CIA nu va mai împărtăşi datele despre încălzirea globală cu oamenii de ştiinţă

0

Deşi comunitatea ştiinţifică pune la dispoziţie din ce în ce mai multe studii şi dovezi care arată că schimbările climatice sunt cauzate de activităţile umane, numeroşi politicieni refuză să ia în calcul acest aspect şi, implicit, să adopte măsuri adecvate de combatere a factorilor care provoacă aceste schimbări. Astfel, în absenţa unui consens, statul american Florida a interzis informal folosirea sintagmei “schimbări climatice,” în vreme ce preşedintele Obama a declarat de curând că aceste schimbări “constituie o gravă ameninţare la siguranţa globală şi un risc imediat la siguranţa naţională.” Într-un astfel de context, CIA va pune capăt unui program care oferea unor oameni de ştiinţă acces la informaţii confidenţiale despre schimbările climatice, scoate la iveală Mother Jones.

 

Climate-Change

 

Potrivit publicaţiei, Agenţia Centrală de Informaţii va închide programul Measurements of Earth Data for Environmental Analysis (MEDEA), prin care un grup de cercetători primeau acces la informaţii condifenţiale despre schimbările climatice, printre care date obţinute cu ajutorul sateliţilor de supraveghere, date legate de temperaturile şi dinamica oceanelor, colectate cu ajutorul submarinelor armatei americane, precum şi date obţinute din alte surse.

CIA a început să colecteze date legate de încălzirea globală în timpul Războiului Rece, pentru a monitoriza efectul schimbărilor climatice asupra culturilor agricole din Uniunea Sovietică. În 1990, agenţia a creat programul MEDEA, în cadrul unei iniţiative menite să împărtăşească informaţii secrete pe probleme de mediu către o comunitate ştiinţifică formată din circa 60 de cercetători. Cu ajutorul arhivei de imagini din satelit, oamenii de ştiinţă susţin că puteau obţine o imagine de ansamblu mai precisă asupra schimbărilor climatice. În 1996, John Deutch, pe atunci director al CIA, afirma că MEDEA “va oferi oamenilor de ştiinţă acces la datele mereu actualizate despre schimbările pământului, prin care aceştia îşi vor putea îmbunătăţi înţelegerea asupra proceselor de mediu. Mai important, le va spori semnificativ abilitatea de a lansa avertismente strategice în legătură cu potenţiale ameninţări la adresa sănătăţii şi bunăstării cetăţenlilor.”

La începutul anilor 2000, programul a fost închis de preşedintele George W. Bush, care, contrar informaţiilor ştiinţifice, susţinea că nu este clară corelaţia dintre activitatea umană şi încălzirea globală. MEDEA a fost resuscitat în 2010, la cererea preşedintelui Obama. De-a lungul timpului, republicanii din Congresul american au criticat constant folosirea resurselor serviciilor secrete pentru studierea schimbărilor climatice, însă în acest moment nu se cunosc exact motivele care au dus la decizia CIA de a închide acest program.

Ryan Whaylen, purtător de cuvânt al CIA, susţine că “aceste proiecte au fost finalizate şi că CIA va folosi rezultatele cercetărilor şi va contracta experţi externi, pe măsură ce va continua să evalueze implicaţiile schimbărilor climatice pentru siguranţa naţională.” Totodată, The Guardian sugera la începutul anului că eforturile CIA de a colecta date despre înclăzirea globală ar putea avea şi un alt scop. Potrivit lui Alan Robock, cercetător la Rutgers University, acesta ar fi primit în 2012 un telefon de la două persoane recomandate ca fiind consultanţi CIA şi care erau interesaţi de posibilitatea de a identifica folosirea de către alte ţări a unor arme de modificare a condiţiilor meteorologice.

Încălzirea globală, despre care comunitatea ştiinţifică afirmă că este 95% sigură că ar fi provocată de om, are implicaţii profunde, greu de anticipat. „Pierderile cauzate de dezastre naturale s-au triplat în ultimii 30 de ani. Ani de dezvoltare şi de eforturi şi investiţii sunt adeseori şterşi în câteva zile sau câteva minute. Schimbările climatice sunt un pericol real şi prezent”, a precizat în 2013 preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, lansând un apel către guverne să ia în serios aceste schimbări. Totodată, două noi studii, publicate în urmă cu doi ani, susţin că schimbările climatice ar putea creşte cu 50% numărul conflictelor armate. O echipă de la Universitatea din Berkley, al cărei studiu a fost publicat în Science, a analizat date provenite din 60 de studii referitoare la date despre relația dintre schimbări climatice și violență începând cu anul 8.000 î.Hr. Compararea acestor date a scos la iveală pattern-uri care, proiectate în viitor, sugerează că până în 2050 numărul conflictelor armate ar putea crește cu 50%, ca urmare a schimbărilor climatice.

În acelaşi timp, nu numai guvernele ar trebui să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, ci şi mediul privat. Conform unui studiu coordonat de Richard Heede, om de știință la Climate Accountability Institute din Colorado, actuala criză climatică are în spate doar 90 de mari companii private şi de stat, de la Chevron şi British Petroleum, la Gazprom şi Saudi Aramco. Cele 90 de companii aflate în topul listei celor mai mari poluatori au produs 63% emisiile globale cumulate de dioxid de carbon și gaz metan industriale generate în perioada 1751-2010. Asta înseamnă circa 914 gigatone de CO2. În afară de șapte, care fabrică ciment, toate cele 90 de companii produc petrol, gaze naturale și cărbune.

Sursa: Mother Jones, Discovery News

Puteţi citi şi:

Ce îi sperie pe cercetătorii din domeniul schimbărilor climatice

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger