Ce mâncare poţi găsi în tomberoane

1

La începutul lui octombrie, Rob Greenfield s-a întors în New York din cea de-a doua sa călătorie cu bicicleta prin America în care a mâncat din coșurile de gunoi, aflăm de pe blogul lui. În prima călătorie, 70% din regimul lui alimentar a constat din produse găsite în tomberoane, în total 127 kg de mâncare de-a lungul a 7 500 de km parcurși cu bicicleta. A doua oară, însă, pe la jumătatea drumului de traversare a Americii, și-a impus să mănânce numai de la gunoi până înapoi în New York. În cei 1 600 de kilometri și cele șapte săptămâni din Madison, Wisconsin, locul în care a luat decizia, până în New York, Greenfield a mâncat din circa 300 de coșuri de gunoi și s-a îngrășat vreo 2 kilograme, în ciuda timpului petrecut pe bicicletă. A “călcat strâmb” doar de câteva ori: a mâncat o negresă și niște popcorn proaspete, a cules o roșie dintr-o grădină și a folosit ulei și ierburi când a gătit prin casele prietenilor.

 

 

Nu mănânc din tomberoane doar pentru a-mi asigura nevoile. O fac pentru a îndemna America să nu mai arunce mâncare. Interacțiunile mele cu oricine îmi ieșea în cale îi ajuta pe oameni să înțeleagă eșecul risipei de mâncare, dar cu toate astea, mi-am propus să vă ajut să-l vizualizați ca să-l credeți

(…) Am scormonit după mâncare în tomberoane în opt orașe pe care le-am străbătut în turul meu, de obicei pe parcursul unei nopți, și am etalat ce am găsit într-un parc public ziua următoare. Mulți oameni au fost șocați de ce le-am arătat și și mai mulți au fost furioși, nu pe mine, ci pe risipa societății noastre în contextul în care milioane de americani sunt flămânzi.

Am avut doar câteva zile la dispoziție în fiecare oraș pentru a face aceste demonstrații. Iată ce am găsit împreună cu prietenul meu Dane în Madison, Wisconsin, în două zile:

 

 

Prin rețelele sociale, am găsit câte un voluntar care să mă ajute cu mașina în fiecare oraș, pentru că nu puteam căra toată mâncarea pe bicicletă. Iată ce am adunat în Chicago, Illinois:

 

 

Niciunul dintre voluntari nu avea experiență în scormonitul în gunoaie, așa că peisajul tomberoanelor a fost nou pentru mine în fiecare oraș. În Detroit, Michigan, am început să scormonim în dimineața evenimentului, iar mașina s-a umplut în două ore:

 

 

În Cleveland, Ohio, am petrecut șapte ore prin tomberoane în noaptea de dinaintea evenimentului și am dus această mâncare în piața publică din Cleveland. Au fost 90 de grade (Fahrenheit – 30 de grade Celsius) în ziua aceea, așa că mare parte din mâncarea pe care am găsit-o ziua aceea era stricată. Acestea sunt doar produsele bune pe care le-am extras:

 

 

În Lancaster, Pennsylvania, am avut două mașini și am împărțit în jur de zece tomberoane la două echipe. Iată ce am luat cu noi după patru ore:

 

 

Citiți restul postării pe blogul lui Rob Greenfield. Acesta ne prezintă și câteva date statistice:

– în fiecare an, în SUA, se aruncă mâncare în valoare de 165 de miliarde de dolari, mai mult decât bugelete parcurilor naționale, librăriilor publice, închisorilor federale, asistenței medicale a veteranilor, FBI-ului și FDA-ului (regulatorul din industria alimentară, medicală și farmaceutică) la un loc;

– în jur de 50 de milioane din cei 317 milioane de americani nu au suficientă mâncare; cu toate acestea, SUA produc mâncare cât pentru mai bine de 500 de milioane de americani;

– pentru a produce cantitatea de mâncare ce ajunge la gropile de gunoi, se irosește un volum de energie care ar asigura nevoile în materie de apă al fiecărui american de rând.

 

 

Puteți accesa și:

VIDEO Un bărbat mănâncă din gunoaie, pentru a atrage atenția asupra risipei de hrană

VIDEO Protest: Un francez a călătorit 3.000 km prin Europa, mâncând numai din gunoaie

Ce alimente pot fi consumate după exprirarea termenului de garanție

Paradox românesc: Oameni care mor de foame și tomberoane pline cu mâncare

Cum trăiește o familie din Germania aproape fără niciun ban

Fenomenul de foodsharing ia avânt în Germania

Restaurantul-băcănie care servește mâncare expirată

Ce pierderi aduce anual uriașa risipă de hrană


Un comentariu

  1. Ar fi fost corect sa specificati si faptul ca tomberoanele din care Rob Greenfield a colectat mancarea, apartineau de supermaket-uri!
    Din punctul meu de vedere ati omis aspectul cel mai important al acestei campanii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger