Clinica unde medicii români afirmaţi în străinătate se întorc în ţară pentru a trata pacienţi

0

Exodul medicilor în instituțiile medicale străine este una dintre cele mai îngrijorătoare fenomene ale sistemului sanitar românesc. În ultimii ani, numărul de medici care au ieșit, anual, din sistem a fost de peste 6500, mult sub numărul anual al absolvenților de medicină. Ca răspuns la această tendință, Intermedicas a devenit prima instituție medicală privată din România specializată în Second Opinion şi a agregat o echipă de elită formată din medici români ce s-au remarcat la nivel internațional și au acceptat să se întoarcă pentru a trata pacienții de acasă.

 

Dan Mitrea

 

de Ioana Calen

 

Dan Mitrea (foto) era încă student la facultatea de medicină când şi-a dat seama că este nevoie de o nouă abordare în relația cu pacienții, centrată pe nevoile acestora în ansamblul lor, și care ar putea deveni o alternativă la paradigma actuală a practicilor medicale din România. A lucrat o perioadă într-o firmă de intermedieri medicale ce oferea acces la clinici de peste hotare, timp în care a interacționat cu mulți pacienți cu afecțiuni dintre cele mai grave și a înțeles nevoia de a dezvolta servicii medicale integrate. Stresul legat de identificarea celui mai potrivit specialist, cererea unei a doua păreri, accesul la clinici din străinătate, managementul relației cu clinicile respective, traducerea dosarului medical, problemele logistice legate de călătoria într-o țară străină în condiții problematice din punct de vedere medical, menținerea legăturii cu medicii și clinica din străinătate după întoarcerea în țară sunt doar câteva dintre problemele care macină pacienții în perioade și așa dificile. Pentru că visa să le ofere toate facilitățile și sprijinul de care au nevoie, Dan Mitrea a înființat prima companie medicală specializată în Second Opinion și case management din România, Intermedicas.

În primele luni, Mitrea avea biroul în mașină sau în propriul apartament si se întâlnea cu pacienți cu diagnostice dintre cele mai grave, boli terminale sau cărora medicii de aici nu le mai dădeau nicio șansă. Mulți dintre ei îi sunt acum prieteni. În 2011, a inaugurat sediul Intermedicas în zona Arcul de Triumf, la sugestia Profesorului Mircea Schmidt, unul dintre cei mai buni specialiști în ortopedie din Germania. Român la origine, dr. Schmidt a tratat de-a lungul anilor numeroase personalități de reputație internațională și sportivi celebri, iar la invitația lui Dan Mitrea a acceptat să vină personal în România pentru a trata pacienții de aici. “Am păstrat mereu relația cu România, am foarte buni prieteni aici. Când s-a ivit oportunitatea și am reușit să îmi fac mai mult timp, am acceptat să fac consultații și aici. Am fost primul medic internațional cu care Intermedicas a început colaborarea în acest sens, primul care venea lunar și vedea pacienții în Romania. După un an, am început să avem și intervenții chirurgicale în spitalele colaboratoare”, spune dr. med. Mircea Schmidt.

Pentru a putea oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde fără a deplasa pacienții în străinatate, Intermedicas a stabilit parteneriate cu mai mulți specialiști reputați în diverse domenii medicale, ce vin periodic pentru consultații și tratament. Pentru a facilita accesul medicilor la sistemul autohton, Intermedicas își asumă toată partea de management, de la procesul de acreditare, până la acte și relația cu instituțiile de stat, funcționând în acelaști timp ca facilitator pentru colaborări locale cu rețeaua proprie de parteneri. Clinica oferă, în acest regim, consultații și tratament în cardiologie, urologie, chirurgie plastică, ortopedie, fertilizare in vitro, chirurgie coronariană, obstetrică-ginecologie. “Este o echipă de elită, formată din profesori universitari, cercetători, inovatori, medici celebri în țările în care practică. Selectarea medicilor români este, în același timp, un statement în ceea ce privește sistemul medical românesc care livrează specialiști de top pe piața internațională”, a subliniat Dan Mitrea.

În ultimii ani, clinica s-a remarcat ca un Special Case Unit pentru România, unde vin cele mai dificile cazuri – pacienți cu simptomatologie puternică care nu au obținut încă un diagnostic confirmat, pacienți cu diagnostic clar, care nu răspund la nicio formă de tratament, cazuri rare și grave sau considerate “nerezolvabile”. Dan Mitrea nu exlude nicio posibilitate de recuperare, chiar dacă asta înseamnă să transporte pacienții la clinici specializate din Europa, Asia sau America, acolo unde există specialiștii și tehnologia necesară tratamentului. Mulți dintre pacienții cărora le-a oferit o nouă șansă la viață l-au numit, în glumă, “Dr. House de România”, deși nu are nimic din cinismul îndrăgitului personaj. “O iau ca pe un compliment dar nu o iau personal, pentru că la Intermedicas actul medical se desfășoară în echipă și include dezbateri între specialiști în ceea ce privește abordarea potrivită fiecarui pacient în parte. Nu există diagnostic fără speranță, întotdeauna există soluții care merită încercate. Chiar dacă în cultura medicală locală cererea unei a doua, a treia păreri nu este în general luată în calcul, ne propunem să schimbăm acest lucru iar pacienții noștri care au primit o șansă deși li se spusese că nu mai au speranță sunt cel mai bun argument că ne aflăm pe drumul cel bun”, spune Dan Mitrea.

 

Puteţi citi şi:

Voluntariat cu freza şi bisturiul

Uneori cad victimă oameni nevinovaţi, rezidenţi sau specialişti care se trezesc târâţi prin anchete

Toată medicina contemporană devine o afacere


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger