Cum scoţi (frumos) un liliac din casă

0

Deşi sunt mici, reuşesc să bage lumea în sperieţi mai ceva decât mamiferele de dimensiuni considerabile. Vorbim de lilieci, desigur, de care ne ferim ori de câte ori îi vedem zburând pe lângă blocuri ori case şi pe care nu prea ştim cum să îi scoatem frumos înapoi afară dacă, cumva, ne intră în cameră. Mai jos, însă, sunt sfaturile necesare pentru o astfel de situaţie.

 

 

Aşadar, dacă un liliac ajunge în interiorul casei voastre, în loc să încercaţi să îl alungaţi cu spray-uri toxice, pălitoare de muşte, rachete de tenis sau alte mijloace aflate „la îndemână” în momentele de panică, aveţi la dispoziţie şi câteva „măsuri” mai umane, care nu vor pune în pericol viaţa intrusului. Spre exemplu, dacă lăsaţi uşa sau fereastra deschise, este foarte probabil ca el să îşi găsească singur drumul înspre afară. Dacă acest lucru nu se întâmplă, nu vă agitaţi şi nu îl agitaţi nici pe el; când se aşează undeva, încercaţi să îl acoperiţi uşurel cu o cutie mică sau un bol. Odată ce l-aţi prins dedesubt, introduceţi o bucată de carton sau orice alt material care să devină „capacul” cutiei sau al bolului, ca să îl puteţi ridica fără ca liliacul să scape. Aşteptaţi să vină seara şi scoateţi-l afară, unde îi puteţi da drumul fără să vă fie teamă că se întoarce să vi se prindă în păr.

Pentru că există lilieci care nu pot să îşi ia zborul direct de pe pământ, nu îl puneţi pe jos, ci ridicaţi în aer recipientul în care l-aţi scos afară şi ţineţi-l deasupra capului, eventual mişcându-l uşor, până când liliacul îşi va lua zborul. O altă modalitate de a-l elibera din recipient este să îl duceţi la un copac şi să ţineţi „capcana” îndreptată spre o creangă, aşteptând ca el să se prindă de aceasta; apoi puteţi să vă vedeţi liniştiţi de drum, se va descurca singur de acolo. În cazul în care vedeţi că, deşi este liber, liliacul nu poate zbura, înseamnă că s-a lovit sau este bolnav şi cel mai bine ar fi să îl prindeţi din nou în aceeaşi capcană improvizată şi să îl duceţi la un centru specializat (chiar şi un cabinet veterinar vă poate fi de ajutor).

În ciuda a ceea ce ne prezintă filmele, liliecii sunt rareori agresivi (şi în niciun caz nu sunt mutanţi genetici sau vampiri, după cum au încercat unele pelicule să ne convingă). Dar, totuşi, dacă sunteţi în situaţia de a folosi metoda descrisă mai sus pentru a elibera un liliac, ar fi indicat să purtaţi mănuşi de protecţie pentru mâini, ca nu cumva, în defensiva lui, să vă muşte. În materialul video de mai jos, specialistul în conservarea liliecilor Barbara French arată modalitatea prin care liliacul poate fi scos din interior fără a fi rănit (sau ucis) şi oferă câteva sfaturi despre cum să vă protejaţi căminul de întoarcerea micului zburător.

 

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger