Declinul speciilor în fața schimbărilor climatice: una din zece este amenințată cu dispariția

0

Una din zece specii de pe Pământ ar putea să dispară în totalitate până în anul 2100, dacă schimbările climatice din prezent continuă și își păstrează impactul negativ asupra mediului. Concluzia aparține cercetătorilor de la Universitatea din Exeter, care au analizat efectele schimbărilor climatice de până acum asupra speciilor și au realizat câteva scenarii predictive pentru viitor.

”Avertizările despre schimbările climatice nu sunt exagerate”, spun cercetătorii de la Universitatea din Exeter, care au realizat un studiu extins asupra efectelor climatice la mai multe specii de plante și animale. Rezultatele au fost folosite pentru realizarea unor predicții și a unor comparații, iar concluziile sunt că, în anul 2100, una din zece specii ar putea să nu mai existe. Ele se bazează pe analiza conjugată a 200 de scenarii predictive diferite din întreaga lume și a 130 de rapoarte diferite asupra schimbărilor climatice deja apărute.

Practic, echipa de cercetători a realizat cea mai cuprinzătoare analiză de acest tip și, astfel, a putut demonstra că predicțiile lansate până acum au fost reale sau extrem de apropiate de realitate. Ei susțin că vor ca studiul lor să fie un semnal de alarmă, un strigăt de trezire pentru lume, care arată clar că multe specii sunt în pericol de extincție într-un viitor deloc îndepărtat, din cauza schimbărilor climatice la care omenirea contribuie din plin. ”Studiul nostru arată că efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice se întâmplă deja acum, uneori depășind predicțiile, în sensul grav al cuvântului. Așa că este timpul să nu mai folosim nesiguranța scenariilor predictive ca și scuză pentru a nu acționa”, a declarat coordonatorul studiului, Dr. Ilya Maclean.

El a specificat faptul că studiul a acoperit specii variate, din habitate diferite, din zone de pe întreaga planetă, iar concluziile sunt fără urmă de îndoială că schimbările climatice induse de acțiunile umane sunt o amenințare reală la adresa biodiversității. Spre exemplu: topirea ghețurilor din Marea Bering a redus numărul moluștelor de la 12 pe metru pătrat la doar 3, în doi ani (1999 – 2001); specii de amfibieni din Parcul Yellowstone s-au înjumătățit, tot în intervale scurte de timp. Cercetătorii au vorbit și despre predicțiile pentru următoarea sută de ani: spre exemplu, o specie de plantă din Tenerife are 83% șanse de dispariție totală; în Madagascar, reptilele și amfibienii se vor retrage în munți, iar la o încălzire globală cu 2 grade, cel puțin 3 astfel de specii își vor pierde habitatul și, prin urmare, vor dispărea; specii de păsări din taigaua nordică europeană au 97% șanse de extincție până în 2100.

 

Sursa: ScienceDaily

Foto: PRWeb / Cameleon pe cale de dispariție din Madagascar


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger