Canada: Una dintre cele mai extinse arii naturale din America de Nord va fi deschisă mineritului

0

Administraţia teritoriului canadian Yukon a anunţat recent că va permite explorarea în vederea mineritului, lucru care i-a contrariat şi revoltat pe indigenii din zonă. Aceştia susţin o serie de reglementări şi tratate, potrivit cărora 80% din aria naturală trebuie protejată şi conservată, însă după ultimul decret, procentul se inversează: 71% din această regiune va fi deschisă explorării şi exploatării, arată National Geographic

 

peel-river-watershed-mining-01_75836_990x742

 

Teritoriul Yukon, supranumit şi “Estul Sălbatic” al Canadei, cuprinde unele dintre cele mai înalte vârfuri din zonă, precum şi cei mai mari gheţari, întineri considerabile de tundră, păduri boreale şi ţinuturi mlăştinoase. La sfârşitul secolului 19, în regiunea Klondike din acest teritoriu au fost descoperite reurse de aur, mii de căutători avizi au ajuns în regiune, însă populaţia crescândă (circa 25.000 de oameni, în 1898) a avut în scurt timp de înfruntat foametea, iar în 1899, căutătorii de aur s-au retras. În prezent, în Yukon trăiesc circa 37.000 de oameni, atâta vreme cât în ultimii ani, o nouă goană după aur a generat o creştere a populaţiei. Totodată, interesul pentru exploatarea altor resurse — zinc, cupru, fier, uraniu — a generat tensiuni crescânde între guvern şi grupările care militează, alături de indigeni, pentru protejarea naturii din regiune.

O serie de acorduri între organizaţiile de mediu şi administraţie au fost semnate, pentru a susţine conservarea Bazinului Peel din Yukon, o arie sălbatică, de întinderea Scoţiei, una dintre puţinele unde mai există ecosisteme intacte care adăpostesc prădători mari, cum sunt lupii sau urşii Grizzly. Din suprafaţa de 67.000 de kilometri pătraţi propusă pentru protecţie totală împotriva mineritului, de către organizaţii, guvernul a acceptat printr-un compromis să pună la dispoziţia proiectelor de exploatare doar 20%. Totodată, prevederile de protejare şi de conservare a acestor teritorii au fost incluse în Constituţia Canadei.

În 2011 însă, Partidul Yukon, cu puternice interese în industria mineritului, a ajuns la putere, iar Ministrul Mediului şi al Dezvoltării Economice, membru al acestui partid, a schimbat radical poziţia oficială referitoare la regiunea protejată. Astfel, noul plan al guvernului este să reducă permietrul protejat la doar 29% şi să permită companiilor de minerit construcţia de drumuri şi explorarea resurselor, în vederea exploatării.

Organizaţiile de mediu, alături de indigeni, sunt determinaţi să demareze o bătălie legală împotriva guvernului, care încalcă prevederile anterioare.

Sursa: National Geographic

Foto: PAUL NICKLEN, NATIONAL GEOGRAPHIC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger