Băiatul care a inventat e-mail-ul

1

În 1978, un băiat de 14 ani, V.A. Shiva Ayyadurai, a inventat un program de computer pe care l-a numit “e-mail” şi care reproducea toate funcţiile reţelei de corespondenţă cu circuit închis din instituţii:  Inbox, Outbox, Folders, Memo, Attachments sau Address Book, care fac parte acum din orice sistem de e-mail, scrie Huffington Post. La 30 august 1982, guvernul american l-a recunoscut oficial pentru invenția sa și a primit primele drepturi de autor din SUA pentru e-mail.

 

O fotografie cu Shiva din 1978 și cu liniile de cod ale programului său pe fundal

 

E-mail-ul nu s-a născut în instituții mari, cu bugete de cercetare uriașe. Acestea considerau imposibilă crearea unui astfel de sistem, pe care îl vedeau ca fiind prea complex. S-a născut în inima orașului Newark din statul New Jersey, într-o instituție relativ mică. Shiva a avut parte de ceva ce instituțiile mari asigură cu greu, scrie publicația americană, adică un mediu cu părinți iubitori, un mentor grozav, profesori dedicați și colegi care îl tratau ca pe egalul lor, deși aveau vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Shiva a fost acceptat să studieze informatică la Universitatea din New York, în cadrul unui program special, iar după ce l-a terminat, un prieten de familie, Martin Feurman, i-a făcut cunoştinţă cu Leslie P. Michelson, directorul Laboratory Computer Network, un centru de cercetare din cadrul Universităţii de Medicină şi Stomatologie din New Jersey. Acesta i-a oferit lui Shiva o bursă de cercetare şi l-a provocat să transforme sistemul de corespondenţă tipărită din cadrul universităţii în poştă electronică.

Una dintre profesoarele lui, Stella Oleksiak, a negociat cu conducerea licelului să-i permită băiatului în vârstă de 14 ani să studieze în Newark. Faptul că un elev de vârsta lui urma să călătorească 50 de kilometri până acolo în timpul programului şcolar era fără precedent. Profesoara a reuşit să convingă liceul că băiatul este responsabil şi că va aduce o contribuţie importantă, iar Shiva a primit aprobarea. În Newark, băiatul a început să analizeze îndeaproape cum funcţiona sistemul vechi de corespondenţă, cum băteau secretarele/secretarii la maşina de scris memo-uri de trimis de la un birou la altul, completând câmpurile sistemului electronic de e-mail de astăzi: “To”, “From”, “Subject”, “Date”, “Body”, “Cc:”, “Bcc:” și folosind, câteodată, atașamente (“Attachments”) cu agrafe pentru hârtie. Memo-ul era plasat apoi într-un plic interdepartamental, legat cu o ață roșie, pe care era scris numele destinatarului și care era introdus în cele din urmă într-un tub pneumatic pentru transmiterea corespondenței.

Plicul ajungea la destinatar printr-o rețea complexă de astfel de tuburi, care făceau legătura între birouri. Shiva a mai observat că biroul secretarelor/secretarilor era dotat, pe lângă mașina de scris, cu compartimente pentru corespondență primită (numit Inbox), pentru corespondență trimisă (Outbox), pentru ciorne (Drafts), pentru dosare arhivate (Folders) și pentru contacte (Adress Book), hârtie copiativă (indigo) și agrafe pentru atașamente, pe care le foloseau în fiecare zi pentru a face posibilă corespondența între departamentele instituției. Acest sistem era folosit inclusiv în biroul președintelui american, iar tot ce a făcut Shiva a fost să-l reproducă electronic. A creat un program de computer din peste 50.000 de linii de cod care reproducea la nivel electronic toate funcțiile sistemului de corespondență cu circuit închis dintre birouri și căruia a trebuit apoi să-i găsească un nume. Limbajul de programare pe care l-a folosit al crearea programului, FORTRAN, impunea ca numele să fie scrise cu majuscule și să nu aibă mai mult de cinci litere, așa că Shiva a ajuns la “EMAIL”, termen care nu mai fusese folosit până atunci în limba engleză.

Citiți întreaga poveste fascinantă a băiatului care a inventat e-mail-ul pe Huffington Post.


Un comentariu

  1. Nu prea e asa. Primul program de email a fost creat in 1971 de Roy Tomlinson la University of California at Berkeley, in perioada dezvoltarii ARPANET (precursorul Internetului de azi). Federal Coomunications Commission publica deja standardele pentru transferul de fisiere prin email in 1972 (RFC 385), iar in 1973 pe cele pentru formalizarea header-elor (RFC 561). Sistemele de operare de tip Unix foloseau deja emailul in perioada cand Ayyadurai pretinde ca l-a inventat. Programul lui a fost doar o fundatura tehnologica rudimentara, care n-a avut niciun impact sau continuare in evolutia mesageriei

    Cazul e prezentat in detaliu aici: http://www.sigcis.org/ayyadurai

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger