Cel mai mare comerciant canadian va vinde ieftin fructe şi legume “urâte”, pentru a combate risipa

0

Obsesia lanţurilor de magazine, dar şi a consumatorilor pentru standardele estetice ale fructelor şi legumelor care ajung în farfuriile noastre e o sursă importantă de risipă alimentară. Roşiile “urâte”, castraveţii strâmbi sau morcovii cocârjaţi sunt din start eliminaţi de pe drumul spre raft, ajungând direct la munţii de gunoi, deşi sunt perfect comestibili. Săptămâna trecută, Loblaws, cel mai mare retailer canadian de alimente, a lansat o campanie prin care îşi propune să schimbe puţin practicile şi mentalităţile şi ră reducă implicit risipa de hrană.

 

carrot_2353469b

 

Într-o ţară unde 40% din totalul de mâncare ajunge anual la gunoi, campania No Name Naturally Imperfect propune vânzarea de legume şi fructe la preţuri reduse în magazinele din Ontario şi Quebec ale companiei. “Ne concentrîm prea mult asupra aspectului produselor, în comparaţie cu gustul lor,” a declarat Ian Gordon, directorul Loblaws. “Dar odată ce decojeşti sau tai un măr, nu-ţi dai seama că a avut vreodată o vânătaie sau vreun defect.” Merele, cartofii sau morcovii pe care firma canadiană îi va vinde la preţ redus cumpărătorilor ar fi ajuns la fabricile de conserve sau nu ar fi fost cultivaţi deloc, tocmai din cauza aspectului fizic.

Deşi Loblaws nu e prima companie care încearcă să schimbe standardele de “frumuseţe” în domeniul alimentar, astfel de iniţiative pot fi deocamdată numărate pe degete. Lanţul francez de supermarketuri Intermarche a lansat anul trecut o campanie similară, care a crescut numărul clienţilor din magazine cu 24%, punând la vânzare fructe şi legume “urâte.”

Potrivit Programului de Mediu al Naţiunilor Unite, între 20 şi 40% din producţia de legume şi fructe a fermierilor ajung la gunoi doar pentru că nu întrunesc standardele estetice impuse de comercianţi. Bilanţul global al risipei alimentare ajunge anual la 400 de miliarde de dolari. După cum vă aşteptaţi, risipa este mult mai ridicată în ţările dezvoltate, în vreme ce 870 de milioane de oameni suferă în fiecare an de foamete. Dincolo de implicaţiile sociale, risipa de hrană este şi o problemă importantă pentru mediu, emisiile de metan rezultate în urma fermentării deşeurilor organice fiind de 30 de ori mai puternice decât emisiile de dioxid de carbon. La nivel macro, mâncarea aruncată la gunoi este responsabilă de 7% din emisiile totale de gaze de seră, astfel încât, dacă ne-am imagina risipa alimentară ca pe o ţară, aceasta ar fi al treilea cel mai mare stat producător de gaze cu efect de seră, după SUA şi China.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger