Ce vă mai like protestele…

17

În urmă cu puţine zile, Facebook-ul aduna aproape 1.000 de oameni revoltaţi pe proiectul Catedralei Mântuirii Neamului. Vreo 777 jurau cu click-ul pe “I’m attending” că se vor aduna în faţa Parlamentului să-şi facă vocea şi opiniile auzite. Ceilalţi erau indecişi. Ieri, pe la orele 17, în ţarcul atent pregătit de Jandarmerie, se călcau în picioare vreo 20 de protestatari neliniştiţi. Tot ieri mi-am schimbat opinia despre Catedrala Mântuirii. Vreau să fie ridicată, nu la 120 de metri, ci la 220 de metri. Din vârful viitoarei catedrale vreau să privesc spre mulţimile mute şi resemnate.

de Ionuţ Codreanu, jurnalist (foto sus)

Vreau să crească valoarea ctitoriei de la 300 de milioane de euro la 700 de milioane. Hai, un miliard de euro. Şi mai vreau ca diferenţa să fie proprită din salariile şi pensiile fiecărui cetăţean al României. De fapt, în următorii cinci ani, să nu mai fie nimeni plătit în ţara asta. Să muncim toţi pentru mântuire.

Protestatarii

Ţarcul „ateilor contributori” nu este decât o jenantă reprezentare a opoziţiei – de orice fel – din ţărişoara noastră. Polemica şi dezbaterea sunt cvasiabsente din spaţiul public. Cei 7 milioane de români care cică s-ar opune construirii catedralei poate că nici nu există. Cine sunt ei? Cine îi reprezintă? Putem mima democraţia cu aceeaşi 20 de protestatari care apar pe la toate mitingurile? Cât de echilibrată poate fi dezbaterea din jurul acestui subiect? Opiniile articulate şi bine apretate vs. gestul reflex de a accepta orice decizie, pe principiul „oricum iese cum vor ei”. Aproape tragic este că aceste opinii nu circulă decât în reţele sociale şi în saloane cu miros de cărţi şi ceai rooibos. În tot acest timp, decizia şi acţiunea se întâmplă la lumina zilei. Aceeaşi lumină sub care vor străluci semeţ turlele catedralei.

Până când nu vom realiza că strada nu este doar drumul dintre birou, casă şi birt, nu avem niciun drept să urlăm după standarde ridicate în democraţie. Nu avem dreptul să fim indignaţi şi să-i persiflăm pe „ceilalţi”. Nu există „ceilalţi”. Suntem toţi o apă şi-un pământ. Mai norocoşi sunt unii dintre noi, căci şi-au dezvoltat mecanisme defensive simbolice, dar eficiente (a se vedea raportul dintre numărul de biserici/cap de român şi numărul de şcoli construite şi absolvite/cap de român). Exerciţiul ieşirii în stradă (în comunitate) nu are nicio legătură cu confruntarea „celorlalţi”, a „duşmanilor”. Pur şi simplu ar ajuta să ne fie reperate şi asociate mai uşor meclele cu opiniile deştepte pe care le formulăm cu atâta morgă pe Internet. Din păcate sau din tradiţie, ieri, lângă Parlamentul României, cele 777 de angajamente virtuale nu au putut fi asociate cu tot atâtea feţe. Or, revoltă fără revoltaţi nu se prea poate.

Presa

Maestrul Mircea Albulescu spunea deunăzi, într-un interviu televizat, că cea mai de preţ calitate a românilor este geografia. Dar nu în sensul de patrimoniu ascuns şi nevalorificat, ci de loc al întâmplării. Pur şi simplu, se face că noi existăm aici şi ne târâm prin viaţă. La fel, şi ieri şi alaltăieri, s-a întâmplat ca nişte oameni să se-nfoaie în principii şi în îndoială. De fapt, nu s-a întamplat nimic. Ţara asta se întâmplă fără noi.


17 comentarii

  1. Nici prin cap nu mi-a trecut ca o sa fim mai mult de 100 de oameni. Insa 20 a fost stanjenitor. As vrea sa vorbesc cu capateniile de la facebook: cine da attenting la un event si nu attends sa li se evaporeze contul! de facebook, evident.

  2. Yap, si nu e prima data… Poate si noi ar trebui sa schimbam ceva? Sa atragem altfel lumea la proteste? Poate e si la noi o parte din vina, habar nu am. Dar e descurajant, intr-adevar.

  3. Ba, eu zic că a fost bine și câți au fost. Comparativ cu cealaltă acțiune cu același scop, la care attending peste 10.000 și participarea a fost nulă cu desăvârșire. Până și ăla care inițiase protestul a lipsit, pe motiv că nu l-a lăsat sefu-su să vină.
    Per total în cele două ore s-au mai perindat și alții, n-au fost numai ăia 20 de la început. E un început, și îmbucurător e că au venit oameni tineri. E clar că ăștia care au tăcut 50 de ani în comunism și alți 20 în democrație, sunt morți deja pentru viața civică. E vremea celor care abia de acum încep să plătească impozite. Poate că vor ști să și ceară socoteală pentru ele, dacă noi ăștia mai purii n-am post în stare.

  4. Orice protest, miting, unde isi face aparitia Remus Cernea, sunt asimilate cu homosexualitatea. De aici si jena oamenilor de a se alatura acestui protest. Puteau veni chiar cateva sute, dar…

    • Pff, jena pe naiba. Mai degraba aveau altceva mai improtant de facut, gen pudratul nasului sau privitul bulelor din halba de bere. Daca faptul ca individul e gaozar va jeneaza, atunci aveti o problema mult mai mare. Conteaza ce are in cap sau cu cine si-o trage acasa? Hmm?

      PS, daca ma exprim politically incorrect nu inseamna ca am ceva cu veselii care si-o trag in alte gauri decat majoritatea populatiei.

    • Mamaie, daca ai fii fost chiar tu homosexuala, sau un copil al tau, ai fi fost nevoita sa-ti folosesti creierul ca sa intelegi un pic logica lumii din jurul tau, fortele in concurenta, interesele grupurilor dominante, interesele tale, originea miturilor si evolutia mentalitatilor… Dar dat fiind ca nu s-a nimerit sa fii chiar tu implicata, ti-ai scos creierul la pensie inca din copilarie si te bucuri numai ca nu-ti ploua in cap. Afla, pisicuta, ca homosexualii sint, ca stingacii, minoritari dar totusi foarte numerosi (se estimeaza intre 5 si 8%, cam asa ceva), asa ca de fiecare data cind mergi la cinema, sau la mall, sau iei metroul, “te alaturi lor”.Doar ca habar n-ai, pisicuta. Daca nu vii la un protest cu care esti de acord, numai ca sa “nu te alaturi lor”, iti sugerez sa stai inchisa in casa sau in biserica, ca numai asa poti fii sigura.

  5. Protestele au loc in strada si mobilizarea tot acolo trebuie sa aiba loc. Retele sociale sunt inca un mijloc de comunicare nu un inlocuitor pentru o campanie de moblizare cu voluntari, fluturasi si tot tacamul.

    Sa te superi pe ala care a dat Aatending pe facebook si nu a venit e cam ca si cum te-ai supara pe ala care zice la sondaj ca voteaza cu X si apoi voteaza cu Y.

  6. @Amelia: oare la ce se refera jena invocata de tine? chiar crezi ca oamenii sunt atat de ingusti, retrograzi si pudibonzi incat sa le fie “jena” de ..ce? oare sa fie coadita subtila si ridicola de homofobie implicata aici? Nu au iesit de lene 🙂 . de-aceea.

    • “Nu au iesit de lene.. de-aceea.”
      @irina, extraordinar, mai impresionezi cu logica ta si cum iei tu decizia pentru toti romanii. daca 20 de homosexuali ies in strada sa urle impotriva bisericii ca nu le da voie sa isi infiga legal ceva in fund, ar trebui, dupa ei, ca toti romanii sa imparta aceeasi doctrina cu ei. ei uite ca de data asta v-ati ales cu ce meritati: ignoranta poporului.

      • Ignoranta poporului e un termen frumos de care suferi fara sa vrei, draga Ana Enescu. E o coincidenta ca aparatorii vajnici ai religiilor sunt si agramati?

      • Ana Enescu, tu de aia te duci la biserica ?? pentru ca tie biserica iti da voie legal sa-ti infigi ceva in p … ??? Si pentru asta ai nevoie de o biserica pe fiecare strada, e important pentru tine, sau cum ?! ai o viziune atit de caricaturala, incit nici macar nu se intelege. Ce legatura are homosexualitatea cu proiectul construirii unei catedrale cit Casa poporului din banii de impozite ? chiar iti imaginezi ca numai homosexualii sint impotriva acestei idei ? o adevarata obsesie.

  7. Fac parte din tr-o grupare sindicala..si am fost prezent la aproape toate mitingurile organizate..si de fiecare data m-am intrebat care este rostul? Cand s-a crezut ca vom fi 1000 am fost cateva sute…cand am zis ca sute am fost cativa rataciti..Intrebarea este insa de ce am protesta? Se schimba ceva cumva in aceasta tara daca protestam? Sa zicem ca se adunau cei 1000 contra Catedralei, chiar crede cineva ca nu o mai construiau?
    Trebuie ceva mult mai radical ca sa fim bagati in seama, cum ar fi un proteste masiv ( nr mare de participanti -pe bune) si cateva zile, saptamani de stat si insistat.Parerea mea este singura sansa…desi greu,daca nu imposibil de realizat.

  8. Si eu am dat Attending la eveniment si am avut intentia sa merg pana in ultimul moment, chiar daca asta insemna ca planuiam de o saptamana sa gasesc o scuza sa plec la 16.30 de la munca, nu la 18 cum era normal. Din pacate, la ora 16 mi s-a pus un teanc de dosare pe birou pe care a trebuit sa il sortez pana la orele 19.30. Principala idee este ca evenimentul a inceput la orele17.00 , ore la care multi dintre noi eram la job sau scoala, si ca sa ajungem la eveniment cred ca ne planuiam sa folosim diverse scuze. Data viitoare cand se organizeaza un protest, cereti si voi autorizatie dupa ora 18, sa aveti mai multi veniti. Noi protestam impotriva catedralei, dar cred ca nu suntem de acord sa protestam si impotriva locului de munca pe care dorim sa il pastram. Greseala mea ca nu am dat cu Maybe, but still…..

  9. Pingback: 11 Februarie: Zeci de mii de oameni anunță că vor ieși pe străzi pentru a protesta anti-ACTA | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger