Cât de mult dăunează Coca Cola sănătăţii – de la mituri, la verdictele medicilor

35

Ca şi imaginile cutremurătoare de pe pachetele de ţigări, nici avertismentele medicilor şi nutriţioniştilor nu-i sperie pe fanii Coca Cola. Într-o vreme în care stilul sănătos de viaţă este măcar la modă popularitatea acestor băuturi carbogazoase este mai mare ca niciodată.

Unul dintre cele mai vehiculate mituri despre Coca Cola este că ar conţine cocaină. Se pare că iniţial, cola conţinea doze de cocaină ca produs secundar al frunzelor de coca, dar din anii 1900, acest lucru a fost interzis. Astăzi, Coca Cola foloseşte în loc de frunze proaspete de coca, frunze folosite – resturile de la procesul de extracţie a cocainei, urmele de cocaină pe acestea fiind la nivel molecular.

Nucile de cola sunt o sursă de savoare şi de cofeină. La gustul băuturii mai contribuie vanilia, scorţişoara, usturoiul şi lămâia, dar formula exactă nu se cunoaşte. Ingredientele care au fost făcute publice sunt: apa carbogazoasă, zahăr, acid fosforic, coloranţi de caramel, arome naturale şi cofeină. În trecut, Coca Cola conţinea benzoat de sodiu, care a fost suspectat de cauzarea astmului, hiperactivităţii şi cancerului. Deşi reţeta Coca Cola este un secret şi un motiv de speculaţii, efectele acestei băuturi asupra sănătăţii sunt la vedere.

Cola nu aduce niciun beneficiu organismului, fiind densă energetic şi săracă nutriţional – nu are vitamine, minerale, este “goală”, spune dr. Corina Zugravu, reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică. Acelaşi lucru le spune şi dr. Mădălina Olimid, medic de familie, pacienţilor săi – cola este îmbogăţită în procesul de fabricaţie cu CO2 şi este cosiderată băutură acidulată cu un PH acid, care dăunează stomacului. Aceste băuturi sunt interzise la cei cu gastrită şi reflux gastro esofagian, hernie hiatata, sdr. dispeptice, spune medicul, care a observat că tinerii sunt cei care consumă cu predilecţie Coca Cola, adolescenţii şi cei până în 30 de ani care merg în baruri sau lucrează noaptea.

Deşi nu este prima utilizare, mulţi oameni beau Coca Cola pentru a-şi potoli setea, însă aceasta nu doar că nu hidratează, ci conţine şi zaharuri care deshidratează, fiind diuretice.

Problema cea mare a acestor băuturi este aportul caloric mare (aprox 45 Kcal/100 ml), iar în cazul celor light, care nu au calorii multe, există perpetuul semn de întrebare referitor la inocuitatea îndulcitorilor pe care îi conţin. Deşi cele light au părut a fi o soluţie, tot mai multe studii arată că şi ele îngraşă, dar într-un mod, să zicem, pervers. Nu au calorii, dar, se pare că organismul nostru este înşelat de gustul dulce şi, la masa următoare, depozitează ţesut gras crezând că noi am mâncat ceva cu multe calorii. Mecanismele sunt încă în cercetare, nu se cunosc prea multe lucruri cu certitudine, spune dr. Corina Zugravu.

Băuturile carbogazoase de tip cola au principalul cusur că îngraşă, deşi nu acest efect este cel mai dăunător, ci faptul că îngrăşatul duce la complicaţii nenumărate şi dintre cele mai grave. “Multe sunt îndulcite nu cu zahăr, ci cu sirop de fructoză din porumb, care este şi mai obezogen şi mai dăunător pentru vase şi inimă. Îngrăşatul este în sine un factor de risc pentru alte boli. Cercetări recente au arătat că aceste băuturi sunt un factor de risc şi pentru hipertensiunea arterială. Ca să nu mai zic de sindromul metabolic, diabetul zaharat, etc…”, spune nutriţionistul.

Dr. Corina Zugravu mai avertizează asupra efectelor adverse de la cofeină din cola – insomnie, tremurături, tahicardie. Aceasta spune ca ea însăşi se numără printre victimele cofeinei din cola, deşi poate bea două cafele tari fără probleme, însă de la cola nu mai doarme ore în şir.

Nu în ultimul rând, cola are un efect demineralizant asupra dinţilor din cauza PH-ului acid. “Vârsta nu este un factor predispozant, decât, poate, doar prin preferinţele de consum ale pacienţilor. În general, tinerii sunt mai predispuşi deoarece ei consumă mai des acest gen de băuturi”, explică dr. Simona Sevcenco, medic stomatolog.

Cel puţin jumătate de oră după consum, nu este indicat periajul dentar deoarece smalţul nu are timp să se remineralizeze cu ajutorul componentelor salivare, ducând prin periaj, la agravarea leziunilor de demineralizare. Aceste leziuni apar la aproximativ 20% din pacienţi.

“Efectul acestor băuturi asupra dinţilor poate fi comparat cu efectul unor acizi. Băuturile corbogazoase au PH-ul în jurul valorii de 3, iar sucul gastric are PH-ul 0.9-1”, mai spune aceasta.

Efectele  asupra sănătăţii pot fi împărţite în mai multe categorii:

Creşterea în greutate contribuie la:
Complicaţii ale inimii
Stres asupra funcţiilor organelor
Presiune arterială
Diabet de tip 2
Dificultăţi respiratorii
Ficat gras au chiar ciroză
Dezechilibre hormonale
Depresie
Infertilitate
Imunitate scăzută

Creşterea nivelului de aciditate în organism contribuie la:
Arsuri, indigestie
Afectarea echilibrului acid/alcalin care este esenţial pentru sănătate optimă
Scurgerea mineralelor din oase, ceea ce duce la osteoporoză şi oase slăbite
Consumă smalţul dinţilor şi duce la carii
Duce la o sănătate a dinţilor precară precum îngălbenirea dinţilor şi respiraţie urât mirositoare
Imunitate scăzută

Dezechilibre psihologice care pot duce la:
Dependenţă din cauza cofeinei
Probleme cu somnul
Schimbări bruşte ale dispoziţiei
Depresie
Hiperactivitate

Efecte cardiovasculare:
Bătăi iregulate ale inimii
Stres al inimii
Contractarea vaselor de sânge
Creşterea presiunii arteriale

(Sursa: Evita Ochel, nutritionist, biolog, scriitor si cercetator – wiki.answers.com)

În concluzie, cola este doar un cui pe care ni-l batem singuri în talpă, după cum spune dr. Corina Zugravu – nu avem nevoie de el, dar n-avem altceva mai bun de făcut decât să ne creăm probleme pentru viitor.

Pe 8 mai Coca Cola împlineşte 125 de ani. Think Outside the Box vă invită să urmăriţi în fiecare zi un serial dedicat celei mai cunoscute băuturi răcoritoare din lume şi unuia dintre cele mai complexe fenomene de marketing din istorie. Care este preţul pe care îl plătim pentru un pahar cu licoare dulce carbogazoasă, care sunt efectele Coca Cola asupra sănătăţii şi cum îi influenţează această băutură-fetiş pe copii, aflaţi zilele următoare.

Foto: Reuters / imagine de la o conferinta de presa din Bogota, in 2003 impotriva companiei Coca Cola

 

Cititi si:

Cat de curata este imaginea Coca Cola dupa 125 de ani?

Cata fericire a adus Coca Cola in 125 de ani

Un israelian a dat in judecata Coca Cola pe marginea ingredientelor sale secrete

Tags:



35 de comentarii

          • Mihai Tanase on

            Da, da, asa este :
            “Leul (sg. leu, pl. lei) reprezintă unitatea monetară a României, având ca subdiviziune banul (sg. ban, pl. bani).”

            Se pare ca mai nou pe bucatile de plastic din buzunare scrie Ron. De altfel se vede foarte clar pe imaginile din trimitere spre BNR :)))

          • Cum adica? S-a prescurtat un cuvant de 3 litere (leu) intr-unul tot de 3 (ron)?
            Nu mai fiti snobi… Inainte de ce il ziceati leu si nu rol (vechiul leu)?

          • Moneda noastra este leu. In sistemul bancar, fiecare moneda nationala are un indicativ din trei litere. Dolarul american = USD; euro=EUR, leu (cel vechi) = ROL; leu (nou, denominat in 2005) = RON; lira sterlină = GBP; leu modovenesc = MDL.
            Unele persoane mai folosesc in vorbire (dar si in scriere) leul vechi. Auzi deseori am cumparat o cola cu 15000 lei dar de facpt pretul corect este 1,5 lei. De aceea se mai foloseste expresia ron/roni pentru a sublinia ca este vorba de leul actual.

      • “Chimicala” respectiva nu face parte din ingredientele coca-cola ci din ambalajul de plastic in care este imbuteliata bautura.

        • mihai tanase on

          Nu-mi amintesc sa ne fi cunoscut, tras de bracinar sau pazit oile împreuna. Va pofestc sa va pastrati invectivele pentru anturajul Dumitale. Ca va convine sau nu, punctul meu de vedere, îi datorati respect. Dati dovada de multa mârlanie prin acest mod de exprimare. Dar probabil ca va duce mai mult…

          • Respect aflarea in treaba, si ma amuz pe seama ei.
            Apropo, care e moneda aflarii in treaba, ron, roni, lei etc etc.

  1. Diana Gradinaru on

    Intr-adevar Coca Cola este o bautura proasta, care nu face bine organismului. Ce nu stie multa lume este ca Coca Cola se poate folosi si ca adjuvant in tratamentul diareei. Contine foarte multe saruri electrolitice si astfel se recomanda chiar si la copii 15-30 ml de Cola baute cu lingurita pentru inlocuirea sarurilor pierdute prin scaunele moi si dese din diferitele tipuri de diaree.

    • pentru diaree sau chiar varsaturi exista Electrolyte- medicament eficace si care nu da dependenta. Daca doriti altceva puteti incerca cu Gatorade care este la fel plin de electroliti si previne deshidratarea.

      • Vous réhydrater* en ingérant des bouillons de légumes, thés, colas (Coca, Pepsi, Virgin ou autres) eau de riz (très bon constipant), mais surtout en évitant de boire de l’eau non traitée.

  2. numai coca-cola are efecte nocive? dar pepsi-cola,fanta,mirinda si alte asemenea…otravuri? intrebarea este daca autorul a scris articolul total dezinteresat. eu nu cred!

    • e ziua lui CocaCola – “Coca Cola dupa 125 de ani” de asta e vb numai de CocaCola

      Bineinteles ca si restul de carbogazoase sunt la fel (cu tot cu ambalajele lor PET si Aluminiu)

      Sper sa nu auzim despre EuropeanDrinks ca omoara lideri de sindicat, ca polueaza, ca folosesc ingrediente toxice sau ca fac un alt mos craciun.

  3. de ce va mirati? tot ce vine din america e daunator pentru sanatate, Exemplu Plantele modificate genetic pe care omul americanilor in guvernul nostru(ma refer la TABARA)se da de ceasul mortii sa ne faca sa le consumam

    • Mihai Tanase on

      Pornind de la postulatul ca nu ne cunoastem, te poftesc sa-ti pastrezi familiaritatile. Una la mâna. A doua ar fi sa-ti adresezi comentariul celui care se foloseste de apelatii a caror existenta se adevereste a fi de cât virtuala.

      • Cat timp si creier pierdut pentru un detaliu care nu are legatura cu articolul.
        Totusi sa lamurim:
        RON este moneda oficiala conform ISO 4217 (standard international)
        Pe acelasi principiu Leva bulgareasca se numeste BGN.

        Si LEU si RON sunt denumiri oficiale ale monedei, deci corecte.
        In cazl nostru daca vrei sa “americanococacolezi” folosesti RON.
        Asta vad ca face si CocaCola http://www.coca-cola.ro/100_percent_coke/stiri/detaliu/?newsId=662

        Concluzionez:
        Nu fa exces de coca cola, ca ti se intampla toate relele din articol plus te umpli cu estrogen daca bei din PET sau Cutie de aluminiu.

        Nu folosi in nici o combinatie plasticul si mancarea, acesta va curge in alimentele tale si ….vei face cancer, ca sa nu mai enumar o lista lunga de boli.

        REFUZA PLASTIC-ul RAU!
        https://refuzaplasticrau.wordpress.com/

  4. Pingback: TOTB.ro - Cum am ajuns să bem toţi Coca Cola, de la fotbalişti la Osama bin Laden » Think Outside the Box

  5. Doamna Dr Zugravu cum ne explicati electele cafeinei din cafea si cea din coco cola au efecte diferite ?
    Da coca cola are zahar mult adica in 250 ml de bautura avem 40g de zahar iar media de zahar pe care o persoana trebuie sa il consume este sub 100g, sa nu uitam ca luam zahar din paine, legume, fructe, lapte … Corpul este fortat produca mai multa insulina pentru a ajunge la un echilibru.
    Da contine si cafeina care dupa 15-60 minute ajunge in stomac si intenstinul subtire .
    Este o bautura acida si stomacul trebuie sa secrete substante pentru a echilibra ph-ul.
    Pana acum nu am auzit de persoane care sa moara din cauza ca au baut coca-cola, dar care au murit din cauza tigarilor, alcoolului……
    Personal consider cea mai mare problema cu cola cola e continutul de zahar prea ridicat pe 100ml.
    Nu mai consum coca cola de mai bine de 3 ani( doar apa si apa minerala) si cafea beau ocazional .

  6. Pingback: În România: Coca Cola, un fel de Ceaușescu, McCann, un fel de secretar de partid « Texte politice

  7. Pentru cei care nu le este foarte clar ce este cu RON. RON este codul monedei noastre Leu in tranzactiile interbancare. Denumirea vinde din engleza ROmanina NewLeu (dupa cum avem HUgarian Forint, United State Dolar etc). Denumirea veche inainte de denominare a fost ROL adica ROmanian Leu.

    Mai lasati orgoliile si ganditi

  8. Pingback: Carminix » Când Coca-Cola nu deschide fericirea

  9. Pingback: Ce se taie se fluieră. Pe net e pe dos decât pe print « Comanescu.ro

  10. Pingback: Nici Coca-Cola nu mai e ce-a fost! « oopses & wows

  11. Pingback: VIDEO „Coca-Cola nu ar vrea să vedeţi asta!” | TOTB.ro - Think Outside the Box

  12. Mie-mi place găleata de 2.6 gallon’s , Coca Cola house power, destinată cailor de trap, păcat că se găseşte doar în u.s.a……

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger