluzând în ea soiuri locale de fasole, plante aromatice şi o gamă mult mai largă de roşii, vinete, ardei şi castraveţi. Cele peste 90 de soiuri tradiţionale selectate pentru catalogul din 2015 provin din toate colţurile României şi din alte câteva ţări. Există soiuri timpurii din Siberia, seminţe de dovleac din Cluj şi fasole dintr-un sat din Buzău, alături de ardei iuţi şi roşii inimă de bou din Mexic. Unele seminţe au avut parte de călătorii impresionante, cum ar fi roşiile care au călătorit din Carapaţi în Senegal.

Catalogul mai conţine şi sfaturi utile pentru agricultori. Mai sunt tratate şi alte aspecte în acest catalog. Adevărata provocare este să se creeze conştientizare şi participarea şi să se găsească soluţii pentru repararea sistemului nostru alimentar defect. Participarea membrilor şi a publicului larg este vitală pentru dezvoltarea unor alianţe şi sisteme alimentarea alternative: închegarea de legături agricole puternice în România este unul din scopurile noastre.

Pentru a proteja acest patrimoniu şi a păstra vie dezbaterea, vom organiza, pe tot parcursul anului, activităţi axate pe educaţie şi vom căuta să întărim reţeaua naţională de asociaţii ţărăneşti şi grupuri ale societăţii civile interesate de aceste proiecte. Ecoruralis lucrează în prezent la înfiinţarea unui grup mai mare de “gardieni ai seminţelor”, împrăştiaţi în întreaga Românie, care să ne ajute să diseminăm mesajul şi să sporim cantitatea şi calitatea de seminţe distribuite. Asta va duce la lărgirea bazinului geografic, din câmpiile Banatului, până în văile montane ale Carpaţilor, şi la colectarea de seminţe care să răspundă mai multor nevoi umane şi ecosisteme.

* Aici găsiţi formularul de comandă pentru seminţele tradiţionale din Catalogul Ecoruralis pe 2015. Costurile de transport sunt suportate de asociaţia ţărănească.

Acest material a fost preluat de pe Arc2020.eu.

Puteţi citi şi:

Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România

Mitul pieței de semințe din Uniunea Europeană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger